Stadsstyrelsen beslutade om att donera enheter för produktion av elström och uppvärmning till Ukraina

Stadsstyrelsen beslutade om att donera enheter för produktion av elström och uppvärmning till Ukraina. Stadsstyrelsen också godkände uppdateringen av ägarstrategierna och åtgärdsprogrammet för att dämpa nedskräpning
Ukrainan sodan syttymisen vuosipäivän tilaisuus Senaatintorilla.
Bild: Kimmo Brandt

Vid sitt sammanträde den 27 februari beslutade stadsstyrelsen att donera 15 aggregat, 6 elcentraler för byggarbetsplatser och 3 stycken trefaskablar som Helsingfors stads affärsverk för byggtjänster kan avvara. Donationens totala värde uppgår till cirka 15 400 euro.

Helsingfors, Esbo och Vanda städer har deltagit i Europaparlamentets och nätverket Eurocities kampanj Generators of Hope där man samlade in nya och begagnade generatorer och enheter för elproduktion och uppvärmning till Ukraina. Insamlingen var öppen för alla i huvudstadsregionen 30.1–10.2.

Stadsstyrelsen godkände uppdateringen av ägarstrategierna

Stadsstyrelsen godkände även uppdateringen av ägarstrategierna för enskilda dottersammanslutningar och ägarstrategin för Helen Ab. Någon ägarstrategi har inte tidigare godkänts för Helen Ab.

Syftet med ägarstrategierna för enskilda dottersammanslutningar är att främja en positiv utveckling av stadens ägarvärde och stöda ledningen av dottersammanslutningarna genom att ge styrelserna och den verksamma ledningen en klar bild av i vilken riktning staden som ägare vill utveckla verksamheten.

Åtgärdsprogrammet för att dämpa nedskräpning för Helsingfors

Stadsstyrelsen godkände dessutom ett åtgärdsprogram för att dämpa nedskräpning 2022–2025. I stadsstrategin ingår som ett mål "en funktionell och vacker stad". Under strategiperioden fästs särskild vikt vid att man överallt i Helsingfors tar i beaktande de grundläggande förutsättningarna för ett trivsamt stadsrum, såsom välvårdade parker och gator. 

Det nya åtgärdsprogrammet för att dämpa nedskräpning innehåller ett antal metoder för att minska skräp från olika källor och förenar parter som motarbetar nedskräpning. Programmet består av ett åtgärdsprogram samt ett nätverk. Till nätverket hör sakkunniga som verkar inom och utanför stadens organisation.

Detaljplanen för Hermanstadsstranden går vidare till fullmäktige

Detaljplanen och detaljplaneändringen för Hermanstadsstranden går vidare till beslut i stadsfullmäktige. Stadsstyrelsen godkände detaljplanen för sin del. Målet är att bygga ett nytt bostadsområde för cirka 5 500 invånare i Hermanstadsstranden som ligger i norra delen av Fiskehamnen.