Kallion kesäkadut

Kallioon valmistellaan kesäkatuja vuosiksi 2025 ja 2026.
Ihmisiä terassilla kadun varressa.

Hankkeesta lyhyesti

Helsingin kaupunki valmistelee kesäkatuja Kallioon. Kesäkaduilla on tarkoitus tuoda väliaikaisia parannuksia alueen kävely-ympäristöön ja viihtyisyyteen kesäkausiksi 2025 ja 2026. Alustavasti kesäkadut ovat avoinna toukokuusta syyskuun loppuun vuosina 2025 ja 2026.

Kesäkatujen toimenpiteet kohdistuvat etenkin Fleminginkadun, Porthaninkadun ja Vaasankadun ympäristöön. Lisäksi yksittäisiä kohteita toteutetaan koko naapuruston alueelle.

Kaduille suunnitellaan oleskelun, ravintoloiden terassitoiminnan sekä kulttuuri- ja taidetoiminnan mahdollistavia elementtejä.

Kesäkadut näytettynä kartalla Porthaninkadulta Fleminginkadun kautta Vaasankadulle.
Kallion kesäkadut kartalla.

Hankkeen vuorovaikutus

Suunnittelua on tehty yhdessä alueen asukkaiden, yritysten ja yhdistysten kanssa. Vuorovaikutus on kulkenut aktiivisesti mukana koko suunnittelun ajan. Alueen yhteiskehittämisellä varmistetaan, että Kallion alueella asuvat ja toimivat ihmiset saavat toiveensa ja tarpeensa kuuluville ja he tuntevat kesäkadut omakseen. 

Onko sinulla jokin hyvä idea?

Haluatko toteuttaa jonkin oman idean Kallion kesäkaduille - tapahtuman, taideteoksen tai jotain muuta? Ota meihin yhteyttä ja kerro lisää ideastasi! Yhteystietomme löydät sivun alalaidasta.

Hankkeen eteneminen

  1. Kesä 2024

    • Kallion kesäkatujen suunnittelun käynnistäminen
    • Seuranta suunnittelualueella ennen toimenpiteitä
  2. Syksy 2024

    • Yhteiskehittäminen ja vuorovaikutustilaisuudet alueen yrityksille, yhdistyksille ja asukkaille elo-syyskuussa
    • Suunnittelijoiden pop up -toimisto Kallion kirjastossa syyskuussa
    • Verkkokysely loka-marraskuussa
    • Kaupunkiympäristölautakunnan käsittely marraskuussa
  3. Talvi–kevät 2024–2025

    • Konseptin ja suunnitelmien valmistuminen
    • Kesäkatujen rakentaminen
  4. Kesä 2025–

    • Kesäkadut 2025
    • Seuranta ja arviointi
    • Kesäkadut 2026

Perustietoa Kallion kesäkaduista

Mistä hankkeessa on kysymys, mikä muuttuu?

Kallion kesäkatujen tavoitteena on parantaa katujen viihtyisyyttä ja siten kannustaa ihmisiä kävelemään ja viettämään aikaa julkisissa tiloissa. Kaikkia katuja ei olla muuttamassa kävelykaduiksi tai aukioiksi. Kesäkatujen suunnittelussa on huomioitu kunkin kadun potentiaali kävely-ympäristön kehittämiseen. Tämän pohjalta kaduille on suunniteltu ratkaisut, joissa on sopiva tasapaino kaupunkitilan viihtyisyyden parantamisen ja muiden tarpeiden, kuten alueen saavutettavuuden yhteensovittamiseksi.

Kesäkatujen avulla selvitetään pysyvien kävely-ympäristön toimenpiteiden soveltuvuutta kuhunkin kohteeseen. Kesäkatukohteet arvioidaan, niistä kerätään opit ja lopulta toimivimmista ratkaisuista toteutetaan poliittisen päätöksenteon kautta pysyviä parannuksia kaupunkitilaan. 

Kallion kesäkatujen pääkohteita ovat Kallion ja Alppiharjun kaupunginosissa Vaasankatu, Fleminginkatu ja Porthaninkatu. Lisäksi koko naapurustoon toteutetaan pistemäisesti pienempiä kaupunkielämän paikkoja esimerkiksi Torkkelinaukiolle ja Kallion kirkon edustalle.

Miksi kesäkatuja suunnitellaan Kallioon?

Helsinkiläiset ovat viime vuosina toivoneet aktiivisesti Kallion alueelle parannuksia katutilan viihtyisyyteen sekä kaduilla oleskeluun, kävelyyn ja pyöräilyyn. Asukkaiden tekemät kehitysehdotukset ovat menestyneet osallistavan budjetoinnin OmaStadi-äänestyksissä. Pienempien pistemäisten parannusten lisäksi Kallioon on ehdotettu laajemmin kävelypainotteisten katujen lisäämistä Kallion ”Luuppi” ehdotuksella.  

Kallio soveltuu kesäkatukohteeksi erinomaisesti, sillä siellä on runsaasti yrityksiä, jotka voivat levittäytyä katutilaan ja monipuolisten toimintojen ansiosta alue on eloisa eri vuorokauden aikoina. Lisäksi alueella on aktiivista kaupunkilaisten toimintaa. Paikallisten asukkaiden ja yhdistysten järjestämät kirpputorit, kukkien istutustalkoot ja katujuhlat elävöittävät aluetta jo nykyisin. 

Alueella sijaitsevat Hakaniemen ja Sörnäisten metroasemanseudut. Asemanseutualueet ovat sekä yleiskaavassa että kävelyn edistämisohjelmassa kävelyn kehittämisen painopistealueita, sillä näillä alueilla kävellään eniten, mutta ihmiset kokevat ympäristöt epämiellyttäviksi. Vaasankadun viihtyisyyden parantaminen liittyy tiiviisti Sörnäisten asemanseudun kehittämiseen ja Porthaninkatu puolestaan Hakaniemen asemanseudun kehittämiseen.

Kalliossa tehtiin kesällä 2024 katuhaastatteluja katujen nykytilasta ja kesäkatujen toteuttamisesta. 74 % Kallion kaduilla haastatteluista satunnaisesti valikoiduista noin sadasta ihmisestä toivoi kesäkatujen kaltaisia käveltävyysparannuksia Kallioon.

Miksi juuri nämä kadut valikoituivat kesäkaduiksi?

Osallistavan budjetoinnin lisäksi helsinkiläiset ovat päässeet vuonna 2022 vaikuttamaan tulevien kesäkatukohteiden valintaan karttakyselyssä, johon vastasi lähes 1000 asukasta. Tulevista kesäkatukohteista kysyttäessä Fleminginkatu ja Vaasankatu tulivat sijoille kaksi ja kolme jääden vain Pohjoisesplanadin taakse, jonne toteutettiin kyselyn jälkeen kaksivuotinen katukokeilu. Kallion alue ja tarkemmin Vaasankatu, Fleminginkatu ja Porthaninkatu ovat jo valmiiksi suosittua kävely- ja oleilualuetta, jossa viihtyisyyttä voidaan entisestään parantaa leventämällä kävelyalueita sekä vähentämällä päästöjä, melua ja muita liikenteen aiheuttamia haittoja. Alueella on myös paljon kivijalkaliikkeitä ja palveluja, joiden elinvoimaa kävelyvirtojen vahvistuminen tukee. 

Milloin kesäkatu toteutetaan ja kauan se kestää?

Kesäkadut toteutuvat pääosin kesäkaudella 2025 ja 2026. Kesäkatujen rakentaminen aloitetaan keväällä alustavasti toukokuussa ja ne puretaan talveksi alustavasti lokakuussa. Mahdollisia pienimuotoisia talvikatuja tutkitaan talveksi 2025–2026. 

Miten muutokset näkyvät Kallion alueella?

Kesäkaduilta löytyy tekemistä kaikille asukkaille. Lapsille on leikkiin kannustavia kalusteita ja turvallisia tiloja liikkua itsenäisesti; nuorille aktiviteetteja, harrastusmahdollisuuksia, tapahtumia ja paikkoja kokoontua viettämään yhdessä aikaa; aikuisille levähdys- ja etätyöskentelypaikkoja sekä terassi- ja tapahtumatarjontaa. Tavoitteena on, että kesäkadut tuovat yhteen eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, kun alueella on monenlaisia mahdollisuuksia viettää aikaa ja kokoontua yhdessä esimerkiksi ulkopelien ääreen. Liikenteeseen kohdistuvista muutoksista löydät lisätietoa tämän sivun Liikkuminen-alaosiosta.

Miten muutokset näkyvät Vaasankadulla?

Vaasankadulla kokeillaan kävelykatua ja pihakatua. Vuonna 2025 Vaasankatu on kuitenkin kokonaan pihakatu alueen työmaihin liittyvien liikenteen poikkeusjärjestelyitten vuoksi. Huolimatta siitä, onko Vaasankatu kävely- tai pihakatu, mahdollistetaan kaikkiin alueen kiinteistöihin huolto- ja tonteille ajo. Moottoriajoneuvokäyttöisen ajoneuvon pysäköinti kävelykadulla on tieliikennelain mukaisesti kiellettyä. Pihakadulle ei ole kesäkatujen aikana osoitettu erikseen pysäköintipaikkoja, joten myös näillä osuuksilla ei saa kesäkatujen aikana pysäköidä. 

Kävely- ja pihakatuosuuksilla katutilaa elävöitetään värikkäillä istutuksilla ja kalusteilla. Vaasankadun kesäkaduille suunnitellaan toimintoja kaikenikäisille. Kadulle on tarkoitus sijoittaa leikkiin kannustavia kalusteita ja mm. keinuja. Vaasankadulla on runsaasti terasseja, joilla oleskelu muuttuu entistä miellyttävämmäksi, kun katuympäristöä vehreytetään ja ääniympäristö on liikenteen osalta miellyttävämpi. Kesäkatujen oppien pohjalta tarkastellaan kesäkatujen jälkeen ohjelmoitavia kadun pysyviä parannuksia.

Havainnekuva Vaasankadun kesäkaduista.

Miten muutokset näkyvät Fleminginkadulla?

Fleminginkatu on mukana kesäkaduissa Helsinginkadun ja Viidennen linjan välisellä osuudella. Fleminginkadulla kesäkadut näkyvät erityisesti Franzéninaukiolla sekä Karhupuiston kohdalla, johon on suunniteltu aukiomaista tilaa. Muualla Fleminginkadulla kadunvarsipysäköinnin ja ajoradan tilaan tuodaan kadun viihtyisyyttä parantavia istutuksia ja kalusteita. Fleminginkadun kesäkaduille suunnitellaan toimintoja kaikenikäisille ja alueelta löydät muun muassa kesäkatujen tapahtumalavan, riippumattoja, pingispöydän, hiekkalaatikon, miniliukumäen sekä alueen yritysten terasseja.

Kesäkatujen toiminnallinen ydin sijaitsee Karhupuiston ja Matti Heleniuksen puiston välisellä aukiolla. Kesäkaduilla asukkaiden järjestämät tapahtumat keskittyvät Karhupuiston tapahtumalavalle, jolle laaditaan yhteiset varausehdot ja käyttösäännöt. Lavalla voi esimerkiksi tanssia, järjestää pieniä juhlia tai pitää vaikka joogatunnin. Lavan käytöstä koituvaa melua rajataan sekä ajallisesti että edellyttämällä käyttäjiltä matalaa volyymitasoa ja akkukäyttöisiä äänentoistolaitetta

Havainnekuva Karhupuiston kesäkadun toteutuksesta.

Miten muutokset näkyvät Porthaninkadulla?

Porthaninkadulla kesäkadut levittäytyvät kadunvarsipysäköinnin tilaan, johon tuodaan katutilan viihtyisyyttä parantavia istutuksia ja kalusteita. Kesäkatujen myötä kadulla on myös mahdollisuus levähtää ja ratkaisu parantaa samalla myös alueen terassien viihtyisyyttä. Ajoradan tila säilyy entisellään, jotta kadulla kulkeva raitioliikenne, autoliikenne ja pyöräliikenne säilyy sujuvana. 

Havainnekuva Porthaninkadun kesäkadun toteutuksesta.

Kuinka paljon kesäkadut maksavat?

Vuosien 2025 ja 2026 kesäkatuihin on kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa varattu 1 500 000 euroa vuodessa sisältäen väliaikaisten järjestelyjen suunnittelun ja toteutuksen sekä kesäkatujen vaikutusten seurannan.

Kesäkatujen toteutuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kesien 2023 ja 2024 kokeiluihin hankittuja kalusteita ja varusteita.

Miksi kaikki kesäkadut eivät ole kävelykatuja?

Esimerkiksi Tukholmassa vuosittain toteutettavat kesäkadut (sommargågator) ovat lähtökohtaisesti kävelykatuja. Helsingissä kesäkatuja on lähdetty vuodesta 2021 kehittämään enimmäkseen pihakatuina tai rauhallisina paikalliskatuina, sillä ratkaisut soveltuisivat kaduille paremmin myös pysyvästi. Kävelykatuja tulisi olla ainoastaan sellaisissa kohteissa, joissa on poikkeuksellisen paljon potentiaalia vilkkaalle kaupunkielämälle ja jalankulkijoiden määrä on mielellään jo lähtötilanteessa suuri. 

Tukholman toimintamallista poiketen kesäkadut ovat Helsingissä työkalu pysyvien kehitystoimien tutkimiseen, jolloin kesäkatujen suunnittelussa harkitaan tarkasti kunkin kadun soveltuvuus eri katutyyppeihin. Kävelykatuja kokeillaan sellaisissa kohteissa, joissa ne voisivat toimia myös pysyvänä ratkaisuna. Esimerkiksi Vaasankadun kävelykatupotentiaalin puolesta puhuvat sijainti lähellä metroasemaa, katutilaan levittäytyvien terassien ja kivijalkaliiketilojen määrä, suuri jalankulkijoiden määrä sekä se, ettei kadulla ole roolia joukkoliikenteen reittinä tai autoliikennettä välittävänä osuutena. 

Kaupungissa on monenlaisia ihmisiä ja toimijoita, joilla on erilaiset tarpeet. Kaupunkisuunnittelussa täytyy usein tasapainotella eri intressien välillä. Kesäkatujen yhtenä tavoitteena on taata alueen hyvä saavutettavuus, jolloin myös autoliikenteelle muodostuvat kiertomatkat pyritään pitämään maltillisella tasolla.  

Mihin päätöksiin Kallion kesäkatujen edistäminen perustuu?

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta on 12.11.2024 päättänyt, että kaupunkiympäristötoimialalla valmistellaan yhdessä kaupunkilaisten ja alueen toimijoiden kanssa Kallion kesäkadut vuosille 2025–2026.

Kaupunkiympäristölautakunta on 8.11.2022 hyväksynyt, että uusien kesäkatujen toteuttamisessa noudatetaan kesäkatujen kokeiluille muodostettua toimintamallia.

Mitä muita strategioita tai linjanvetoja kävelyolosuhteiden edistämisen taustalla on?

Kaupunkistrategiassa 2021–2025 korostetaan kaupungin kauneutta ja viihtyisyyttä. Kaupunkitilan vetovoiman kasvattamiseksi on kaupunkistrategiassa erikseen mainittu kokeilut.

Helsingin kaupunginhallitus on 14.3.2022 hyväksynyt kävelyn edistämisohjelman ohjeellisena noudatettavaksi. Kesäkatujen kaltaiset kävely-ympäristöä parantavat kokeilut ovat yksi viidestä edistämisohjelmassa esitetyistä toimenpiteistä.

Lukuisat kansainväliset selvitykset, tutkimukset ja verrokkikaupungeista saadut kokemukset luovat osaltaan pohjaa Helsingin päätöksille.

Millä muilla toimin kävelyä edistetään Helsingissä?

Kallion kesäkatuja ovat edeltäneet keskustan alueelle tehdyt kesäkadut ja Esplanadin kokeilut. Keskustan kokeilut ovat tuottaneet tietopohjaa käveltävän keskustan pysyvien ratkaisujen suunnitteluun. Tietoa on hyödynnetty muun muassa keskusta-alueen liikenneverkkoa kokonaisvaltaisesti käsitelleessä ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa. Kokeilujen jälkeen on käynnistetty pysyvien ratkaisujen suunnittelu nykyisen Designmuseon edustalle ja Kaivokadulle.

Muita kävelyä ja oleilua edistäviä toimia toteutetaan katujen peruskorjausten yhteydessä. Viimeaikaisia esimerkkejä kävely-ympäristön parantamisesta ovat uusittu Vaasanpuistikko, uusittava Siltasaarenkadun kävelykatu, Hämeentien joukkoliikennekatu ja kadunvarsipysäköintipaikkojen muuttaminen istutusalueiksi Alppikadulla ja Kinaporinkadulla. Helsingin yleiskaavan (2016) kaavamääräyksissä asemanseutuja ja kantakaupunkia kehitetään ensisijaisesti kävelyn ja pyöräilyn ja joukkoliikenteen ehdoilla. Lisäksi kaupunki toteuttaa muita kävelyn edistämisohjelman toimenpiteitä, kuten jalankulkuverkon määrittelyä sekä kävelyn suunnitteluohjetta.

Ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman myötä keskustan alueelle laaditaan alueellisia liikenne- ja kaupunkitilasuunnitelmia, joissa yksi tärkeä tavoite on parantaa kävelyn olosuhteita ja tehdä kaupunkitiloista entistä viihtyisämpiä. Tänä vuonna ensimmäinen suunnitelma on käynnistynyt Kluuviin ja Kaartinkaupunkiin. Vuonna 2026 on tarkoitus käynnistää suunnittelu Kamppiin ja tämän jälkeen Etelä-Helsingin alueelle.

Mitä kävely-ympäristöjen kehittämisellä tavoitellaan?

Kävely on olennainen osa jokapäiväistä liikkumistamme ja osa jokaista matkaa. Samalla se on paljon enemmän kuin tapa liikkua paikasta toiseen. Jalkaisin kulkiessa voimme pysähtyä keskustelemaan, piipahtaa mielenkiintoisen näköiseen liikkeeseen tai istahtaa penkille nauttimaan ympäristöstä. Kävely luo ympärilleen kaupunkielämää.

Hyvä jalankulkuympäristö on vetovoimainen, kiinnostava, turvallinen ja viihtyisä - se houkuttelee ihmisiä kävelemään iästä, taustasta tai fyysisistä ominaisuuksista riippumatta.

Kävelyyn kannustava kaupunkiympäristö on olennainen osa terveellistä, kestävää ja viihtyisää kaupunkia. 

Lue lisää aiheesta: Helsingin kävelyn edistämisohjelma: tutkimuskatsaus (pdf).

Miten huoltoajo toteutuu kesäkatujen aikana?

Huoltopaikkojen määrä pidetään katukohtaisesti ennallaan tai lisätään nykyisestä. Huoltopaikkojen määrää ja kohteita on suunniteltu syksyn 2024 aikana yhdessä alueen yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa.

Autoilla pääsee yhä jokaiseen kiinteistöön ja saavutettavuus autolla ei oleellisesti heikkene nykyisestä.

Miten autoliikenteen reitit muuttuvat? Ruuhkautuuko liikenne?

Pidempimatkaisempi läpiajoliikenne ohjautuu liikennesuunnittelussa tehdyn mallinnuksen perusteella sujuville pääverkon kaduille Sörnäisten rantatielle, Wallininkadulle, Teollisuuskadulle ja Sturenkadulle. Siirtyvän liikenteen jakautuminen näille kaduille on katukohtaisesti maltillista eikä arvion mukaan heikennä liikenteen sujuvuutta. 

Lyhyemmillä matkoilla Fleminginkadun sijaan Kallion läpi pääsee ajamaan pohjoisesta etelää kohti ajettaessa Kaarlenkatua ja Viidettä Linjaa pitkin Porthaninkadulle tai Hämeentielle. Etelästä saavuttaessa Porthaninkatua pitkin pääsee esimerkiksi Neljännen linjan tai Agricolankadun kautta Kaarlenkadulle. Myös Toisen linjan ja Castreninkadun reittiä pitkin pääsee ajamaan autolla Hakaniemestä Helsinginkadulle. Matkan alku- tai päätepisteestä riippuen Kallion sisällä matkoihin voi kohdistua pieniä reittimuutoksia. Vapaa reitti kuitenkin löytyy jokaiseen kiinteistöön. 

Miten kesäkadut vaikuttavat joukkoliikenteeseen? 

Kesäkatujen vaikutukset joukkoliikenteeseen ovat vähäiset. HSL:n liikennöintisuunnitelman 2025–2026 tietojen mukaan kesäkaduista ei aiheudu kustannusvaikutuksia. Tulevien kesäkatujen alueella ovat nykyään bussilinjojen 73, 74 ja 502 väliaikaiset päätepysäkit, jotka sijaitsevat Karhupuistossa Fleminginkadulla. Päätepysäkit ovat Karhupuistossa väliaikaisesti Hakaniemen alueen työmaiden vaikutuksesta. Linjojen 73 ja 74 päätepysäkki siirretään kesäkatujen ajaksi Fleminginkadulta Kaarlenkadulle noin 100 metrin päähän nykyisestä pysäkistä. Linjan 502 päätepysäkki sijoitetaan kesäkatujen ajaksi Ympyrätalon ympäristöön lähelle Hakaniemen metroasemaa. 

Kruunusiltojen raitioteiden rakentaminen etenee keväällä 2025 Hakaniemessä Hakaniemenrantaan ja Siltasaarenkadun kiskoalueelle. 3.3.2025 alkaen ja arviolta 2.11.2025 asti Kruunusiltojen työmaa aiheuttaa katkon raitiovaunuliikenteeseen ja muutoksia bussiliikenteen järjestelyihin. Ratikkakatkon aikana Porthaninkatua pitkin kulkee Hakaniemeen päättyvä raitiolinja 9B. Linja 23 reitti muuttuu tilapäisesti Kalliossa ja linja tarjoaa raitioliikennettä korvaavia vaihdottomia yhteyksiä Kallion ja Rautatientorin välillä. Lue lisää Pitkänsillan ratikkakatkon aikaisista liikennejärjestelyistä HSL:n sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) . Lisätietoa alueen liikennejärjestelyistä saat myös Kruunusiltojen verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Vähenevätkö pysäköintipaikat Kalliossa? 

Pysäköintipaikkojen määrä vähenee kesäkatujen ajaksi Kalliossa erityisesti Vaasankadulla, Fleminginkadulla ja Porthaninkadulla. Paikkoja poistuu myös Agricolankadulta, Franzeninkadulta, Itäiseltä Papinkadulta ja Torkkelinaukiolta. Pysäköintipaikkojen tilalle tuodaan istutuksia, penkkejä ja muita ihmisten oleskelua sekä viihtyisyyttä parantavia kalusteita. Nykyiseen kadunvarsipysäköinnin tilaan tuodaan myös huolto- ja saattoliikenteelle tarkoitettuja tiloja. 

Miten muutokset vaikuttavat pyöräilyyn? 

Asukkaat ovat toivoneet kesäkaduilta parannuksia myös pyöräilyn edellytyksiin. Kesäkatujen asukastilaisuuksissa esille ovat tulleet ajoradalla pyöräilyyn liittyvä turvattomuuden tunne, muita kulkijoita häiritsevä jalkakäytävällä pyöräily sekä erillisten pyöräteiden tarve. 

Kesäkaduilla on vähentyneen autoliikenteen ja rauhallisempien ajonopeuksien myötä turvallisempaa pyöräillä liikennesääntöjen mukaisesti ajoradalla. Pyöräliikenteen saavutettavuuteen on kiinnitetty huomiota Fleminginkadulla, jossa pyöräilyyn on varattu tilaa Karhupuiston ja Matti Heleniuksen puiston välisellä alueella. Kuten muillakin ajoneuvoilla myös polkupyörillä pääsee jokaiseen alueella sijaitsevaan kiinteistöön. Alueen sisäisiin reitteihin voi kuitenkin tulla matkasta riippuen pieniä muutoksia.  

Miten pelastustoiminta on huomioitu kesäkatujen suunnittelussa? 

Kesäkatuja on suunniteltu yhteistyössä Helsingin pelastuslaitoksen kanssa. Helsingin keskuspelastusasema sijaitsee Kallion ytimessä Agricolankadun ja Kaarlenkadun kulmauksessa. Kesäkadut eivät sijoitu pelastuslaitoksen keskeisille hyökkäysreiteille eivätkä ne näin estä sujuvaa pelastustoimintaa. Kesäkadut on mitoitettu niin, että ne sallivat nykyisen kaltaisen pelastustoiminnan eivätkä pelastustoiminnan edellytykset heikkene nykyisestä. 

Miten muut työmaat on huomioitu kesäkatujen suunnittelussa? 

Kesäkatujen läheisyydessä on kaksi merkittävää katutyömaata, jotka ovat Hakaniemen alueella Kruunusillat-allianssi ja Harjun alueella Aleksis Kiven kadun peruskorjaus. Kruunusiltojen kesän 2025 työmaan vaikutukset liittyvät eniten joukkoliikenteen järjestelyihin, jotka on yhteensovitettu kesäkatujen kanssa yhteistyössä HSL:n kanssa. Kesällä 2026 Kruunusiltojen työmaa ei enää vaikuta kesäkatuihin. Aleksis Kiven kadun työmaa vaikuttaa kesäkatujen ympäristössä liikkumisen ja pysäköinnin järjestelyihin. Kesäkadut on huomioitu työmaan suunnittelussa kesäajaksi rauhoitetuilla katuosuuksilla Vaasankadulla, Kinaporinkadulla, Harjukadulla, Kustaankadulla ja Fleminginkadulla.  

