Kaupunginvaltuuston hyväksymä Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma) luo suuntaviivat kaupungin pitkäjänteiselle asuntopolitiikalle. Vuosille 2024–2027 laaditulla ohjelmalla on neljä tavoitekokonaisuutta, jotka ovat sosiaalisesti kestävä asuntotuotanto, laadukas ja vetovoimainen asuminen, asuinalueiden kehittäminen ja kaupunkiuudistus sekä riittävä asuntotuotanto ja kestävä kasvu.
Ohjelma sisältää myös kuvauksen vuokralla omaksi -mallista, joka on mm. Helsingin kaupungin omana asuntotuotantona toteutettava uusi välimuotoisen asumisen malli.
AM-ohjelman toteutumista seurataan vuosittain ja seurannasta raportoidaan kaupunginvaltuustolle.
Valtuusto hyväksyi kaavaratkaisut Vattuniemeen ja Länsimäentien pohjoisosaan
Kaupunginvaltuusto hyväksyi useita kaavaratkaisuja. Valtuusto hyväksyi Vattuniemen keskuksen asemakaavan muutoksen Lauttasaaressa. Tavoitteena on muuttaa Lauttasaaren eteläosan keskeistä aluetta kaupunkikuvaltaan ja toiminnoiltaan merkittävästi. Alueelle on tarkoitus tulla noin 3 100 uutta asukasta ja toimitiloja noin 2 000–2 400 työpaikalle. Aluetta täydennetään nykyiseen katu- ja korttelirakenteeseen tukeutuen, eikä esimerkiksi viheralueita tarvitse rakentamisen seurauksena pienentää.
Valtuusto hyväksyi myös Länsimäentien pohjoisosan ja Laakavuoren korttelitalon ympäristön asemakaavan muutoksen. Kaavaratkaisu mahdollistaa Vantaan pikaraitiotieyhteyden rakentamisen Länsimäentielle sekä linjan eteläisen päätepysäkin sijoittamisen Mellunmäen metroaseman ja bussiterminaalin lähelle. Kaavaratkaisu mahdollistaa myös uuden ja toimivamman Laakavuoren korttelitalon rakentumisen. Tavoitteena on kehittää korttelitalosta entistä laajempi ja toimivampi tila koulu-, päiväkoti-, nuorisotila- ja työväenopistokäyttöön.
Muut valtuuston hyväksymät asemakaavan muutokset koskevat Tuomarinkylän Kuusmiehentien ja Tuohuskujan ympäristöä, Paloheinän jokamiesgolfkentän laajennusta ja Myllypadontie 3:a Myllypurossa.
Valtuusto hyväksyi koulurakennusten hankesuunnitelmia
Valtuusto hyväksyi Jätkäsaareen tulevan Melkinlaiturin peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman. Uusia koulutiloja tarvitaan, sillä väestöennustekaudella 2021–2036 suomenkielisten perusopetusikäisten määrä kasvaa Jätkäsaaren peruskoulun ja Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueilla. Toiminnan alkaessa tiloja tarvitaan noin 550 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle ja 250 varhaiskasvatusikäiselle. Ennustejakson lopulla tarvitaan tilat noin 660 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle ja 140 varhaiskasvatusikäiselle. Tilat suunnitellaan muunneltaviksi. Rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 38 980 000 euroa helmikuun 2024 kustannustasossa.
Valtuusto hyväksyi myös Kannelmäen peruskoulun Runonlaulajantien toimipisteen korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelman. Tarkoituksena on toteuttaa uudet tilat 5.–9.-luokkien oppilaille. Uudisrakennukseen tulee tilat 750 oppilaalle. Hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään 36 450 000 euroa syyskuun 2023 kustannustasossa.
Lisäksi valtuusto hyväksyi tarkennetun hankesuunnitelman Suvilahden tiilisen kaasukellon käytettävyyden parantamiseksi. Käytettävyyden parannushanke nostaa tilan kokoontumiskapasiteetin 880 henkilöön ja mahdollistaa tilan laajemman, ympärivuotisen käytön. Hankkeen kustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään noin 2 100 000 euroa huhtikuun 2024 kustannustasossa.
Kokouksen aluksi kyselytunti
Valtuuston kokouksessa pidettiin syyskauden ensimmäinen kyselytunti. Kyselytunnin aiheina olivat valtuutettu Juha Hakolan kysymys Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan tyhjistä asunnoista ja valtuutettu Amanda Pasasen kysymys Helsingin ilmastotoimista.
Kaikki kaupunginvaltuuston päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginvaltuuston asiakirjojen sivulla.