Hae pyöräreittiä
Helsingin ja pääkaupunkiseudun pyöräreitit löydät Helsingin seudun liikenteen (HSL) Reittioppaasta. Reittiehdotukset aukeavat HSL:n sivuille uuteen ikkunaan.
Kokoamme parhaillaan karttaa Helsingin pyöräteistä. Sähköisen kartan valmistumisen aikataulu on vielä epävarma.
Baanat
Baanat ovat yhtenäisiä ja laadukkaita pyöräteitä, joita rakennamme osuus kerrallaan. Baanaverkko muodostaa valmistuessaan 148 kilometrin mittaisen seudullisen pyörätieverkoston.
Voit jo pyöräillä keskustan Baanaa, Pohjoisbaanaa osuudella Hakamäentie–Käpylän asema sekä Itäbaanaa Kulosaaren puistotien pyöräkadulla tai Oravapuistossa. Roihupellosta Oulunkylään pääset polkemaan Viikinbaanaa pitkin.
Katso baanasuunnitelma ja lue lisää baanoista Pyöräteiden rakentaminen -sivulta
Usein kysyttyä pyöräilystä
Kaupunkialue
Saat pyöräillä joko pyörätiellä, pyöräkaistalla tai ajoradalla. Pyörällä voit ajaa myös pyöräkadulla, pihakadulla ja kävelykadulla. Jalkakäytävät ovat jalankulkijoiden aluetta, ja siellä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat.
Katso pyöräilijän liikennesäännöt Pyöräliiton sivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Luonto ja viheralueet
Saat pyöräillä myös kaupungin ulkoilureiteillä ja puistokäytävillä.
Pyöräily luonnossa on sallittu samalla tavalla kuin jalkaisinkin liikkuminen. Liikkumisen takaavat jokaisenoikeudet. Muista, että et saa esimerkiksi muokata maastoa tai vahingoittaa puita luonnossa liikkuessasi.
Helsingin luonnonsuojelualueilla on omat ohjeet ja rajoitukset, joilla suojellaan alueiden kasvillisuutta ja eläimiä. Useimmilla luonnonsuojelualueilla pyöräily on sallittua vain merkityillä poluilla. Joillakin alueilla pyöräily on kokonaan kielletty. Katso Helsingin luonnonsuojelualueita koskevat ohjeet pyöräilyyn Pysy polulla -sivulta. Neuvoja luonnossa pyöräilyyn löydät myös Suomen Ladun sivuilta Maastopyöräily(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Sähköpotkulaudalla ajetaan samoilla väylillä kuin pyörälläkin. Käytä siis pyörätietä, pyöräkaistaa tai niiden puuttuessa ajorataa. Myös liikennesäännöt ovat samat kuin pyöräilijällä.
Katso pyöräilijän liikennesäännöt Pyöräliiton sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Mopot ja sähkömopot kuuluvat ajoradalle. Jos pyörätiellä on merkin alla lisäkilpi “Sallittu mopoille”, saat ajaa mopolla myös pyörätiellä.
Mopoille sallitut pyörätiet Helsingissä, suuntaa antava kartta (pdf)
Sähköavusteista polkupyörää koskevat samat säännöt kuin polkupyörää. Poikkeuksena yli 25 km/h kulkevat sähköavusteiset pyörät, jotka rinnastetaan mopoiksi ja joiden paikka siksi on ajoradalla tai mopoille sallituilla pyöräteillä.
Helsingissä on erilaisia pyöräväyliä.
- Pyöräkaista on ajoradan reunassa kulkeva pyöräväylä.
- Pyörätie on pyöräilijän oma kulkuväylä, joka on erotettu ajoradasta. Uudet pyörätiet ovat Helsingissä useimmiten yksisuuntaisia, mutta kaupungista löytyy myös kaksisuuntaisia pyöräteitä.
- Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijät ja jalankulkijat käyttävät samaa tilaa. Jalankulkijat saavat kulkea tilan kummassakin reunassa, mutta pyöräilijän tulee kulkea menosuuntaan nähden oikealla. Lue Liikenneturvan sivulta säännöt jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väylillä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ajorataan piirretyistä merkinnöistä ja liikennemerkeistä näet, millainen pyörätie on kyseessä.
Pyörälle sopivat reitit löydät HSL:n reittioppaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) avulla, kun valitset asetuksissa kulkutavaksi pyöräilyn. Samoin esimerkiksi Google Maps näyttää pyöräreitit, kun valitset tasoksi pyöräilyn.