Valborgsmässoafton firas igen på den öppna platsen kring Havis Amanda

Valborgsmässoafton firas igen och Havis Amanda får studentmössan på den bekanta platsen. Valborg firas på många håll i Helsingfors. Staden lägger ut extra toaletter och avfallskärl i parkerna i centrum.

Publicerad , uppdaterad
Vapunviettoa Mantan aukiolla.
Bild: Jussi Hellsten

Mösspåläggningen på Havis Amanda är en av de mest älskade valborgstraditionerna i Helsingfors. I år får Manda en studentmössa på huvudet på den välbekanta platsen vid Salutorget, Havis Amandas torg. Det är Svenska Handelshögskolans studentkår SHS, det vill säga Hankens studerande, som står i tur att arrangera evenemanget.

Programmet, som produceras av studerande, börjar på Mandas torg på valborgsmässoafton den 30 april klockan 15.45.

Program för valborgsmässoafton på Havis Amandas torg:

Kl. 15.45 Borgmästaren öppnar evenemanget med valborgshälsning 

Kl. 16.00 spelar DJ:n musik 

Kl. 17.00 Tvättning av Havis Amanda-statyn 18.00 Mösspåläggning på Manda och musikuppförande 

Kl. 18.30 Evenemanget avslutas

Havis Amanda och sjölejonen konserverades noggrant förra året

Havis Amanda konserverades förra året. Fontänen med sina bronsskulpturer från 1908 är ett helhetskonstverk ritat av Ville Vallgren (1855–1940), som förutom sitt konstnärliga värde är av särskild betydelse kulturhistoriskt och stadsbildsmässigt.

Vid konserveringen förstärktes skulpturens struktur och alla sprickor och hål lagades med bronstrådssvetsning. Samtidigt förstärktes även fontänens sömmar i brons i övre behållaren genom svetsning. Vid renoveringen av platsen kring Havis Amanda byggdes en permanent lyftplats för kranar, som används vid mösspåläggningar och underhåll av verket. Även fontänens teknik och rörledningar byggdes om.

Denna vår har Havis Amanda underhållits genom tvätt och vaxning. På grund av det grymma havsklimatet i Helsingfors rekommenderar Helsingfors konstmuseum HAM att underhållsåtgärder utförs årligen. HAM rekommenderade för årets mösspåläggare att tvätta Manda med enbart vatten utan speciella tvättmedel.

Publiken är välkommen att fira vårens fest vid Havis Amanda, och dock samtidigt skydda den för helsingforsarna så viktiga och älskade skulpturhelheten. Sjölejonen, fontänen och själva Manda kan beundras och hälsas på ett litet avstånd. Havis Amanda är en utmärkt medelpunkt för firandet så länge firandet sker utan att man vidrör skulpturhelheten – inte ens om den renoveras klarar skulpturhelheten av klättring.

Trafikbegränsningar i områdena kring Esplanaden och Brunnsparken under valborgsmässoaftonen

Esplanaderna och sidogatorna är avstängda för motorfordonstrafik 30.4 kl. 15–20 på grund av mösspåläggningen på Manda. Det råder parkeringsförbud i området.

På Fabriksgatan, Skepparegatan och en del av Eirastranden är parkering förbjuden 30.4–1.5 för att säkerställa smidig kollektivtrafik. Förbudet genomförs genom uppmaningar att flytta fordonerna annanstans.

Stadens renlighet sörjs för med extra toaletter och avfallskärl

Staden arrangerar 198 toaletter och 51 pisoarer för festdeltagarna i parkerna i centrum. 18 toaletter är för funktionsnedsatta.Staden ordnar med sopkärl, öppna containrar samt plåttunnor för pyrande grillavfall för valborgsfirarna i centrum och Brunnsparken.

Toaletter finns i Brunnsparken, Observatoriebacken, Sinebrychoffparken, Gamla kyrkoparken, Kajsaniemiparken, Havsparken och Espan. De förs på plats på valborgsmässoafton.

Helsingfors stad ordnar den traditionella insamlingen av skumpaflaskor i Brunnsparken. När man returnerar 20 skumpaflaskor till insamlingen får man en biobiljett. Det delas ut 1 300 biljetter. De tunga skumpaflaskorna blir råmaterial för glasull via Palautuspakkaus Oy.

Kampanjen Skräpfria Helsingfors påminner om nackdelarna med nedskräpning

Syftet med kampanjen Skräpfria Helsingfors är att få stadsborna att tänka på problemen med nedskräpningen och uppmuntra till ansvarsfullhet.

Som kampanjens ansikten fungerar måsmaskotarna Tuula och Börje. Maskotarna cirkulerar i Brunnsparken på valborgsdagen 1.5 klockan 11–16 för att påminna festdeltagarna om att hålla miljön ren. På plats finns även kampanjens fotovägg som ger möjlighet att till exempel ta selfies inför ett dystopiskt skräplandskap.

Roskaton Helsinki -kampanjan maskottilokki.
Måsmaskotarna cirkulerar i Brunnsparken på valborgsdagen och påminner festdeltagarna om att hålla miljön ren. Bild: Vesa Laitinen

Ungdomsarbetet ger stöd även under valborg

Hjälpoperationen för de unga under valborgsmässoaftons kväll och natt möter de unga i Helsingfors centrum och i områden där de unga särskilt trivs, såsom i Brunnsparken, på skolgårdarna och vid badstränderna.

De unga får hjälp av cirka 150 yrkesutbildade och frivilliga, bland annat genom diskussioner, första hjälpen och vid behov hänvisas de unga till sjukhusvård. De anställda och de frivilliga inleder arbetet klockan 17 och fortsätter enligt behov så länge som ungdomar rör sig ute. Ungdomstjänsterna och deras samarbetspartner uppmanar föräldrarna att diskutera med de unga var och med vem de firar valborg. Också polisen och den prehospitala akutsjukvården hjälper de unga och ringer vid behov föräldrarna från ett okänt nummer som det lönar sig att svara på i synnerhet under valborg.

Operationen ordnas av Helsingfors stads ungdomstjänster. I samarbetet deltar bland annat Röda Korsets Helsingfors- och Nylandsdistrikt, kyrkans ungdomsarbetes Saapas-verksamhet, Stationens Barn samt polisen och prehospital akutsjukvård.

Räddningsverket tryggar valborgsfestligheterna

På valborgsmässoafton och valborgsdagen höjer Helsingfors stads räddningsverk beredskapen både på räddnings- och akutvårdens sida.

På valborgsdagen 1.5 ökar räddningsverket räddningsberedskapen i området kring Ulrikasborg. På plats finns förutom den vanliga utrustningen även två fyrhjulingar som lämpar sig för räddnings- och prehospital akutsjukvård.

Räddningsverket påminner i synnerhet grillarna om brandsäkerheten: man önskar att festdeltagarna ska vara noggranna särskilt när det gäller att använda och förstöra engångsgrillar som är populära under första maj. Hett kol och engångsgrillar får inte läggas i avfallskärlen.

Nuoria ja nuorisotyöntekijöitä.
Hjälpoperationen för unga möter unga i Helsingfors centrum och i områden som är allmänt populära bland unga på valborgsmässoaftonens kväll och natt. Bild: Karun Verma

Hela familjens valborg firas på kulturcentren

Vid Helsingfors kulturcentrum och bibliotek ordnas ett mångsidigt valborgsprogram. Spara tipsen för valborgsmässoafton. Annegården arrangerar återigen diskot AnnanHouse som blev mycket populär, på valborgsmässoafton tisdagen 30.4 från kl. 16. Under diskokvällen med temat Villinä väreistä, Vild av färger, kan man delta i olika konstworkshoppar och delta i utställningsguidetouren vid sidan av dansen.

Valborgsdisco i evenemangskalendern(Länk leder till extern tjänst) (Länken leder till extern tjänst)
 

I Stoa får man delta i Race Horse Companys fartfyllda valborgscirkus onsdag 30.4 kl. 16-18. Stämningen är garanterat i tälttaket när dessa vildsinta cirkusartister tar över Stoas teatersal. Kom ensam, med hela familjen eller med ett annat valborgsfirande gäng och hämta en överraskningsfylld, sprudlande rolig start på valborgsfirandet. Det finns även workshops: I workshopen Vappu kukkii, Vappen blommar! föds silkespappersblommor som öppnar sina präktiga, färgglada och alldeles tokiga kronblad. På Stoas öppna plats kan man också själv prova på att göra jättesåpbubblor. 

Race Horse Companys valborgscirkus i evenemangskalendern(Länk leder till extern tjänst) (Länken leder till extern tjänst)
 

KirppariFEST arrangeras på Stoas gård onsdagen den 30 april klockan 15–18. Vid regn flyttar sig loppisen inomhus. 

KirppariFEST i evenemangskalendern(Länk leder till extern tjänst) (Länken leder till en extern tjänst)

I Gårdsbackas bibliotek på workshopen Luova olet!, Du är kreativ! tillverkas majviskor måndagen den 28 april klockan 15–17. På Vallilaverkostos (Vallgårds nätverk) förhandsvalborg tisdagen den 29 april klockan 15–17 står bland annat ett levande bibliotek, ett lyckohjul, Tarottolkning, en drömverkstad och pyssel på programmet. Vi bjuder på mjöd och munkar!

Tiivistämö bjuder på årets bästa Valborgsfest för unga, då de fantastiska Mikayla och SENYA stiger upp på scenen! Valborgsfolket sminkas av Glitternists glittrande glittermakers och för serveringen står Bobabao. Det bjuds också på små tilltugg och möjlighet att bekanta sig med valborgsfirandets övriga ungdomar. Evenemanget är åldersgränslöst. 

Boka dina gratisbiljetter till evenemanget via Kide.app(Länk leder till extern tjänst) (Länken leder till en extern tjänst)

Borgbackens nöjespark öppnar sina dörrar på valborgsmässoafton 30.4 kl. 13. I nöjesparken firas Barnens valborg som bjuder på många slags program för barn.

På onsdag, alltså första maj, samlar festligheterna stadsborna bland annat i Brunnsparken och Kajsaniemiparken. Olika valborgsevenemang såsom konserter, marscher och luncher ordnas runt om i staden. Vad skulle en helsingforsisk valborg vara utan Helsingfors stadsorkesters Valborgsmatiné? I år svänger majviskorna till takten av dansmusik som är bekant från filmerna och musikalerna. Valborgsmatinén på Musikhuset torsdag 1.5 kl. 12 och kl. 14. 

Helsingfors stadsorkesters Valborgsmatiné(Länk leder till extern tjänst)
 

Med tacksamhet, Manda

Poeten Harri Hertell skapade en dikt om Havis Amanda baserad på minnen från stadsborna. Den kollektiva dikten framfördes vid en festtillställning på Salutorget den 29 augusti 2024 till Mandas ära.

Med tacksamhet, Manda

Poeten Harri Hertell skapade en dikt om Havis Amanda baserad på minnen från stadsborna. Den kollektiva dikten framfördes vid en festtillställning på Salutorget den 29 augusti 2024 till Mandas ära.