Konst

Under det långa byggskedet i Fiskehamnen bor, jobbar och rör man sig i området. För att öka invånarnas trivsel skapar vi miljökonst i Fiskehamnen. Miljökonsten kan vara permanent, tillfällig eller olika slags evenemang. Miljökonsten i Fiskehamnen är avsedd för alla och man kan njuta av den på många sätt: till exempel sitta på en skulptur.

Evenemang och konst i Fiskehamnen

För att öka invånarnas trivsel skapar vi miljökonst i Fiskehamnen. Miljökonsten kan vara permanent (70 %), tillfällig (15 %) eller olika slags evenemang (15 %).
Miljökonstprojektet styrs av Helsingfors stads stadskansli i samarbete med stadsmiljösektorn och kultur- och fritidssektorn. Miljökonsten finansieras genom en våningskvadratmeterspecifik avgift på 10 euro per våningskvadratmeter.

Video om miljökonstprojektet i Fiskehamnen

På videon visas permanenta och tillfälliga miljökonstverk i Fiskehamnen samt konstevenemang från 2019.
 

Permanent konst: Early One Morning, Eternity Sculpture
 

Konstnär: Jacob Dahlgren

Beskrivning av verket: Stålverket är tio meter i diameter och cirka fyra meter högt. Enligt den svenske konstnären är verket som en lek där man ritar en enhetlig linje utan att lyfta pennan från pappret.

Jacob Dahlgren vill skapa rum i staden som erbjuder möjlighet till andrum och lek. Early One Morning, Eternity Sculpture lockar och det kan anses vara en mötesplats, eftersom man kan sitta på dess nedersta plan – klättring är dock förbjuden.

Verket blev färdigt 2019.
Adress: Capellaskvären 1
 

Early One Morning, Eternity Sculpture
Early One Morning, Eternity Sculpture Bild: Maija Astikainen

Permanent konst: Strecket i vattnet    

Konstnär: Timo Heino

Beskrivning av verket: Det tolv meter höga verket består av en kolsvart kanot och en böjd stålstång som går från kanoten till marken. Konstnären Timo Heino har haft verkets omgivning, det havsnära läget och boendegemenskapen som utgångspunkt. Verket bildar ett slags visuellt ackord i helheten som bildas av de omgivande byggnaderna, det kilformiga gårdsområdet och gaturummet.

Kanotens form hänvisar till det havsnära färdmedlet som redan användes under förhistorien. Efter en tusentals år lång utveckling är kanoten mer strömlinjeformad och består av hi-tech-material och uppdateras till fartens och flygets tid. Den böljande stålstången som reflekterar ljus symboliserar spåret som kanoten lämnar i sitt kölvatten – strecket i vattnet.

Verket blev färdigt våren 2014.
Adress: Capellas allé 3
 

Veteen piirretty viiva
Strecket i vattnet Bild: Tero Pajukallio

Permanent konst: Lavskrikan

 
Konstnär: Villu Jaanisoo

Beskrivning av verket: Lavskrikan är en färggrann, nästan sex meter höga skulptur vars yta är durat-returplast som har använts i verket sammanlagt cirka 4 000 kilo.  Verket har en stomme av stål och dess näbb och fötter är tillverkade av rostfritt stål. På fötterna finns kulventiler som använts inom industrin.

Verket utgår från de särskilda egenskaper som tilldelats lavskrikan i folksägner. Lavskrikan, själsfågeln, betraktades som en vän som beskyddade alla som rörde sig i skogen. Lavskrikan, eller en iakttagelse av den, tillskrevs olika djupsinniga betydelser. ×

Verket blev färdigt våren 2016.
Adress: Junogatan 2
 

Kuukkeli
Lavskrikan Bild: Tero Pajukallio

Permanent konst: Sittskulpturer

Konstnär: Marjukka Korhonen

Beskrivning av verket: Ett installationskonstverk i 14 delar, Sittskulpturer. Utgångspunkten för de tre olika stolsgrupperna har varit stolsmodellerna från 1900-talets arbetarhem i stadsdelarna i närheten av Fiskehamnen. De tar till det offentliga strandområdet i stadsdelen som håller på att byggas en påminnelse om områdets förflutna. Stolarna kombinerar den intima atmosfären i privata hem och det öppna offentliga rummet. 

Till skillnad från vanliga skulpturer är Sittskulpturer avsedda för både att ses och att användas. Placeringen av bänkarna avviker dock från den sedvanliga placeringen av offentliga möbler.

