Staden hoppas på observationer av däggdjur från invånarna.

Helsingfors stad samlar in observationer av sex lätt identifierbara däggdjursarter från invånarna. Insamlingen sker med hjälp av Finlands Artdatacenters webbplats laji.fi. Institutionen för skogsekologi vid Helsingfors universitet deltar också i projektet.
Har du sett en räv, grävling, mårdhund, igelkott, ekorre eller råtta i Helsingfors? Bild: Anja Vest ja Teemu Heinonen, Inka Sääskilahti, Jan W. Ahlfors, Hannu Rämä ja Håkan Söderholm
Har du sett en räv, grävling, mårdhund, igelkott, ekorre eller råtta i Helsingfors? Bild: Anja Vest ja Teemu Heinonen, Inka Sääskilahti, Jan W. Ahlfors, Hannu Rämä ja Håkan Söderholm

Staden ber invånarna att rapportera observationer av rävar, grävlingar, mårdhundar, ekorrar, råttor och igelkottar. Observationer av dessa arter, med undantag av ekorren, samlades också in för 10 år sedan med en kartundersökning. Denna undersökning är också intresserad av observationer av ekorrar.

"Ekorren är lätt att upptäcka och ibland det mest förekommande däggdjuret. Den har dock minskat i Finland och har haft det dåligt under tiden, särskilt på grund av de dåliga fröåren för granar, vilket också påverkar födotillgången för stadsekorren. Vi undrar hur situationen för Helsingfors namngivna djur ser ut just nu”, säger miljöinspektör Raimo Pakarinen från stadens miljötjänster.

Antalet observationer är inte direkt en indikation på däggdjursarternas förekomst, men undersökningen ger tillförlitlig information om deras utbredning och därmed om urbaniseringsgraden. Alla arter i undersökningen har anpassat sig till stadslivet i viss utsträckning, men befinner sig fortfarande i olika stadier av anpassning till människans närvaro och andra störningar.

Rapportera dina resultat på nätet på https://laji.fi(Länk leder till extern tjänst)-tjänsten, enklast via webbformuläret. Den viktigaste informationen som ska rapporteras är art, plats och datum. Du kan också skicka ett foto tillsammans med din observation. Observationerna kan lämnas in fram till den 30.10.2023.

Anvisningar för inlämnande av observationer(Länk leder till extern tjänst)