Kesän viimeiset uimavesinäytteet otettu

Uimaveden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt Lauttasaaren, Pikkukosken ja Hietarannan uimarannoilla, mikä johtui todennäköisesti runsaista sateista.
Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Uimavesinäytteet haettiin tällä viikolla Hietarannan, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Pikkukosken uimarannoilta. Uimaveden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt Lauttasaaren, Pikkukosken ja Hietarannan uimarannoilla, mikä johtui todennäköisesti runsaista sateista. Rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana.

Veden lämpötila tutkituilla rannoilla vaihteli 17–20 asteen välillä. Sinileviä havaittiin näytteenoton yhteydessä vähäisiä määriä Hietarannan ja Munkkiniemen uimarannoilla.

Virallinen uimakausi päättyy 31. elokuuta ja tällä viikolla otetut näytteet olivat tämän kesän viimeiset. Kesän aikana uimavesissä todettiin yksittäisiä suolistoperäisten bakteerien ylityksiä, mutta pääsääntöisesti veden hygieeninen laatu Helsingin uimarannoilla oli hyvä. Erityisen selvästi tänä kesänä näkyi runsaiden sateiden vaikutus veden laatuun. Sateet huuhtovat epäpuhtauksia veteen ja nostavat tavallisesti matalaa veden bakteeripitoisuutta.

Sinilevätilanne uimarannoilla kesän mittaan vaihteli nopeasti, samoin kuin veden lämpötila. Sinilevien määrät rannoilla runsastuivat lämpimien säiden myötä poikkeuksellisesti jo kesäkuussa. Kokonaisuudessaan sinilevien määrä rannoilla kesän aikana oli kuitenkin tavanomainen.

Merialueella sinilevätilanne pysynyt maltillisena

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla laajalta alueelta Helsingin edustalta. Meriveden pintalämpötila kaupungin merialueilla on tällä hetkellä noin 17–18 astetta. Vuodenaikaan nähden merivesi on hieman keskimääräistä lämpimämpää, ja viikonloppuna on odotettavissa vielä hienoista lämpötilan nousua.

Sinilevätilanne Helsingin merialueilla on pysynyt viime viikkojen tapaan maltillisena. Kesän kiivaimmat sinileväkukinnat ovatkin todennäköisesti jo ohi, sillä tyypillisesti sinilevien määrä vähenee viilentyvän meriveden ja vähenevän valon myötä. Satunnaisia sinilevien pintakukintoja voi kuitenkin esiintyä myös myöhemmin syksyllä.

Edellisvuosiin verrattuna sinilevätilanne pysyi Helsingin merialueilla läpi kesän melko rauhallisena ja seuraili pitkälti sääoloja. Ajoittaiset viileät ja tuuliset jaksot ehkäisivät pitkäkestoisten ja runsaiden sinilevän pintakukintojen muodostumista. Sinilevät runsastuivat lämpimien ja tyynten säiden myötä hetkeksi kesäkuun lopussa, sekä uudelleen heinäkuun loppupuolella. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Tällä viikolla otetuissa näytteissä sinilevien määrä oli vähäinen. Vain lahtialueilla sinilevää esiintyi paikoitellen hieman runsaammin. Valtaosa näytteissä havaituista sinilevistä kuuluu Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukuihin, joista jälkimmäinen saattaa muodostaa myrkyllisiä esiintymiä. Muuten meressä runsaina ovat tällä hetkellä erilaiset pienet, siimalliset leväsolut, jotka kuuluvat vuodenajan tyypilliseen lajistoon.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

Kuva: Lotta Kivikoski.