Tällä sivulla
- Ladataan sisällysluetteloa
Kalasatama alueena
Kalasatamassa asut kaupunkimaisen tiiviisti lähellä palveluita ja joukkoliikennettä. Liikenneyhteydet ovat hyvät moneen suuntaan. Meri on läsnä kaikkialla, ja Isoisänsiltaa pitkin pääsee Mustikkamaan virkistysalueelle. Kalasataman rantoja kiertää alueen valmistuessa kuusi kilometriä pitkä rantareitti.
Kalasataman kodit rakennetaan pääosin kerrostaloihin, mutta alueella on myös kaupunkipientaloja. Kauppakeskus Redin yhteyteen rakennetaan kahdeksan tornitaloa, joista seitsemän on tarkoitettu asumiseen. Torneissa on 20–37 kerrosta ja korkein niistä on yli 130 metriä korkea. Verkkosaaren pohjoisosaan on suunniteltu kelluvia asuntoja. Kalasataman monipuolisesta asuntokannasta jokainen löytää sopivan kodin.
Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi toteutamme Kalasatamaan ympäristötaidetta. Ympäristötaide voi olla pysyvää (70 %), väliaikaista (15 %) tai erilaisia tapahtumia (15 %).
Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä HAM:in, kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.
Kaavat ja suunnitelmat
Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.
Rakentaminen
Aloitimme Kalasataman rakentamisen vuonna 2009 ja se jatkuu 2030-luvun loppupuolelle. Kalasatama on yksi suurimpia rakennettavia alueita Helsingissä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Kalasatamaan syksyllä 2012.
Kalasataman alue on ollut teollisuus- ja satamakäytössä 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Satama muutti Vuosaareen vuoden 2008 lopulla. Pienteollisuutta on vielä jonkin verran jäljellä. Ranta-aluetta on vuosikymmenten kuluessa laajennettu maantäytöillä. Kalasataman uudet alueet ovat saaneet nimensä saarista, kuten Kyläsaari, Iso ja Pieni Verkkosaari, Sompasaari ja Hanasaari, jotka ovat jääneet nykyisen Kalasataman alle.
Alta löydät lisätietoa rakentamisesta lähivuosina:
- Loviseholminpuisto ja Kalasatamanpuisto rakennetaan valmiiksi vuonna 2024.
- Verkkosaaren eteläosassa ja Työpajanpihalla tehdään katujen viimeistelytöitä.
- Suvilahdessa Kaasutehtaankadun ja Kaasutehtaankentän rakentaminen aloitetaan vuonna 2025.
- Nihdin eteläosan esi- ja katurakentaminen on käynnissä ja jatkuu seuraavat vuodet.
- Hermanninrannan asemakaava-alueen esi- ja katurakentaminen käynnistyy syksyllä 2024.
- Nihdin ja Verkkosaaren pohjoisosan asuntorakentaminen jatkuu. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Nihtiin helmikuussa 2024.
- Redin viidennen tornin, toimitiloja sisältävän Horisontin, rakentaminen on käynnissä.
- Suvilahden tapahtumakorttelin rakentaminen on tavoitteena aloittaa vuoden 2025 syksyllä.
Kruunusillat-hanke
- Kruunusillat-hankkeen rakentaminen jatkuu vuoteen 2027 saakka.
Lisää tietoa Kruunusillat -hankkeesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Nihdin päiväkodin rakentaminen on alkanut, ja se otetaan käyttöön alkuvuonna 2025.
Kalasataman karttoja
Liikenneyhteydet
Kalasatamaan on helppo saapua niin joukkoliikenteellä, pyörällä kuin autollakin. Kulkuyhteydet parantuvat entisestään rakenteilla olevan Kruunusillat-raitioteiden valmistumisen myötä. Linjan liikennöinnin on tavoitteena alkaa vuonna 2027. Kruunusiltoja pitkin pääsee jatkossa myös kävellen ja pyöräillen sekä Kruunuvuorenrantaan että Hakaniemeen.
Palvelut
Kalasatamasta saat hyvät lähipalvelut. Alueella on jo koulu, päiväkoteja sekä terveys- ja hyvinvointikeskus. Rakennamme alueelle peruspalveluita asukasmäärän kasvaessa. Redin ja Teurastamon monipuolinen tarjonta palvelee Kalasataman asukkaita. Suvilahti kehittyy lähivuosina tapahtumakeskukseksi. Hanasaaren voimalaitoksen toiminta on päättynyt, ja rakennuksen uusiokäyttöä selvitetään.
Yhteystiedot
Nimi
Tuomas Hakala
Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/kalasatama.