Kesäkatujen toivotaan tuovan alueella asuville ja siellä vieraileville piristystä työmaiden vastapainoksi. 

Mitä kansainväliset tutkimukset kertovat liikkumisen ja yritysten elinvoiman suhteesta?

Kansainvälisissä esimerkeissä ja tutkimuksissa on havaittu, että kävelyalueiden lisääminen ja katuympäristön kohentaminen lisäävät alueen kävelijä-, oleilija- ja asiakasmääriä. Joissain tapauksissa näiden muutosten on todettu kasvattaneen alueen liikevaihtoa. Tutkimukset osoittavat, että autolla saapuvien asiakkaiden määrä usein yliarvioidaan. Tampereen yliopiston Kävelystä elinvoimaa -raportin mukaan (2013) kansainväliset tutkimukset näyttävät melko kiistattomasti, että kävelyolosuhteiden parantamisen myötä kävelijämäärät kasvavat. Paikallisten on havaittu tekevän enemmän ostoksia lähiympäristössään sen lisäksi, että kauempaa tulevien vierailijoiden määrä kasvaa.

Mistä kesäkaduille saadaan lisää ihmisiä kävelemään ja oleilemaan?

Helsingin aikaisemmilla keskustassa sijainneilla kesäkaduilla kävelijämäärät kasvoivat kesäkatuja edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna kesinä 2020, 2021 ja 2023. Vuonna 2022 määrissä ei tapahtunut samanlaista kasvua vaan ne pysyivät samalla tasolla kesäkatuja edeltäneen tilanteen kanssa. Viihtyisillä alueilla ihmiset viettävät enemmän aikaa. Kesäkatujen tarkoitus ei ole niinkään tavoitella tapahtuman tavoin suuria ihmismassoja, vaan tarjota kesäisin paikkoja levähtämiseen ja viihtymiseen. Uusien reittien löytäminen voi viedä aikaa. Mitä pidempään muutokset ovat voimassa, sitä todennäköisemmin ihmiset myös löytävät sinne. 

Miten kaupunkilaiset ovat päässeet osallistumaan Kallion kesäkatujen suunnitteluun?

Ennen suunnittelun käynnistymistä kesällä 2024 Kalliossa ja Alppiharjussa toteutettiin haastatteluja, joissa kysyttiin tulevien kesäkatujen nykytilanteesta, asenteista kesäkatuja kohtaan ja ideoista katujen kehittämiseen. Haastatteluilla tavoitettiin noin 100 ihmistä, joista suurin osa asui Kalliossa tai Harjussa.

Elokuun lopulla kesäkatuja ideoitiin yhdessä suunnittelijoiden ja Kallion alueen yrittäjien, yhdistysten ja muiden toimijoiden kesken. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan talolla järjestetyssä tilaisuudessa suunniteltiin yhdessä terassilaajennuksia, huoltopaikkoja ja kesäkatujen yleistä ilmettä.

Syyskuun alussa Kallion kesäkatujen suunnittelua tehtiin yhdessä suunnittelijoiden ja alueen asukkaiden kanssa Kallion kirjastolla. Kirjastolla pääsi vaikuttamaan kesäkatujen yleiseen ilmeeseen ja tarkemmin mm. kasvillisuuden ja kalusteiden ulkonäköön. Kesäkatujen suunnittelijat olivat tämän lisäksi tavattavissa kahtena päivänä kirjaston tiloissa pop up -toimistolla.

Lue tarkemmin: Asukastilaisuuden yhteenveto (pdf)

Loka-marraskuun vaihteessa ensimmäisten suunnitelmaluonnosten valmistuttua järjestettiin kaikille avoin Kerrokantasi -kysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) . Kyselyn kautta kaupunkilaiset pääsivät kommentoimaan kesäkatujen yleistä ilmettä, ympäristö- ja liikennesuunnitelmia sekä esittämään omia ideoita kesäkaduille. Omia ideoita on voinut esittää samana aikana myös hankesivujen kautta.

Alueen yrittäjille järjestettiin 25.11.2024 tilaisuus, jossa keskusteltiin kesäkatujen suunnitelmista sekä kerättiin yrittäjien toiveita etenkin terasseihin liittyen. Kaupunki on tehnyt yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa terasseihin liittyen koko suunnitteluprosessin ajan.