Sittskulpturer har tillverkats av syrafast stål, eftersom installationskonst som är avsedd att användas måste ha särskild tålighet. Verkets metallytor har slipats så att de glänser och de är delvis målade. De som sitter på stolarna och deras beröring lämnar spår efter sig som blir en del av verket.
Verket blev färdigt stegvis 2016, 2018 och 2019.
Adress: Bjälkkajen och Capellaskvären

Istuinveistokset
Sittskulpturer Bild: Tero Pajukallio

Permanent konst: Passaren och stjärnorna

Konstnär: Riikka Puronen

Beskrivning av verket: Enligt Riikka Puronen möts två olika visioner av världen i verket. Passaren representerar den matematiska världsbilden, där världens fenomen kan mätas och verifieras. I mitten av passarens mittenaxel balanserar två kärl, vars innehåll är okänt och bortanför benämning. Verket höjer sig som ett landmärke för Majstads strandpark på grönområdet mellan Byholmsgränden, Romgatan och havet. Även i placeringen av verket kombineras olika element av livet och stadsstrukturen. Det är placerat i ett friluftsområde mitt bland bostadshöghus och läroverk som sträcker sig mot havet.

Det sju meter långa verket är byggt av stål och aluminium som behandlats med olika färger.

Verket blev färdigt i maj 2018.
Adress: Majstads strandpark
 

Harppi ja tähdet
Passaren och stjärnorna Bild: Maija Toivanen

Permanent konst: Big Be-Hide

Konstnär: Alicja Kwade

Beskrivning av verket: I verket Big Be-Hide på Bjälkkajen har natursten och en kopia av den i metall placerats symmetriskt på båda sidorna om en dubbelsidig spegel. Beroende på från vilket håll betraktaren närmar sig, antingen reflekterar spegeln eller skapar den en illusion av genomskinlighet; den både gömmer och kompletterar. Omgivningen som reflekteras i spegeln bildar en öppning från ett landskap och en verklighet till en annan. 

Verket bjuder in betraktaren att fundera över likheter och olikheter samt möjligheterna till parallella verkligheter. Enligt Alicja Kwade som är född i Polen men verksam i Tyskland grundar sig vår vardagliga värld på sociala avtal som vi skapar utifrån våra iakttagelser. Vår förståelse av verkligheten och av sådant som vi betraktar som absoluta sanningar är bristfällig, eftersom den bygger på våra begränsade sinnen.

Verket visades på Skanslandet under sommaren 2021 som en del av Helsingforsbiennalen. Verket placerades i Fiskehamnen 2022.

Adress: Bjälkkajen vid Fiskehamnsparken

Big Be Hide
Big Be Hide Bild: HAM/Maija Tolvanen

Permanent konst: Pars Pro Toto

Konstnär: Alicja Kwade

Beskrivning av verket: Pars Pro Toto består av åtta runda stenklot som påminner om planeter. Konstnären valde i huvudsak nordiska stenarter till verket som genomförts i Helsingfors. På stenarnas yta syns deras uråldriga bildningsprocess, ålder och tidens gång. Verkets latinska namn Pars pro toto, delen för helheten, beskriver en av verkets dimensioner: världsalltets strukturer upprepar sig i likadan form i allt från atomer till solsystem. Individernas existens ställs i förhållande till tidens och materiens enorma skalor. 

Verket visades på Skanslandet under sommaren 2021 som en del av Helsingforsbiennalen. Verket placerades i Fiskehamnen 2022.

Adress: Capellastranden, strandtrappan
 

Pars Pro Toto
Pars Pro Toto Bild: HAM/Maija Tolvanen

Permanent konst: Tillplattad fåne

Konstnär: Pekka Kauhanen

Beskrivning av konstverket: Skulptören Pekka Kauhanens (1954–2020) konsthelhet gjuten i rostfritt stål står bredvid räcket mot kanalen och den omges av en flock små bevingade varelser. Skulptören Matti Peltokangas, konstgjutaren Arto Hyyryläinen och bildkonstnären Outi Pienimäki ansvarade för installationen av verket.

Konstverket färdigställdes 2024.

Adress: Vincentplatsen 1

Litistynyt houkka -teos.
Tillplattad fåne Bild: HAM / Maija Toivanen

Permanent konst: Sköljd av en tanke

Konstnär: Heini Aho

Beskrivning av konstverket: Ett konstverk som breder ut sig över de små bryggöarna som omger Sumparn består av fem skulpturer och de poetiska uppmaningar som hänför sig till dem. Dessa föreslår olika sätt att förhålla sig i och till landskapet. Således blir även åskådarens egen verksamhet och observationer en del av verket. Skulpturerna syns inte monumentalt i gatubilden, utan de gestaltar sig överraskande och småningom för åskådaren.

