Kalasataman kesän taidetapahtumat tarjosivat elämyksiä kaikenikäisille

Kalasatamassa järjestettiin kesän 2024 aikana useita taidetapahtumia, jotka keräsivät laajasti kävijöitä. Ympäristötaidehankkeen rahoituksella järjestetyt esitykset olivat yleisölle avoimia ja maksuttomia.
Ismo Dance Companyn Anybody’s Architecture: Vedenväki -tanssiteoksen esiintyjiä. Kuva: Sakari Viika
Ismo Dance Companyn Anybody’s Architecture: Vedenväki -tanssiteoksen esiintyjiä. Kuva: Sakari Viika

Viihdy! Viihdy! Viihdy! 
– katusirkusperformanssi (11.–12.5.2024)

Blind Gut -nykysirkusryhmän teos Viihdy! Viihdy! Viihdy! toi huumoria ja energiaa Kalasataman kaduille. Teos esitettiin Redin edustalla, ja se tavoitti kahden päivän aikana yli 200 katsojaa. Performanssi leikitteli sosiaalisen median ilmiöiden ja ärsyketulvan teemalla ja toi mukaan niiden elementtejä, kuten neonvaloja ja nopeatempoisia TikTok-hittejä. Esitykset herättivät runsaasti keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa, missä niiden mainokset tavoittivat lähes 19 000 ihmistä.

Villinä sirkukseen
– sirkustapahtuma (14.6.2024)

Sirkus Supiainen tarjosi ainutlaatuisen yhdistelmän villiruokaa ja sirkusta Kalasataman puistossa kesäkuun puolivälissä. Neljä sirkusesitystä houkutteli paikalle yli 240 katsojaa. Yleisö pääsi nauttimaan sirkustemppujen lisäksi villiruokamaisteluista, ja tapahtuma loi vahvan yhteyden taiteen ja luonnon välille. Tämä oli myös konseptin ensi-ilta, joka antoi järjestäjille arvokasta oppia tulevia tapahtumia varten.
 

Kalasatamassa soi
– monitaiteinen tapahtumapäivä (9.6.2024)

Teatteri ILMI Ö.:n järjestämä Kalasatamassa soi -tapahtumapäivä tarjosi esityksiä ja työpajoja eri taiteenlajeista. Vaikka sade haittasi yleisön osallistumista, tapahtuma herätti merkittäviä taidekokemuksia erityisesti puistorunous-työpajassa ja Elämysautomaatti-esityksessä. Esitykset ja runouspajat jatkuivat sateesta huolimatta koko päivän ajan, ja osallistujat saivat luoda koskettavia ja omakohtaisia runoja, jotka heille myös esitettiin takaisin.

 

Teatteri ILMI Ö. ja Elämysautomaatti. Kuva: Teatteri ILMI Ö.
Teatteri ILMI Ö. ja Elämysautomaatti. Kuva: Teatteri ILMI Ö.

Anybody’s Architecture: Vedenväki
– tanssiteos (23.–31.7.2024)

Ismo Dance Companyn Anybody’s Architecture: Vedenväki -tanssiteos esitettiin Capellanrannan veistoksen yhteydessä, ja se houkutteli paikalle noin 2 500 katsojaa. Tanssiteos yhdisti pohjoismaista arkkitehtuuria ja merellistä fantasiaa, ja teoksen värikkäät vedenväki-hahmot lumosivat yleisön sekä erityisesti lapsiperheet. Esityksiä oli päivittäin kolme, ja ne tarjosivat katsojille mahdollisuuden sukeltaa taiteen ja luonnonmusiikin maailmaan.
 

Kuopankaivajat
– lastenteatteri (3.8. ja 10.8.2024)

Teatteri Rollon Kuopankaivajat-esitys viihdytti Lovisenholminpuiston yleisöä elokuussa. Esitykset keräsivät yhteensä lähes 300 katsojaa, ja erityisesti lapset nauttivat kuopankaivajien humoristisesta menosta. Yleisö sai osallistua esityksen kulkuun, ja lapset ottivat innolla osaa kuoppien kaivamiseen ja työmaan valmisteluun. Esitys oli suunnattu koko perheelle, ja se sai kiittävän vastaanoton, vaikka sääolosuhteet aiheuttivat haasteita toisen esityspäivän aamuna.