Katusuola tutkittiin koirien tassukipujen vuoksi – näytteissä ei poikkeavuuksia

Helsingin kaupunki on tutkinut käyttämänsä katusuolan eikä laboratoriotutkimuksissa suolanäytteistä löytynyt poikkeavuuksia. Suolan laadussa ei siis ollut vikaa.
Kuvassa talvikunnossapitoon käytettävää kalustoa urakoitsija Staran varikolla.

Helsingin kaupunki on tutkinut käyttämänsä katusuolan eikä laboratoriotutkimuksissa suolanäytteistä löytynyt poikkeavuuksia. Suolan laadussa ei siis ollut vikaa.

Katusuolan koostumusta alettiin tutkia, kun kaupungille tuli useita viestejä koirien tassujen kipeytymisestä ja epäiltiin, että tämä johtuisi suolasta.

Kaupungin valvontaeläinlääkärit arvioivat tutkimustuloksia erityisesti siitä näkökulmasta, löytyisikö niistä selitys koirien ongelmiin. Tuloksista ei löytynyt mitään sellaista, joka olisi viitannut siihen, että koirat olisivat saaneet oireita nimenomaan katusuolan ainesosista.

Eläinsairaaloista saadun tiedon mukaan koirille ei ole aiheutunut hoitoa vaativia myrkytysoireita tai nestehoidon tarvetta katujen suolauksesta Helsingissä.

Katujen kunnossapidossa on käytetty suolaa samoja määriä kuin aikaisempina vuosina.

Tassukipujen taustalla mahdollisesti yhteisvaikutus

Helsingin kaupunki käyttää liukkaudentorjuntaan pääasiassa sepeliä ja suolaa. Kaduilla käytetään raesuolaa eli vuorisuolaa, joka vastaa lähes normaalia ruokasuolaa (natriumkloridi).

Pyöräilyn ja jalankulun harjasuolausreiteillä käytetään liuossuolaa (kalsiumkloridi). Samaa liuossuolaa käytetään keväisin myös katupölyntorjuntaan, kun pölyä sidotaan tien pintaan.

Formiaatteja tai kalkkia ei käytetä Helsingissä katujen liukkaudentorjunnassa.

On mahdollista, että katusuolan, kovan pakkasen ja jään yhteisvaikutus on saanut koirien tassut kipeytymään. Suola ja jää voivat yhdessä tuottaa kemiallisen reaktion, joka pudottaa jään lämpötilan reippaasti pakkasen puolelle.

Katujen kunnossapidossa vastuita myös taloyhtiöillä ja kiinteistöillä

Laki velvoittaa tekemään liukkaudentorjuntaa ja talvikunnossapitoa. Helsingin kaupunki vastaa ajoratojen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta. Jalkakäytävien talvikunnossapidon vastuuta on jaettu kiinteistöjen kanssa.

Kiinteistöt vastaavat jalkakäytävien hoidosta kantakaupungin alueella eli Vallilassa, Hermannissa, Kalliossa, Sörnäisissä, osassa Etu-Töölöä sekä Pitkänsillan eteläpuolella.

Kuva: Talvikunnossapidon kalustoa urakoitsija Staran varikolla / Roni Rekomaa.