Havis Amanda och sjölejonen konserverades med omsorg
Som en del av konserveringen stärktes skulpturens struktur, och alla sprickor och hål lagades med bronstrådssvetsning. Samtidigt förstärktes också fogarna i fontänens övre bassäng i brons genom svetsning. Den mer än hundraåriga skulpturen tål ändå inte att man klättrar på den.
– I den övre bassängen finns fortfarande spår efter slitage i form av mikrosprickor, som det inte var möjligt eller ens meningsfullt att laga. Därför är det viktigt att komma ihåg att man trots alla reparations- och förstärkningsåtgärder inte heller i fortsättningen får klättra på verket, säger Polina Semenova, konservator av offentlig konst
Hundra års smuts tvättades bort
Vid ytkonserveringen avlägsnades de lager av smuts, luftföroreningar och kalkavlagringar som samlats på skulpturens yta under hundra år. Även det blågröna patinalagret snyggades till för att skulpturens detaljerade former och uttrycksfullhet ska komma fram bättre. Till slut vaxades verkets yta för att skydda den.
– Konserveringsprojektet lyckades bra och förlänger Havis Amandas livstid som förväntat. Helsingfors älskade landmärke är nu i bättre skick och kan beundras även av kommande generationer på Salutorget. Jag är också glad över denna unika chans att studera verkets strukturer och de tekniker genom vilka det är uppbyggt. Vi känner nu Havis Amanda mycket bättre än för ett år sedan, säger Polina Semenova.
Fontänen med sina bronsskulpturer, som stod klara 1908, är ett helhetskonstverk som designats av Ville Vallgren. Utöver det konstnärliga värdet är verket mycket betydelsefullt i kulturhistoriskt perspektiv och för stadsbilden.
Havis Amanda hör till Helsingfors stads konstsamling, som förvaltas av HAM Helsingfors konstmuseum. Stadsmiljösektorn ansvarar för verkets vattensystem och det övriga tekniska underhållet.
Under folkfester skyddas Havis Amanda med kraftiga skivor
Skyddet under folkfester består av kraftiga, väderbeständiga skivor och en stålram. Skyddet kan transporteras till platsen i delar och monteras snabbt.
Det är tänkt att skyddet ska användas endast kortvarigt och vid behov, högst några dagar om året. Skyddet kan exempelvis användas när Finland går till VM-final i ishockey. Det är inte tänkt att skyddet ska användas under Valborg.
– Havis Amanda är en trevlig och utmärkt medelpunkt för firandet även i framtiden, och vi önskar alltid Finland så stora framgångar som möjligt såväl inom idrott som inom kultur. För att skulpturen ska förbli hel ställer vi upp en ny typ av skydd under folkfester, eftersom skulpturen inte heller efter reparationerna tål att man klättrar på den eller badar i fontänen. På detta sätt ser vi också till att ingen skadar sig, säger kulturdirektör Mari Männistö.
Skyddet testas den här eller nästa vecka, innan Havis Amanda återvänder. Endast stålramen av skyddet testas.
Renoveringen av området blir klar i sommar
Området kring Havis Amanda förblir en inhägnad byggarbetsplats under sommaren 2024, även om skulpturen återvänder till sin plats redan efter midsommar. De sista arbetsskedena under sommaren berör ytorna och stensättningen.
Under renoveringen byggdes en permanent plats för lyftkranar som ska användas för mösspåläggning och underhåll av verket. Även fontänens teknik och rör förnyades. Valborg 2025 firas vid Havis Amanda som vanligt.