Konstverket färdigställdes 2024.

Adress: Sumparn
 

Ajatuksen huuhtomaa -teoksen osa.
Sköljd av en tanke Bild: HAM / Sonja Hyytiäinen

Permanent konst: Mare mare

Konstnär: Kirsi Kaulanen

Beskrivning av konstverket: Verket Mare mare (på svenska ”Havet, havet”) bildar ett skulpturalt utrymme i Loviseholmsparken, och det går att röra sig inne i konstverket.Konstverket består av spirallikt laserskurna rot- och växtmässiga delar i rostfritt stål samt ljuskupoler i akryl. Inuti skulpturen är man liksom under den fiktiva jord- eller vattenytan. Skulpturens rotaktiga former reser sig till en höjd på tre meter, och uppåt från dem växer stålväxternas överjordiska delar.

Konstverket färdigställdes 2023.

Adress: Loviseholmsparken

Mare mare -taideteos Kalasataman Sompasaaressa kuvattuna.
Mare mare Bild: HAM/Kirsi Halkola

Permanent konst: Pica pica

Konstnär: Maija Luutonen och Olli Keränen

Beskrivning av konstverket: Konstverket består av mynt som sänkts ner i gatstenarna på den öppna platsen vid gatan Vågbrytaren. Mynten har spritt ut sig som en solfjäder och på sätt och vis rullat nerför den öppna platsen. En del har samlat sig i kluster, andra skiljer sig ur mängden som enskilda fynd. Den centrala idén med verket är att synliggöra stadens skikt och tidens gång. Mynten förefaller slumpmässigt utströdda, på samma sätt som tass- eller skoavtryck som av misstag förevigats genom historien i vår asfalt.

Konstverket färdigställdes 2023.

Adress: Vågbrytaren 10

Pica pica -taideteoksen osa kuvattuna lähietäisyydeltä.
Pica pica Bild: HAM/Kirsi Halkola

Temporär konst: Det påhittade förflutna

  
Konstnär: Raimo Saarinen

Beskrivning av verket: Verket Det påhittade förflutna bygger ut skulpturliknande ruiner som övertagits av växtlighet på Englandsskvären bredvid Redi. I verket växer arter från olika kontinenter. Växtligheten lever och förändras och ger verket en temporär dimension där vi får se tillväxt, blomning och vissning. Det är alltså inte bara byggkonsten i verket utan också växtligheten som får uppleva nutid, framtid och det förflutna. Konstruktionerna ser ut att ha nötts av tiden och är gjorda av rappade och målade lättgrusblock.  För verkets formgivning och ljusa färgvärld har konstnären fått intryck av Mexiko, där han jobbade med en utställning när han började planera verket. Efter att ha bekantat sig med Fiskehamnen och dess kulturella historia hittade han samma palett i de gamla båtarnas ljusa, flagande målfärg.

Verket blev färdigt i juni 2020 och visades också på sommaren 2021.

Keksitty menneisyys
Det påhittade förflutna Bild: Raimo Saarinen

Temporär konst: Flamigos

Konstnär: Pasi Rauhala

Beskrivning av verket: Verket Flamigos tar i sin besittning såväl pelargången under Brändö bro som den icke-odlingsbara marken utmed Capellas allé. Verkets namn är en kombination av orden flamingo och amigos (spanska, betyder vänner på svenska). Verket anspelar på flamingoflocken som levde i Högholmens djurgård på motsatta stranden från Fiskehamnen. En räv som 2010 smet in i djurgården slet sönder två flamingon. De övriga fåglarna dog av chock. Den fasta delen av verket sitter på brons pelare där Rauhala har skapats flamingoflockar som rör på sig med hjälp av element i stål och programmerat ljus. Den andra delen är virtuell och kan ses med en applikation för förstärkt verklighet (AR) vid namn Arilyn, som kostnadsfritt kan laddas ner på mobila enheter. Appen synliggör animerade flamingoskepnader på den icke-odlingsbara marken under bron.

Verket blev färdigt hösten 2019.

