Helsinki oli kaupunginvaltuuston aloittaessa noin 23 000 asukkaan kehittyvä kaupunki, joka oli suuriruhtinaskunnan pääkaupunki sekä tieteen ja kulttuurin keskus.
Kaupunginvaltuuston synty perustui vuonna 1873 annettuun asetukseen, joka lakkautti porvarioikeuden haltijoiden ja elinkeinonharjoittajien etuoikeutetun aseman kaupunginhallinnossa.
Kaupungeille tuli uudistuksen myötä myös lisää tehtäviä, kuten koululaitos, sairaanhoito ja köyhäinhoito, jotka olivat aiemmin kuuluneet kirkolle. Myös verotus muuttui siten, että omaksuttiin yhtenäinen kunnallisverokäytäntö, kun aiemmin oli ollut omat verot eri tehtäviä tai toimintaa varten.
Uudistuksen myötä päätöksentekoon osallistuvien joukko laajeni muun muassa senaatin virkamiehillä, yliopiston professoreilla, upseereilla ja tehtaan johtajilla.
– Suomen kaupungit olivat kehittyneet siten, ettei niitä enää voitu johtaa porvariston säätyerioikeuksien pohjalta kuten aikaisemmin, sillä kaupungeissa asui yhä enemmän sellaisia, jotka eivät kuuluneet porvarissäätyyn, esimerkiksi virkamiehiä, kertoo Halonen.
Vaalitapa, jolla ensimmäinen valtuusto valittiin, oli vähän kuin nykyään osakeyhtiöiden päätöksenteko eli heillä, jotka omistivat eniten, oli eniten valtaa päättää asioista.
Tuolloin kunnallisvaalit suosivat varakkaita, sillä järjestelmä perustui ajatukseen, että vain kunnallisveroja maksavat pääsivät päättämään verorahojen käytöstä. Mitä enemmän maksoi veroja, sitä enemmän sai ääniä käyttöönsä. Eniten ääniä yhdellä saattoi olla 25.
Kaikkein pienituloisimmilla ei ollut äänioikeutta eikä vaalikelpoisuutta, joten esimerkiksi työväen edustajat eivät nousseet valtuustoon. Äänioikeus koski myös pientä osaa naisista eli naimattomia naisia ja leskiä, jotka maksoivat kunnallisveroja. Valtuutetuiksi he eivät päässeet, mutta saattoivat olla jäseninä lautakunnissa ja komiteoissa.
– Vaalitapa, jolla ensimmäinen valtuusto valittiin, oli vähän kuin nykyään osakeyhtiöiden päätöksenteko eli heillä, jotka omistivat eniten, oli eniten valtaa päättää asioista, Halonen toteaa
Halonen kertoo, että vuoden 1873 kunnallisasetuksen myötä tullut muutos oli kuitenkin aikaisempaan järjestelmään verrattuna edistysaskel kohti demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa.