Kaupunki toivoo asukkailta havaintoja nisäkkäistä

Helsingin kaupunki kerää asukkaiden havaintoja kuudesta helposti tunnistettavasta nisäkäslajista. Keruu toteutetaan Lajitietokeskuksen laji.fi -sivuston avulla. Hankkeessa on mukana myös Helsingin yliopiston metsäekologian laitos.
Kuvakollaasi kettu, mäyrä, supikoira, siiliä, orava ja rotta
Oletko nähnyt Helsingissä kettua, mäyrää, supikoiraa, siiliä, oravaa tai rottaa? Kuva: Anja Vest ja Teemu Heinonen, Inka Sääskilahti, Jan W. Ahlfors, Hannu Rämä ja Håkan Söderholm

Kaupunki toivoo asukkailta havaintoja ketuista, mäyristä, supikoirista, oravista, rotista ja siileistä. Näistä lajeista, oravaa lukuun ottamatta, kerättiin havaintoja myös 10 vuotta sitten karttakyselyllä. Tässä kyselyssä ollaan kiinnostuneita myös oravahavainnoista.

”Orava on helposti havaittava ja ajoittain runsaskin nisäkäs. Se on kuitenkin Suomessa taantunut, ja sillä on ollut tässä välissä huonoja aikoja etenkin kuusen heikkojen siemenvuosien takia, mikä vaikuttaa myös kaupunkioravien ravinnonsaantiin. Meitä askarruttaa, mikä on Helsingin nimikkoeläimen tilanne juuri nyt”, kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen kaupungin ympäristöpalveluista.

Havaintojen määrä ei suoraan kerro nisäkäslajien runsaudesta, mutta tiedustelu antaa luotettavaa tietoa niiden levinneisyydestä ja siten kaupunkilaistumisen asteesta. Kaikki kyselyn lajit ovat jollakin tavoin sopeutuneet kaupunkielämään, mutta niiden tottuminen ihmisen ja muiden häiriötekijöiden läsnäoloon on kuitenkin vielä eri vaiheessa.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan verkossa laji.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-palvelun kautta, helpoimmin verkkolomakkeella. Tärkeimmät ilmoitettavat tiedot ovat laji, havaintopaikka ja päivämäärä. Havainnon mukana voi lähettää myös kuvan. Havaintoja voi jättää 31.10.2023 saakka.

Ohjeet havaintojen jättämiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sinua voisi kiinnostaa

Liito-orava haavan rungolla.

Liito-oravakannan kasvu Helsingissä tasaantunut

Julkaistu:
Liito-oravan papanoita puun juurella.

Helsinki kerää havaintoja liito-oravasta

Julkaistu: