Pyöräteiden talvihoito

Talvisin putsaamme Helsingin pyörätiet lumesta ja torjumme liukkautta. Sujuvimmin pyöräilet tehostetun talvihoidon pyöräreiteillä.

Tällä sivulla

Tehostetun talvihoidon pyöräreitit

Harjasuolaus, punainen reitti 
Tehostettu auraus, sininen reitti

Tehostetun talvihoidon pyöräreitit kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tehostetun talvihoidon verkosto kattaa noin 105 km pyöräväyliä Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Uusia reittejä talvikaudella 2023–2024 on muun muassa Raide-Jokerin varressa, esimerkiksi Herttoniemen ja Oulunkylän välillä sekä Pitäjänmäessä.  Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan noin puolet ja tehostetulla aurauksella puolet. 

Harjasuolaus (A ++, punainen reitti)

  • Hoidamme reitin tehostetusti arkisin klo 7–19 ja viikonloppuisin klo 7–17.
  • Poistamme lumen reitiltä harjaamalla ja liukkauden torjumme liuossuolalla. Kovilla pakkasilla joudumme joskus turvautumaan hiekoitukseen myös harjasuolausreiteillä, jotta liukkaus saadaan torjuttua.

Lehtisaaren ja Taka-Töölön välisellä reitillä pilotoimme harjauksen sijaan aurausta sohjon poistavalla kumiterällä. Liukkaus torjutaan liuossuolalla. 

Tehostettu auraus (A+, sininen reitti)

  • Auraamme reitin aamuun klo 7 mennessä. Lisäksi klo 3–17 välisenä aikana auraamme reitin tehostetusti, viimeistään 4 tunnin kuluessa lumisateen päättymisestä.
  • Syksyllä ja alkutalvesta emme hiekoita reittiä, vaan torjumme liukkauden suolalla. Talvella hiekoitamme reittiä. 

Hoidamme tehostetusti myös pääosan pyöräreitin vieressä olevista jalkakäytävistä, jos jalkakäytävät ovat kaupungin kunnossapidon vastuulla. 

Talvihoito muilla pyöräteillä

Pyörätiet, jotka eivät ole tehostetun talvihoidon piirissä, auraamme ja hiekoitamme hoitoluokkien mukaisessa järjestyksessä. Aloitamme aurauksen, kun lumikerroksen paksuus ylittää 5 senttimetriä. Aurauksen jälkeen hiekoitamme väylät tarpeen mukaan.

Jatkuvan lumisateen aikana suuntaamme ensin A- ja B-luokkien väylille, ja pyrimme pitämään ne kulkukelpoisina. Lumisateen päätyttyä auraamme pyörätiet ja jalkakäytävät seuraavasti:

  • A-luokka: aurattu aamuun klo 7 mennessä
    Lisäksi klo 3–17 välisenä aikana auraamme reitin 4 tunnin kuluessa lumisateen päättymisestä.
  • B-luokka: aurattu aamuun klo 10 mennessä
    Lisäksi klo 6–17 välisenä aikana auraamme reitin 4 tunnin kuluessa lumisateen päättymisestä.
  • C-luokka: aurattu keskipäivään klo 12 mennessä
    Lisäksi klo 4–13 välisenä aikana auraamme reitin 8 tunnin kuluessa lumisateen päättymisestä.

Poikkeuksellisen pyryn aikaan kaduille saattaa kertyä niin runsaasti lunta, että joudumme joustamaan suunnitelmista.

Pyöräteiden ja jalkakäytävien hoitoluokat kartalla 

A-luokka: punainen  B-luokka: oranssi  C-luokka: keltainen
Vaaleansinisellä reitillä ei ole talvikunnossapitoa. 

Jalkakäytävien ja pyöräteiden hoitoluokat kartalla  - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Usein kysyttyä pyöräteiden kunnossapidosta

Olemme poimineet tähän pyöräteiden hoitoa koskevat yleisimmät kysymykset ja vastaukset. Katso myös: Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin katujen talvikunnossapidosta.

Hiekoitamme pyöräteitä, jotta pyöräily olisi liukkaalla kelillä turvallista. Myös kunnossapitolaki velvoittaa meidät torjumaan liukkautta. 

Helsingissä pyöräväylien verkosto on laaja ja liukkaus voi syntyä nopeasti. Siksi torjumme liukkautta ennakoiden - joskus jopa sulalla ilmalla, mikäli esimerkiksi hetkellistä kuuraliukkautta on ennustettu. Liukkautta torjutaan joko hiekoitussepelillä tai suolalla.  

Liukkauden torjunta pyöräväylillä ehkäisee pyöräilijöiden kaatumisia. Samoin jalankulkijoiden turvallisuus paranee, sillä suuri osa Helsingin pyöräteistä on jalankulun kanssa yhdistettyjä väyliä.    

Emme hiekoita tehostetun talvihoidon harjasuolausreittejä. Harjasuolausreiteillä torjumme liukkautta laimealla liuossuolalla. Kovilla pakkasilla, kun suolan teho heikkenee, voimme poikkeuksellisesti joutua käyttämään sepeliä.

Myös tehostetun aurauksen reitit pidämme alkutalvena hiekattomina ja torjumme satunnaisen liukkauden suolalla. 

Tavoitteenamme on, että Helsinki on kaiken ikäisille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki.

Laajennamme tehostetun talvihoidon verkostoa 150 kilometriin vuoteen 2025 mennessä. Tehostetun talvihoidon piiriin otamme käytetyimpiä pyöräreittejä. Näin talvihoidosta hyötyy mahdollisimman moni kaupunkilainen. Parannamme talvihoidon laatua myös muilla pyöräväylillä. 

Lisätietoa toimenpiteistä pyöräliikenteen kehittämisohjelmassa (pdf)

Jos huomaat pyörätiellä kuopan, esteen tai muuta huomautettavaa, lähetä meille siitä tieto palautepalvelussa. 

Siirry palautepalveluun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos mahdollista, liitä palautelomakkeeseen myös valokuva kohteesta ja merkkaa sijainti palautelomakkeen karttaan.  Voit lähettää myös paikan koordinaatit, jos näet ne puhelimestasi. Lisätieto nopeuttaa asian hoitoa.