Den förnyade Vasaskvären firas under Konstens natt

Vasaskvären som länge renoverats har blivit färdig och en öppningsceremoni i området ordnas under Konstens natt 15.8. Stadsborna är välkomna att fira det förnyade området. Samtidigt offentliggörs även en offentlig konsthelhet som färdigställts på området.
Vasaskvären samt Terrasstigen och Vasastigen som omger den har fått en ny beläggning av natursten. I fortsättningen kan man ordna till exempel sommarevenemang i området.  Bild: Veeti Hautanen
Vasaskvären samt Terrasstigen och Vasastigen som omger den har fått en ny beläggning av natursten. I fortsättningen kan man ordna till exempel sommarevenemang i området. Bild: Veeti Hautanen

Kurvans arbetsgrupp ordnar en invigning av Vasaskvären under Konstens natt torsdagen den 15 augusti kl. 15–18. Skvären är belägen bredvid A-ingången till Sörnäs metrostation. Biträdande borgmästare Anni Sinnemäki framför stadens hälsning på festen. Konstverket Torille! (”vi ses på torget!” –  en referens till stora evenemang som för människor samman), som planerats av Komugi Ando och Teemu Salonen, offentliggörs av Arja Miller, museichef vid HAM Helsingfors konstmuseum.

Utöver festtalet ingår även musik, kaffe med tårta till de första 200, Unelmointi-workshop, avgiftsfri hårklippning och övriga gemensamma trevliga sysslor i programmet.

Under kvällens gång finns det möjlighet att träffa invånarna i området och Kurvans arbetsgrupp, som till exempel består av representanter för Helsingfors stad, polisen, organisationer och företag i området. Arbetsgruppen har som mål att genom Kurvans talko, Kurvans kaffe och gemensamma möten skapa en gemenskapsanda i området och öka trivseln och säkerheten i området.  

Renoveringen av Vasaskvären är färdig

Vid den grundläggande renoveringen har skvären samt Terrasstigen och Vasastigen som omger den fått en ny beläggning av natursten.  Det är möjligt att bygga terrasser och olika mobila försäljningsstånd på det jämna stenområdet. Området fungerar i fortsättningen som en estrad för sommarevenemang.

Nya bänkar har placerats i grupper i olika delar av skvären. Det har planterats låg växtlighet runt ekarna i skvären.  Dessutom har nya cykelställ och smarta avfallskärl som fungerar med solenergi placerats på skvären. Den nya hängande belysningen i området färdigställs i slutet av augusti. Den nya belysningen förbättrar sikten i området.

Målet med planeringen har varit att förbättra skvärens och stigarnas stadsbild, trivsel och säkerhet. 

Bildkonstnären Komugi Andons samt bildkonstnären och formgivaren Teemu Salonens konsthelhet Torille! har färdigställts i Vasaskvären!En konsthelhet som inspirerats av en klassisk skulpturpark, en sömnvärld och marknadsväsen består av fem skulpturer som står ovanpå pelare.  Bild: Veeti Hautanen
Bildkonstnären Komugi Andons samt bildkonstnären och formgivaren Teemu Salonens konsthelhet Torille! har färdigställts i Vasaskvären!En konsthelhet som inspirerats av en klassisk skulpturpark, en sömnvärld och marknadsväsen består av fem skulpturer som står ovanpå pelare. Bild: Veeti Hautanen

Målet är en trygg och trivsam stadsmiljö

Tuula Jurmu, som bor i Sörnäs, har varit med i Kurvans arbetsgrupp från början. Hon är glad över att se att Vasaskvären blivit en trivsammare stadsmiljö där alla kan tillbringa tid.

– Hösten 2022 började vi fundera på hur området kunde utvecklas tillsammans med invånarna och aktörerna i området. Vi grundade tillsammans Kurvans arbetsgrupp och ordnade gemensamma städtalkon, varvid människorna kunde bekanta sig bättre med varandra. När man planerade att förnya Vasaskvären var det viktigt för oss att göra området tryggt och trivsamt, minns Jurmu.

– Den förnyade Vasaskvären är mycket bättre. Det är fint att se att många olika slags människor sitter på parkbänkarna och vilar samt följer stadens vimmel. Man planerar även att ordna små evenemang i området.

Flygbild på den förnyade Vasaskvären.

Katso, miltä uudistettu Vaasanpuistikko näyttää yläilmoista kuvattuna.

Du kanske är intresserad av