Stadsfullmäktige godkände nytt genomförandeprogram för boende och härmed sammanhängande markanvändning

Vid höstperiodens första sammanträde den 28 augusti godkände stadsfullmäktige det nya genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning. Stadsfullmäktige godkände även flera detaljplaneändringar och projektplaner för byggnadsprojekt. Sammanträdet började med en frågestund.
Ilmakuva Vuosaaresta.
Bild: Lauri Rotko

I genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) som stadsfullmäktige godkände dras riktlinjerna för stadens långsiktiga bostadspolitik upp. Programmet gäller åren 2024–2027 och har fyra målhelheter: en socialt hållbar bostadsproduktion, ett högklassigt och attraktivt boende, utveckling av bostadsområden och stadsförnyelse samt en tillräcklig bostadsproduktion och hållbar tillväxt.

I programmet beskrivs också en modell där hyresgäster blir ägare till sina bostäder, vilken är en ny hybridmodell för boende och som bland annat genomförs som Helsingfors stads egen bostadsproduktion.

Genomförandet av programmet följs upp årligen och stadsfullmäktige får rapporter om uppföljningen. 

Fullmäktige godkände detaljplaneändringar för Hallonnäs och Västerkullavägens norra del

Stadsfullmäktige godkände flera detaljplaneändringar. Fullmäktige godkände en detaljplaneändring för Hallonnäs centrum på Drumsö. Avsikten är att avsevärt ändra stadsbilden och funktionerna i hela det centrala området på södra Drumsö. Syftet är att området ska få cirka 3 100 nya invånare och verksamhetslokaler för cirka 2 000–2 400 arbetstillfällen. Området kompletteras med stöd av den nuvarande gatu- och kvartersstrukturen och till exempel grönområdena behöver inte minskas på grund av byggandet.

Fullmäktige godkände även en detaljplaneändring för Västerkullavägens norra del och omgivningen av Bredbergets kvartersgård. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga en snabbspårvägsförbindelse för Vandaspåran på Västerkullavägen och placera linjens södra ändhållplats intill Mellungsbacka metrostation och bussterminal. Detaljplaneändringen gör det även möjligt att bygga en ny och bättre fungerande kvartersgård i Bredberget. Avsikten är att utveckla Bredbergets kvartersgård till en större och bättre fungerande helhet med skola, daghem, ungdomsgård och arbetarinstitut. 

De andra detaljplaneändringar som fullmäktige godkände gäller Sexmansvägens och Blossgrändens omgivning i Domarby, en utvidgning av Svedängens folkgolfbana och Kvarndammsvägen 3 i Botby.

Fullmäktige godkände projektplaner för skolbyggnader

Stadsfullmäktige godkände en projektplan för nybyggnad för skolan Melkinlaiturin peruskoulu och daghemmet Melkinlaiturin päiväkoti. De nya skollokalerna behövs, eftersom antalet finskspråkiga barn i grundskoleåldern under befolkningsprognosperioden 2021–2026 kommer att öka i elevupptagningsområdena för skolorna Jätkäsaaren peruskoulu och Ruoholahden ala-asteen koulu. När verksamheten inleds behövs lokaler för cirka 550 elever i den enhetliga grundskolan och 250 barn inom småbarnspedagogiken. I slutet av prognosperioden behövs lokaler för cirka 660 elever i den enhetliga grundskolan och 140 barn inom småbarnspedagogiken. Lokalerna planeras så att de blir modifierbara. Byggnadskostnaderna uppgår till sammanlagt 38 980 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för februari 2024.

Fullmäktige godkände även en projektplan för ersättande nybyggnad för skolan Kannelmäen peruskoulus verksamhetsställe vid Runosångarvägen. Avsikten är att bygga nya lokaler för eleverna i årskurserna 5–9. Nybyggnaden kommer att ha plats för 750 elever. Projektets byggnadskostnader uppgår till sammanlagt högst 36 450 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för september 2023.

Dessutom godkände fullmäktige den preciserade projektplanen för förbättring av användbarheten av gasklockan i tegel i Södervik. I och med projektet skulle 880 personer kunna samlas i gasklockan. Projektet gör det också möjligt att använda klockan året runt. Projektets totala kostnader uppgår till högst cirka 2 100 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för april 2024.

Sammanträdet inleddes med en frågestund

Vid fullmäktiges sammanträde hölls höstperiodens första frågestund. Under frågestunden behandlades ledamoten Juha Hakolas fråga om Helsingfors stads bostäder Ab:s (Hekas) tomma bostäder och ledamoten Amanda Pasanens fråga om Helsingfors klimatåtgärder.

Stadsfullmäktiges alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsfullmäktiges handlingar.