Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi Asumisen ja maankäytön-ohjelman seurantaraportin – asuntorakentaminen tasaantui edeltävien vuosien huippulukemista

Täydennysrakentamisena toteutui 60 prosenttia asuntotuotannosta. Asuntorakentamisen suurin keskittymä on Pasila.
Asuntorakentaminen Helsingissä tasaantui edeltävien vuosien huippulukemista. Kuva: Lauri Asanti
Asuntorakentaminen Helsingissä tasaantui edeltävien vuosien huippulukemista. Kuva: Lauri Asanti

Helsingin kaupungin kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi keskiviikkoisessa kokouksessaan Asumisen ja maankäytön eli AM-ohjelman vuoden 2023 seurantaraportin.

Seurantaraportista käy ilmi, että asuntorakentaminen Helsingissä tasaantui edeltävien vuosien huippulukemista. Vuoden 2022 aikana valmistui 6 047 asuntoa ja aloitettiin 5 134 asunnon rakentaminen. Uusia rakennuslupia myönnettiin 5 809 asunnon rakentamiseksi. Vuoden vaihteessa oli rakenteilla noin 10 000 asuntoa. 

Asuntorakentamisen suurin keskittymä on Pasila, jossa asuntoja rakentuu Ratapihakortteleihin ja Postipuistoon. Täydennysrakentamisena toteutui 60 prosenttia asuntotuotannosta.
Säännelty asuntotuotanto jäi vuonna 2022 tavoitteistaan. ARA-vuokra-asuntoja oli valmistuneista asunnoista noin 14 prosenttia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana valmistuneista asunnoista ARA-vuokra-asuntojen osuus on ollut noin 18 prosenttia, joista noin puolet on kaupungin omaa tuotantoa. Vuoden 2022 asuntotuotannosta kaupungin maalle valmistui vajaa 60 prosenttia asunnoista.

Kaupunkiuudistusalueiden yhteisenä tavoitteena turvallisuuden parantaminen kaupunkiympäristössä

Vuonna 2022 kaupunkiuudistusalueilla toteutettavat uudistukset ja toimenpiteet ovat edenneet Malminkartano-Kannelmäessä, Malmilla sekä Mellunkylässä. Kaupunkistrategiassa myös Meri-Rastila nostettiin kaupunkiuudistusalueeksi ja alueelle kohdistettavien panostusten suunnittelu on aloitettu.

Vuonna 2023 kaupunkiuudistusalueiden yhteiseksi tavoitteeksi otettiin turvallisuuden tunteen parantaminen kaupunkiympäristöä ja palveluita kehittämällä. Kaupunkiuudistusalueilla järjestetään turvallisuuskokouksia, kehitetään tilavarauspalvelua, korjataan valaistuksia, tutkitaan aikuisten suhtautumista lapsiin koulun lähialueilla sekä lisätään matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita. Kaupunkiuudistus on pitkäjänteistä aluekehittämistä ja kaupunkiuudistusalueille kohdennettavien toimenpiteiden vaikutukset näkyvät niin alueilla kuin seurannassakin vasta useamman vuoden kuluttua.

Kaupunkiuudistusalueille kohdistettavat toimenpiteet koottiin toimenpide- ja investointisuunnitelmaan vuosille 2022–2025. Kaupunkiuudistuksen hankesalkku sisältää toimenpiteitä kaikilta kaupungin toimialoilta ja on konkreettinen vastaus kaupunkiuudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. 

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma) on valtuustokausittain laadittava ohjelma, joka ohjaa asumisen pitkäjänteistä suunnittelua Helsingissä. AM-ohjelma 2020 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 11.11.2020.