Hyppää pääsisältöön

Asiakaspalvelupiste osoitteessa Työpajankatu 8 on suljettu poikkeuksellisesti 10.–31.1.2022. Palvelemme asiakkaita pääosin verkossa ja puhelimitse.

Pyöräreitit

Helsingissä on kattava pyöräteiden verkosto, jonka avulla liikut kätevästi kaupungissa. Sujuvimmat pyöräreitit löydät tulevaisuudessa baanoilta.

Tehostetun talvihoidon pyöräreitit

Helsingissä on 75 kilometriä pyöräreittejä, joita hoidetaan tehostetusti joko harjasuolaamalla tai auraamalla. 

Tehostetun talvihoidon reitit ulottuvat Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Uusia reittejä talvikaudella 2021–2022 on Itäkeskuksen ja Mellunmäen sekä Pasilan ja Viikin välillä.

Katso tehostetun talvihoidon reitit kartalla

Lue lisää pyöräteiden talvihoidosta

Keskustan Baana kuuluu tehostetun talvihoidon pyöräreitteihin. Kuva: Aki Antinkaapo
Keskustan Baana kuuluu tehostetun talvihoidon pyöräreitteihin. Kuva: Aki Antinkaapo

Baanat

Baanat ovat yhtenäisiä ja laadukkaita pyöräteitä, joita rakennamme osuus kerrallaan. Baanaverkko muodostaa valmistuessaan 130 kilometrin mittaisen seudullisen pyörätieverkoston.

Voit jo pyöräillä keskustan Baanaa, Pohjoisbaanaa osuudella Hakaniementie–Käpylän asema sekä Kulosaaren puistotien pyöräkatua, joka on osa Itäbaanaa.

Katso baanasuunnitelma ja lue lisää baanoista Pyöräteiden rakentaminen -sivulta

Keskustan Baana kulkee Kiasmalta Ruoholahteen. Pituutta väylällä on 1,3 kilometriä. Kuva: Janne Saavalainen
Keskustan Baana kulkee Kiasmalta Ruoholahteen. Pituutta väylällä on 1,3 kilometriä. Kuva: Janne Saavalainen

Usein kysyttyä pyöräilystä

Saat pyöräillä joko pyörätiellä, pyöräkaistalla tai ajoradalla. Pyörällä voit ajaa myös pyöräkadulla, pihakadulla ja kävelykadulla. Jalkakäytävät ovat jalankulkijoiden aluetta, ja siellä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat.

Katso pyöräilijän liikennesäännöt Pyöräliiton sivuilta.

Saat pyöräillä myös kaupungin ulkoilureiteillä ja puistokäytävillä. Katso luontoalueita koskevat ohjeet, jos aiot pyöräillä luonnossa. 

Sulje

Sähköpotkulaudalla ajetaan samoilla väylillä kuin pyörälläkin. Käytä siis pyörätietä, pyöräkaistaa tai niiden puuttuessa ajorataa. Myös liikennesäännöt ovat samat kuin pyöräilijällä.

Katso pyöräilijän liikennesäännöt Pyöräliiton sivuilta 

Mopot ja sähkömopot kuuluvat ajoradalle. Jos pyörätiellä on merkin alla lisäkilpi “Sallittu mopoille”,  saat ajaa mopolla myös pyörätiellä. 

Mopoille sallitut pyörätiet Helsingissä, suuntaa antava kartta (pdf)

Sähköavusteista polkupyörää koskevat samat säännöt kuin polkupyörää. Poikkeuksena yli 25 km/h kulkevat sähköavusteiset pyörät, jotka rinnastetaan mopoiksi ja joiden paikka siksi on ajoradalla tai mopoille sallituilla pyöräteillä.  

Sulje

Helsingissä on erilaisia pyöräväyliä. 

  • Pyöräkaista on ajoradan reunassa kulkeva pyöräväylä.
  • Pyörätie on pyöräilijän oma kulkuväylä, joka on erotettu ajoradasta. Uudet pyörätiet ovat Helsingissä useimmiten yksisuuntaisia, mutta kaupungista löytyy myös kaksisuuntaisia pyöräteitä. 
  • Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijät ja jalankulkijat käyttävät samaa tilaa. Jalankulkijat saavat kulkea tilan kummassakin reunassa, mutta pyöräilijän tulee kulkea menosuuntaan nähden oikealla.  Lue Liikenneturvan sivulta säännöt jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väylillä.

Ajorataan piirretyistä merkinnöistä ja liikennemerkeistä näet, millainen pyörätie on kyseessä. 

Sulje

Kokoamme parhaillaan karttaa Helsingin pyöräteistä ja pyöräilyn pääreiteistä. Kartta valmistuu vuoden 2022 aikana.  

Pyörälle sopivat reitit löydät jo nyt HSL:n reittioppaan avulla, kun valitset asetuksissa kulkutavaksi pyöräilyn. Samoin esimerkiksi Google Maps näyttää pyöräreitit, kun valitset tasoksi pyöräilyn.  

Vanhat kartat

Helsingillä on ollut aiemmin käytössä painettu pyöräilykartta ja verkkosivuiltamme on voinut ladata Helsingin kotiseutupyöräilyreitit. Näitä karttoja emme ole enää päivittäneet. Uusi Helsingin pyöräilykartta korvaa valmistuessaan osittain nämä kartat. 

Olemme arkistoineet vanhat kotiseutupyöräilykartat pdf-muotoisina Helsingin kaupungin aineistopankkiin, josta voit ladata ne halutessasi käyttöösi. Koska karttojen tieto ei ole ajantasaista, käytä niitä vain alustavassa reittisuunnittelussa.  

Sulje