Kallion kesäkaduille suunnitteilla terasseja, tanssilava ja kukkaistutuksia – kommentoi luonnoksia verkossa

Kallioon valmistellaan kesäkatuja vuosiksi 2025 ja 2026. Kaduille suunnitellaan oleskelupaikkoja, terasseja sekä luodaan mahdollisuuksia erilaisille kulttuuri- ja taidetoiminnoille. Tavoite on lisätä alueen viihtyisyyttä ja parantaa kävely-ympäristöä. Yhdessä kaupunkilaisten kanssa ideoitujen kesäkatujen suunnitelmaluonnokset ovat nyt valmistuneet ja niitä voi kommentoida verkossa 17. marraskuuta asti. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kesäkatujen jatkosuunnittelusta marraskuussa.
Ihminen kävelee suojatiellä, taustalla puisto, kirkko ja kerrostalo.
Kuva: Heidi Strömberg

Helsingin kaupunki suunnittelee kesäkatuja Kallion alueelle. Valmistelun taustalla on kaupunkilaisten toiveet toteuttaa kesäkatuja Kalliossa. Kallioon on toivottu useammassa osallistuvan budjetoinnin ehdotuksessa sekä väliaikaisia että pysyviä parannuksia alueen kävely-ympäristöön. Vuonna 2022 tehdyn asukaskyselyn mukaan Vaasankatu ja Fleminginkatu olivat yhdet toivotuimmista kohteista kesäkaduiksi Helsingissä.

Kallion kesäkaduilla on tarkoitus tuoda parannuksia alueen kävely-ympäristöön ja viihtyisyyteen kesäkausiksi 2025 ja 2026. Alustavasti kesäkadut olisivat avoinna toukokuusta syyskuun loppuun vuosina 2025 ja 2026. Kesäkatujen toimenpiteet kohdistuvat etenkin Fleminginkadun, Porthaninkadun ja Vaasankadun ympäristöön. Lisäksi yksittäisiä kohteita toteutetaan koko naapuruston alueelle esimerkiksi Torkkelinaukiolle ja Kallion kirkon edustalle.

Kallion kesäkatujen suunnitelmaluonnoksessa alueelle olisi tulossa paljon oleskelupaikkoja, terasseja ravintoloiden yhteyteen, kulttuuri- ja taidetoimintaa sekä kalusteita ja katuvihreää, tanssilava, pelejä ja leikkimahdollisuuksia.

Helsingin kaupunki on toteuttanut kesäkatuja vuodesta 2021 lähtien. Kesäkatujen kaltaiset kävely-ympäristöä parantavat kokeilut ovat myös osa kävelyn edistämisohjelman toimenpidekokonaisuutta.

Asukkaiden omat ideat kesäkaduille!

Kallion kesäkatuja tehdään yhdessä asukkaiden ja alueen yrittäjien kanssa. Asukkaat sekä alueen yrittäjät ja muut toimijat ovat osallistuneet Kallion kesäkatujen ideointiin elo-syyskuussa työpajoissa.

Työpajojen tuotoksia käytettiin pohjana suunnitelmaluonnoksiin, joita kaupunkilaiset voivat nyt kommentoida Kerro kantasi -kyselyssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 17.11. asti.

– Haluaisimme myös tietää, millaisia asioita kaupunkilaiset haluaisivat itse toteuttaa Kallion kesäkaduille. Kuulemme mielellämme lisää ideoista ja meihin saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, kertoo projektipäällikkö Valtteri Karttunen.

Idea voi olla esimerkiksi tapahtuma, taideteos tai jotain ihan muuta. Suunnittelijoidemme yhteystiedot löydät hankkeen verkkosivulta osoitteessa hel.fi/kallion-kesakadut.

Kallion kesäkadut päätöksentekoon marraskuussa

Kallion kesäkatuja käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa tiistaina 12.11. Lautakunta päättää kesäkatujen jatkosuunnittelusta.

Asukasvuorovaikutuksen ja kyselyn kautta saatua palautetta puolestaan arvioidaan huolellisesti ja palautetta hyödynnetään suunnitelmien yksityiskohdissa. Palaute huomioidaan myös alueen pysyvien parannusten suunnittelussa.