När stadsfullmäktige inledde sin verksamhet hade Helsingfors kring 23 000 invånare. Staden utvecklades snabbt och var storfurstendömets huvudstad och ett vetenskaps- och kulturcentrum.
Stadsfullmäktige inrättades på grund av en förordning från 1873. I förordningen avskaffades burskapsinnehavarnas och näringsidkarnas privilegierade ställning i stadsförvaltningen.
Förordningen gav dessutom städerna nya uppgifter, som skolväsen, sjukvård och fattigvård, som dittills hade skötts av kyrkan. Även beskattningen ändrades och en enhetlig kommunalbeskattning infördes. Tidigare hade det skilda skatter uppburits för kommunens olika uppgifter och verksamheter.
Reformen innebar att bland annat senatens tjänstemän, universitetets professorer, officerare och fabrikschefer för första gången fick delta i beslutsfattandet.
– De finska städerna hade utvecklats så att det inte längre gick att leda dem utifrån borgerskapets ståndsprivilegier som man tidigare hade gjort. Städerna hade nämligen allt fler invånare som inte hörde till borgarståndet, exempelvis tjänstemän, berättar Halonen.
Den första fullmäktigeförsamlingen valdes på ett sätt som liknar beslutsfattandet i dagens aktiebolag: de som ägde mest hade mest att säga till om.
De rika gynnades i kommunalvalet, eftersom tanken att endast de som betalade kommunalskatt fick vara med och bestämma hur skattepengarna skulle användas utgjorde grunden för systemet. Ju mer skatt man betalade desto fler röster hade man. Det största antal röster en enskild person kunde ha var 25.
De som hade de minsta inkomsterna saknade rösträtt och var inte valbara, vilket betyder att exempelvis arbetarna inte hade några företrädare i fullmäktigeförsamlingen. Även ett fåtal kvinnor, nämligen de som var ogifta eller änkor och betalade kommunalskatt, hade rösträtt. De kunde inte bli invalda i fullmäktige men kunde vara ledamöter i nämnder och kommittéer.
– Den första fullmäktigeförsamlingen valdes på ett sätt som liknar beslutsfattandet i dagens aktiebolag: de som ägde mest hade mest att säga till om, konstaterar Halonen.
Han berättar att 1873 års kommunalförordning trots det innebar en förändring som stärkte demokratin och medborgarsamhället jämfört med det tidigare systemet.