Kaksi uutta Kehittyvä kerrostalo -kohdetta Etelä-Haagaan ja Kuninkaantammeen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 21. marraskuuta uusista Kehittyvä kerrostalo-ohjelman hankkeista. Hankkeet tulevat Etelä-Haagaan ja Kuninkaantammeen.
Uudet Kehittyvä kerrostalo-hankkeet tulevat Etelä-Haagaan ja Kuninkaantammeen. Kuva: Jussi Hellsten
Uudet Kehittyvä kerrostalo-hankkeet tulevat Etelä-Haagaan ja Kuninkaantammeen. Kuva: Jussi Hellsten

Etelä-Haagan tontinvarauksen sai SSA Rakennus Oy:n ehdotus ”Yksilöllistä ja joustavaa asumista”. Hankkeessa hyödynnetään osallistavan asuntosuunnittelun asiakaspolkua ja rakennejärjestelmää, joka mahdollistaa asukkaan, rakennuksen ja alueen koko elinkaaren muutostarpeiden toteuttamisen vaivattomasti, kustannustehokkaasti sekä ympäristöystävällisesti. Asuntoja tulee sekä kolmeen uudisrakennukseen että vanhaan suojeltuun koulurakennukseen.

Kuninkaantammen tontinvarauksen saajaksi tuli Oulun Rakennusteho Oy:n ehdotus ”Välittävät vyöhykkeet”. Hankkeessa tutkitaan, miten kaupunkikorttelin asuntopiha ja lämmin viherhuone toimivat välittävinä vyöhykkeinä kerrostalokorttelissa mahdollistaen asteittaisen siirtymän yksityisen ja julkisen sekä sisä- ja ulkotilan välillä. Lisäksi ehdotuksessa tutkitaan lämpimän viherhuoneen tuomia mahdollisuuksia monikäyttöisyyteen.

Kehittyvä kerrostalo -tonttihaku järjestettiin vuonna 2023 toista kertaa. Vuoden 2024 tonttihaku aukeaa alkuvuodesta. 

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja. Ohjelma on perustettu vuonna 2009 ja siinä on tähän mennessä ollut mukana yli neljäkymmentä hanketta.