Havis Amanda ja merileijonat konservoitiin tarkasti
Konservoinnin osana veistoksen rakennetta vahvistettiin, ja kaikki repeämät ja reiät paikattiin pronssilankahitsauksella. Samalla myös suihkulähteen pronssisen yläaltaan saumoja vahvistettiin hitsaamalla. Kiipeilyä yli satavuotias veistos ei kuitenkaan kestä.
– Yläaltaassa on edelleen mikrohalkeamina näkyviä rasitusjälkiä, joita ei ollut mahdollista tai edes mielekästä ennallistaa. Siksi on tärkeää muistaa, että kaikista korjaus- ja vahvistustoimista huolimatta teos ei salli kiipeilyä jatkossakaan, sanoo julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova.
Sadan vuoden likakerrokset saivat kyytiä
Pintakonservoinnissa puhdistettiin veistoksen pinnalle sadan vuoden aikana kertyneet lika-, ilmansaaste- ja kalkkeumakerrokset. Myös sinivihreää patinakerrosta siistittiin, jotta veistoksen yksityiskohtaiset muodot ja ilmeikkyys tulisivat paremmin esiin. Teoksen pintaan tehtiin lopuksi suojavahaus.
– Konservointihanke onnistui hienosti ja pidentää Havis Amandan elinikää odotetusti. Helsingin rakastettu maamerkki on nyt entistä paremmassa kunnossa ja myös tuleville sukupolville ihailtavana Kauppatorilla. Iloitsen myös ainutlaatuisesta tilaisuudesta tutkia teoksen kokoonpanotekniikkaa ja rakenteita. Tunnemme Havis Amandan nyt paljon paremmin kuin vuosi sitten, sanoo Polina Semenova.
Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.
Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi. Teoksen vesijärjestelmästä ja muusta teknisestä ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön toimiala.
Havis Amandaa suojaa kansanjuhlien aikana vahvasta levystä tehty suoja
Kansanjuhlien aikainen suoja koostuu vahvasta, säänkestävästä levystä ja teräsrungosta. Suoja on mahdollista kuljettaa paikalle osissa ja koota nopeasti.
Suojaa on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti ja tarpeen vaatiessa, korkeintaan muutamina päivinä vuodessa. Suojaa käytettäisiin esimerkiksi silloin, kun Suomi etenee jääkiekon MM-kilpailujen finaaliin. Vappuisin suojaa ei ole suunniteltu käytettävän.
– Manta on hauska ja erinomainen keskipiste juhlinnalle myös tulevaisuudessa ja toivomme aina Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurinkin saralla. Jotta veistos pysyy eheänä, pystytämme uudenlaisen suojan kansanjuhlien ajaksi, sillä veistos ei korjauksen jälkeenkään kestä kiipeilyä ja uimista. Näin varmistamme myös, ettei ihmiset loukkaa itseään, sanoo kulttuurijohtaja Mari Männistö.
Suojan koeasennus tehdään työmaalla tällä tai ensi viikolla ennen Mantan paluuta. Koeasennuksessa testataan vain suojan teräsrunkoa ilman säänkestäviä levyjä.
Aukion peruskorjaus valmistuu kesän aikana
Havis Amandaa ympäröivä aukio pysyy vielä työmaana ja aidattuna kesän 2024 ajan, vaikka veistos palaa aukiolle jo juhannuksen jälkeen. Aivan viimeisimpiä työvaiheita kesällä ovat pintojen ja kiveysten viimeistelytyöt.
Aukiolle rakennettiin remontissa pysyvä nostopaikka nostureille, joita käytetään lakituksissa ja teoksen huollossa. Myös suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset uusittiin. Vappua 2025 vietetään tuttuun tapaan Havis Amandalla.