Den utredning som beställts av Helsingfors stad gällande stadsorkesterns förvaltningsmodell har färdigställts

Helsingfors kultur- och fritidssektor beställde en utredning av vilken slags förvaltningsmodell som skulle fungera bäst för Helsingfors stadsorkesters verksamhet, med beaktande av orkesterns grundläggande uppgift och stadsbornas behov. Utredningen överlämnades till staden måndagen den 15 januari 2024.
Medlemmarna i Helsingfors stadsorkester på scen i Musikhuset.
Helsingfors stadsorkester i Musikhuset. Bild: Sakari Viika

Målet med den nya utredningen är att fungera som stöd för beslutsfattande, eftersom staden under våren 2024 vill kontrollera vilken förvaltningsmodell som skulle vara den bästa möjliga för stadsorkestern. Utredningen har gjorts av JK, FM Teijamari Jyrkkiö.

”Verksamhetsmiljön för Helsingfors stadsorkester och på ett bredare plan även kulturtjänsterna förändras fortlöpande. Målet med utredningen är att ge en så heltäckande bild som möjligt av skillnader mellan olika förvaltningsmodeller, som stöd för stadens beslutfattande”, säger Mari Männistö, kulturchef inom Helsingfors stad.

”Härnäst ska vi läsa utredningen noga. Vi granskar övergripande ur en till exempel ekonomisk synvinkel huruvida de fördelar med att ombilda orkestern till en stiftelse, som presenteras i utredningen, är tillräckligt vägande när det gäller stadens övergripande intresse och orkesterns verksamhet”, säger Juha Ahonen, chef inom kultur- och fritidssektorn.

Utarbetandet av utredningen baserar sig på kulturtjänsternas servicestrategi, som innehåller en riktlinje om att granska hur de egna tjänsterna är organiserade och alternativa förvaltningsmodeller. Som sin egen ståndpunkt framför utredaren att det mest beaktansvärda alternativet till förvaltningsmodell, när det gäller verksamheten för Helsingfors stadsorkester, skulle vara att ombilda orkestern till en stiftelse, ifall orkestern som stiftelse skulle vara mervärdesskattepliktig för sin huvudsakliga verksamhet.

Utredningen utfördes av en styrgrupp under ledning av förvaltningsdirektör Kirsti Laine-Hendolin. Under våren 2024 ska staden läsa utredningen noga och dra upp linjerna för vilka av observationerna i utredningen som ska främjas, och med vilken tidtabell.

Utredning av förvaltningsmodellen för Helsingfors stadsorkester (Länk leder till extern tjänst)(på finska, pdf)

Mer information:

Mari Männistö, kulturchef, tfn 0400 539 900, mari.mannisto@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Juha Ahonen, chef inom kultur- och fritidssektorn, tfn 050 411 3033, juha.a.ahonen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)