Flamigos
Flamigos Bild: Pasi Rauhala

Temporär konst: Ljussignal från stranden

Konstnär: Tatu Tuominen

Beskrivning av verket: Det tudelade verket Ljussignal från stranden lodar Fiskehamnens närområdens historia ur perspektivet för sjöfart och vardag i ytterstaden. Verkets första del är ett ljusverk som syntes i de översta fönstren på byggnaden Asunto-osakeyhtiö Kalasataman Fiskari för dem som rör sig i omgivningen av Sumparkanalen. Det programmerade ljusverket kunde ses var tjugonde minut på kvällar kl. 19–22 till slutet av februari 2020. Som verkets andra del delade konstnären ut Eero Haapanens faktabok Sörkan rysäkeisarit – kalastajia, ajureita ja salakuljettajia (Finska litteratursällskapet, 2013) till de nya bostäder som stod klara under Sumparns tillfälliga ljusverk. Boken behandlar fiskarsläkten Karlssons händelsefulla liv i Gammelstadsviken och på andra håll i Helsingfors från slutet av 1800-talet till 1960-talet. Verket berättar bland annat om spritsmugglingen i området under förbudstiden och om den brottsliga livsstil som var kopplad till detta. Boken avslöjar även hur Helsingfors och vardagen för dess invånare har förändrats under de senaste hundra åren.

Verket kunde ses 10/2019–2/2020.

Valomerkki rannalta
Ljussignal från stranden Bild: Visa Knuuttila

Temporär konst: Fiskehamnens Mammut

   
Konstnär: Riitta Kopra

Beskrivning av verket: Mammuten är ett verk förknippat med Riitta Kopras studier vid bildkonstakademin. Verket har byggts av stål, torv och andra naturmaterial, såsom fetknopp och lingonris, och är i storlek med en äkta mammut. Kopra beskriver sitt verk som följande: Den äldsta torvmossen i Finland är cirka 10 000 år gammal. Där får vi den tidsmässiga anknytningen till mammuten och mötet mellan kontinuitet och det temporära: Det fanns mammutar i åtminstone fyra miljoner år och de försvann för 10 000 år sedan, alltså ganska nyligen. Människan skulle kunna placera sig på evolutionens tidslinje och fundera över om vi trots allt inte är en mittpunkt och kulmination för allt.”

Fiskehamnens Mammut passar in bra, eftersom Högholmens djurgård ligger alldeles intill och ett av dess mål är att skydda utrotningshotade djur. Mammuten passar i Fiskehamnen även med tanke på att byggandet av hela området redan i sig är ett mammutprojekt. Mammuten har vandaliserats under årens lopp, men den får stå kvar i den södra spetsen av Fiskehamnen till byggandet i området inleds.

Verket blev färdigt 2012.

Adress: Den sydöstra spetsen av Fiskehamnen

Kalasataman mammutti
Fiskehamnens Mammut Bild: Riitta Kopra

Temporär konst: Fiskehamnens julgran

Konstverk: Fiskehamnens julgran

Planerare: Marjut Kauppinen

Beskrivning av verket: Fiskehamnens julgran har bringat ljus till Fiskehamnsbornas jul under 2014–2016.

Kalasataman joulukuusi
Fiskehamnens julgran Bild: Tero Pajukallio

Temporär konst: Julbelysning i Fiskehamnen 2021

Konstverk: Julbelysning i Fiskehamnen

Planerare: Marjut Kauppinen

Beskrivning av verket: Julbelysningen på ljusmasten i Fiskehamnsparken har bringat ljus till Fiskehamnsbornas jul från 2020. Ljusbollens nyans omvandlas från varm till kall vid årsskiftet.

Kalasataman jouluvalot
Julbelysning i Fiskehamnen Bild: Tero Pajukallio

Temporär konst: R-Bus

Konstnär: Laura Beloff

R-Bus som förverkligades av konstnären Laura Beloff med arbetsgrupp var ett eventbaserat konstverk där en självstyrande buss rörde sig i Fiskehamnen med passagerare i augusti 2023.Bussen var en aktiv aktör som slumpmässigt på ett på förhand definierat område valde sin rutt med hjälp av algoritmer. Konstverket utmanade besökarna att fundera på hurdan upplevelsen blir då en robot får bestämma rutten. Inne i bussen ljöd ett främmande ljudlandskap som trots allt kändes bekant. Ljudlandskapet streamades i realtid i bussen med hjälp av anordningar som placerats runt om i Fiskehamnen och som snappade upp ljuden från omgivningen.

Konstverket färdigställdes 2023.

Adress: Fiskehamnen

Matkustaja nousemassa ulos robottibussista.
R-bus Bild: HAM/Sonja Hyytiäinen