Detaljplaneändring för Hallonnäs på Drumsö går vidare till stadsfullmäktige

Vid sitt sammanträde den 19 augusti godkände stadsstyrelsen för sin del detaljplaneändringen för Hallonnäs centrum på Drumsö. Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet i ärendet den 28 augusti.
Ulkokuva kaupungintalosta.
Bild: Sakari Röyskö

Detaljplaneändringen gäller allmänna områden i Hallonnäs på Drumsö. Det är fråga om öppna platser, gator, parkeringsområden, parkområde och flera privatägda tomter som är främst i industri-, lager- och kontorsbruk. Avsikten är att avsevärt ändra stadsbilden och funktionerna i hela det centrala området på södra Drumsö.

Detaljplanen har gjorts upp för flera tomter samtidigt.  Syftet har varit att planera de mest centrala stadsrummen och kvarteren i Hallonnäs som en smidig helhet trots att markinnehavet i området är splittrat och av varierande slag. På området byggs bostäder och verksamhetslokaler. Syftet är att området får cirka 3 100 nya invånare och verksamhetslokaler för cirka 2 000–2 400 arbetstillfällen. Området kompletteras med stöd av den nuvarande gatu- och kvartersstrukturen och till exempel grönområdena behöver inte minskas på grund av byggandet.

Utvidgningen av Svedängens golfbana vidare till stadsfullmäktige

Stadsstyrelsen godkände för sin del en detaljplaneändring som gör det möjligt att utvidga folkgolfbanan i Svedängen i Domarby. Detaljplaneändringen gör det möjligt att utvidga golfbanan med nio hål till en fullstor golfbana med 18 hål. 

Avsikten med detaljplaneändringen har i synnerhet varit att sammanjämka golfbanans utvidgning med områdets mångsidiga idrotts- och rekreationstjänster och värden för natur och kulturlandskap. Golfbanan är en folkgolfbana, vilket betyder att man kan spela golf utan en golfaktie och till en skälig kostnad. Ärendet behandlas i stadsfullmäktige den 28 augusti. 

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.