Kaupungin tilaama selvitystyö Helsingin kaupunginorkesterin hallintomallista on valmistunut

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tilasi selvitystyön siitä, minkälainen hallintomalli palvelisi parhaiten Helsingin kaupunginorkesterin toimintaa, huomioiden orkesterin perustehtävän sekä kaupunkilaisten tarpeet. Selvitys luovutettiin kaupungille maanantaina 15.1.2024.
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa.  Kuva: Sakari Viika
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Kuva: Sakari Viika

Tuoreen selvityksen tavoitteena on toimia päätöksenteon tukena, sillä kaupunki haluaa kevään 2024 aikana tarkastella, mikä hallintomalli olisi kaupunginorkesterille paras mahdollinen. Selvitystyön on tehnyt OTK, FM Teijamari Jyrkkiö.

“Helsingin kaupunginorkesterin ja laajemmin kulttuuripalveluiden toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Selvityksen tavoitteena on antaa mahdollisimman kattava kuva erilaisten hallintomallien välisistä eroista kaupungin päätöksenteon tueksi”, kuvaa Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

“Perehdymme seuraavaksi selvitykseen. Tarkastelemme kokonaisvaltaisesti esimeriksi talouden näkökulmasta sitä, ovatko selvityksessä säätiöimisen puolesta esitetyt hyödyt kaupungin kokonaisedun ja orkesterin toiminnan näkökulmista riittävän painavat”, toteaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Juha Ahonen.

Selvityksen teettäminen pohjaa kulttuuripalvelukokonaisuuden palvelustrategiaan, johon on linjattu omien palveluiden organisoinnin ja vaihtoehtoisten hallintomallien tarkastelu. Selvityshenkilö esittää omana kantanaan, että mikäli säätiömuotoinen orkesteri olisi varsinaisesta toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen, Helsingin kaupunginorkesterin toiminnan näkökulmasta orkesterin varteenotettavimpana hallintomallivaihtoehtona on säätiömalli.

Selvitystyötä on ohjannut hallintojohtaja Kirsti Laine-Hendolinin johtama ohjausryhmä. Kevään 2024 aikana kaupunki perehtyy selvitykseen ja linjaa mitä selvityksen huomioita edistetään ja millä aikataululla.

Helsingin kaupunginorkesterin hallintomallista tehty selvitystyö (pdf).(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lisätietoja:

Mari Männistö, kulttuurijohtaja, p. 0400 539 900, mari.mannisto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Juha Ahonen, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, p. 050 411 3033, juha.a.ahonen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)