Kalasataman ilmaisissa taidetapahtumissa sirkusta, tanssia, nukketeatteria ja valojen juhlaa

Seuraavat neljä esitystä saivat Kalasataman ympäristötaidehankkeiden rahoituksen vuonna 2023. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Havainnekuva tanssiteoksesta Anybody’s Architecture: Capellanaukio. Kuva: Tekoälykuva: Ismo Dance Company
Havainnekuva tanssiteoksesta Anybody’s Architecture: Capellanaukio. Kuva: Tekoälykuva: Ismo Dance Company

Kalasataman Karavaani

Keltainen asuntovaunu, maiseman ilopilkku seisoo Kalasatamanpuistossa ja kutsuu kaikki kulkijat, kävijät, kiireiset ja verkkaiset nukketeatterin taikapiiriin!

Kalasataman Karavaanin näyttämöllä nähdään Metropolitan Puppetsin esitykset Tea for two sekä Kolme pukkia. Keltaisen karavaanin edustalla on vihreä katos, jossa voi osallistua työpajoihin. Kalasataman kaduille ja pihoille levittäytyy Fauna Humanan hurmaava katuteatterijoukko.

Tapahtuma-aika: 19.–21.5.2023, Kalasatamanpuisto ja Leonkatu 6 (Redin edessä).

Lisätietoa Kalasataman Karavaanin verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kesälaitumille

Nykysirkusryhmä Race Horse Company valloittaa Kalasataman puiston kaksipäiväisellä Kesälaitumille – koko perheen katusirkustapahtumalla. Ohjelmisto koostuu neljästä huikeasta sirkusesityksestä sekä yleisölle järjestettävistä Linnanmäen sirkuskoulun avoimista sirkustyöpajoista. Esiintyjinä ovat Race Horse Companyn lisäksi Blind Gut Company, Kapula Kollective & Aura Company sekä Spinsane. Tapahtuma on maksuton ja soveltuu kaiken ikäisille. 
Tapahtuma-aika: 3.–4.6.2023, Kalasataman puisto

Tutustu tarkemmin Kesälaitumille-katusirkustapahtumaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kalasatamassa nähdään myös Fauna Humanan katuteatteria. Kuva: Taina Koistinen
Kalasatamassa nähdään myös Fauna Humanan katuteatteria. Kuva: Taina Koistinen

Anybody’s Architecture: Capellanaukio

Anybody’s Architecture: Capellanaukio on tanssiteos viidelle tanssijalle yhdessä Kalasataman ihastuttavimmista julkisista ulkotiloista. Teos on yhdeksäs osa suuren suosion ja arvostelumenestyksen saaneesta koreografi Ismo-Pekka Heikinheimon teossarjasta, jossa taidetanssi, arkkitehtuuri ja elävä musiikki kohtaavat. 

Sulavasti kohtauksesta seuraavaan etenevä koreografia on kiinteässä vuorovaikutuksessa Capellanaukiolla kiemurtelevan neljään metriin kohoavan vaaleanpunaisen teräsveistoksen Early One Morning, Eternity Sculpture -veistoksen ja sitä ympäröivän arkkitehtuurin kanssa. 

Teos soveltuu koko perheelle ja sitä esitetään yhteensä kymmenen kertaa viiden päivän aikana heinäkuun lopussa.

Tapahtuma-aika: 26.–30.7.2023, Capellanaukio

Lisätietoa tapahtumasta Anybody’s Architecture: Capellanaukio(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Valon juhla

Iltojen pimennyttyä Kalasatamassa vietetään jälleen Valon Juhlaa. Maria Baric Companyn järjestämä koko perheen kulttuuritapahtuma rakentuu tuli- ja valoteatterin ympärille. Musiikilla, sirkuksella, tanssilla, katuteatterilla ja jättinukketeatterilla maustettu ilta valaisee Kalasataman puiston yhden illan ajaksi säkenöiväksi valo- ja tulitaiteen estradiksi.

Tapahtuma-aika: Tarkentuu syksyllä

Lisätietoa Valon juhlasta Maria Baric Companyn verkkosivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kalasataman rakentaminen kestää 20–30 vuotta. Kalasataman tapahtumat ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä HAM:in, kaupunkiympäristön toimialan sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

Race Horse Companyn sirkustaiteilijat esiintyvät kesäkuun alussa. Kuva: Taina Koistinen
Race Horse Companyn sirkustaiteilijat esiintyvät kesäkuun alussa. Kuva: Taina Koistinen