Kaupunginhallitus päätti sähkövirran tuotantoon ja lämmitykseen tarkoitettujen laitteiden lahjoituksesta Ukrainaan

Kaupunginhallitus päätti sähkövirran tuotantoon ja lämmitykseen tarkoitettujen laitteiden lahjoituksesta Ukrainaan. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi omistajastrategioiden päivittämisen ja roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelman.
Senaatintorilla järjestettiin Valoa Ukrainaan -tapahtuma sodan syttymisen vuosipäivänä 24.2.2023.  Kuva: Kimmo Brandt
Senaatintorilla järjestettiin Valoa Ukrainaan -tapahtuma sodan syttymisen vuosipäivänä 24.2.2023. Kuva: Kimmo Brandt

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27. helmikuuta lahjoittaa Ukrainaan Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitokselle tarpeettomiksi jääneet 15 aggregaattia, 6 työmaasähkökeskusta sekä 3 voimavirtajohtoa. Lahjoituksen arvo on yhteensä noin 15 400 euroa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuivat EU-parlamentin ja Eurocities-verkoston ”Generators of Hope” -kampanjaan, jonka aikana kerättiin uusia ja käytettyjä sähkövirran tuotantoon ja lämmitykseen tarkoitettuja generaattoreita ja laitteita Ukrainaan. Keräys oli pääkaupunkiseudulla kaikille avoinna 30.1.–10.2.

Kaupunginhallitus hyväksyi omistajastrategioiden päivittämisen

Kaupunginhallitus hyväksyi myös tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden päivittämisen ja omistajastrategian Helen Oy:lle.

Kaupunginhallitus hyväksyi maalis-huhtikuussa 2021 uuden mallin mukaiset tytäryhteisökohtaiset omistajastrategiat kaupunginvaltuuston konserniohjeen määräyksiä noudattaen. Koska vuonna 2021 hyväksytty omistajastrategiamalli on uusi, kaupungin konserniohjausyksikkö on tunnistanut tarpeen tehdä niihin muutoksia jo näin pian. Suuressa osassa tytäryhteisökohtaisia omistajastrategioita muutokset ovat pieniä. Helen Oy:lle ei ole aiemmin hyväksytty omistajastrategiaa.

Tytäryhteisökohtaisten omistajastrategioiden tarkoituksena on edistää kaupungin omistaja-arvon myönteistä kehitystä ja tukea tytäryhteisöjen johtamista antamalla hallituksille ja toimivalle johdolle selkeä kuva siitä, mihin suuntaan kaupunki omistajana haluaa toimintaa kehitettävän.

Helsingille roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelma

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelman 2022–2025. Kaupunkistrategiassa on yhdeksi tavoitteeksi asetettu toimiva ja kaunis kaupunki. Strategiakaudella kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että viihtyisän kaupungin perusedellytykset, kuten puistojen ja katujen siisteys, on huomioitu kaikkialla Helsingissä.

Uusi roskaantumisen hillinnän ohjelma kokoaa keinot eri lähteistä peräisin olevien roskien vähentämiseksi ja yhdistää roskaantumisen kanssa työskenteleviä tahoja. Ohjelma koostuu toimenpideohjelmasta sekä verkostosta, johon kuuluu asiantuntijoita kaupungin organisaatiosta ja ulkopuolelta. Verkoston on tarkoitus lisätä tietoisuutta roskaantumisen parissa eri organisaatioissa ja yksiköissä tehtävästä työstä ja välittää tietoa tehokkaista toimintatavoista.

Hermanninrannan kaavaratkaisu etenee valtuustoon

Hermanninrannan asemakaava ja asemakaavan muutos etenevät kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunginhallitus hyväksyi kaavaratkaisun omalta osaltaan.

Kalasataman pohjoisosassa sijaitsevaan Hermanninrantaan on tavoitteena rakentaa uusi asuinalue noin 5 500 asukkaalle. Alueelle on suunniteltu yhdeksän asuinkorttelia, kaksi pysäköintilaitosta, koulu ja kaksi päiväkotia. Nykyinen Hermannin rantapuisto jää asukkaiden virkistyskäyttöön.