Kesäkatujen suunnittelun vaiheista on tiedotettu kaupungin verkkosivuilla julkaistuilla uutisilla sekä kaupunkiympäristön toimialan sosiaalisen median kanavilla. Lisäksi tietoa suunnitteluun vaikuttamisesta on jaettu suoraan mm. kaupunginosien Facebook-ryhmiin. 

Mitä Kallion kesäkaduilla seurataan ja arvioidaan?

Kesäkatujen toimintamallin mukaan kesäkatuja toteutetaan kohteissa, joissa halutaan selvittää kadulle pysyvää muutosta käveltävyyden parantamiseksi. Kesäkatuja ei toteuteta vain kesäkatujen saamiseksi.

Pysyvien muutosten soveltuvuutta tutkitaan katukohtaisesti, jotta jokaiseen omaleimaiseen katuympäristöön saadaan ohjelmoitua sopivat kehittämistoimet. Kesäkatuja arvioidaan ennen-jälkeen -tutkimuksilla ja kesäkatujen aikaisella seurannalla, mistä tunnistetaan asukkaita parhaiten palvelevat tekijät, jotka myös toteuttavat erilaisia kaupungin strategisia tavoitteita.

Ennen–jälkeen-tutkimuksiin kuuluvat ennen kesäkatuja tehdyt vertailutilanteen tutkimukset sekä kesäkatujen aikana tehdyt muutosta havainnoivat tutkimukset. Seurantaa tehdään eri teemoista ja niistä merkittävimmät ovat liikenne, sosiaaliset vaikutukset, elinvoima ja ympäristö.

Seurannan liikenteelliseen kokonaisuuteen kuuluvat eri kulkutavat kattava määrällinen seuranta ja huoltoliikenteen havainnointi. Sosiaalisiin vaikutuksiin liittyen kesäkatujen käyttöä ja ihmisten mielipiteitä selvitetään oleskelun ja liikkumisen havainnoinnilla sekä haastatteluilla. Elinvoimavaikutuksia seurataan yrityskyselyllä, jonka vertailutilannetta kuvaava otos on toteutettu ennen kesäkatuja vuonna 2024. Kesäkadut toimivat alustana myös ympäristövaikutusten tutkimuksille. Kesäkatujen alueella seurataan mm. ilmanlaatua, melua ja luonnon monimuotoisuutta.

Miten seurannan kannalta tärkeä liikennelaskenta toteutetaan?

Hankkeen liikenteellisten vaikutusten seuranta on aloitettu kesäkuussa 2024 jatkuen talvelle 2024–25 sekä kesäkatujen ajalle kesälle 2025 ja siitä eteenpäin. Liikennelaskennat toteutetaan videokuvauksen ja kuvatulkinnan avulla. Kävelijöiden, pyöräilijöiden ja moottoriajoneuvojen määriä lasketaan yhteensä 10 kohteessa. Videokuva-aineistoa kerätään kesäkatualueiden välittömässä läheisyydessä Porthaninkadulla, Fleminginkadulla ja Vaasankadulla sekä niihin liittyvillä kesäkatujen ulkopuolisilla keskeisillä reiteillä. Vuoden 2025 tuloksia verrataan kesäkatuja edeltäneisiin liikennemääriin vuodelta 2024.

Miten huolto- ja tavaraliikenteen sujuvuutta seurataan?

Huoltoliikenteen sujuvuutta sekä lastaukseen tarkoitettujen paikkojen riittävyyttä seurataan havainnoimalla ja yrityskyselyllä. 

Lue lisää aiheesta Kallion kesäkatujen ennen-tilanteen huoltoliikenteen seuranta 2024 -raportista (pdf ).

Miten ihmisten kokemia vaikutuksia tutkitaan?

Ihmisten viihtyvyyttä, uusien alueiden käytön määrää ja luonnetta sekä yleistä suhtautumista kesäkatuihin ja vastaaviin katukokeiluihin arvioidaan havainnoinnin ja katuhaastattelujen avulla. Eri käyttäjäryhmien kokemuksia kerätään sekä ennen kesäkatuja että kesäkatujen aikana katuhaastatteluilla ja kyselyillä. 

Lue lisää aiheesta Kallion kesäkatujen ennen-tilanteen käyttäjähavainnointi ja haastattelut kesältä 2024 -raportista (pdf) .

Yhteyshenkilöt

Nimi
Valtteri Karttunen

Titteli
Projektipäällikkö

Nimi
Henna Kluge

Titteli
Liikenneinsinööri

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/kallion-kesakadut.