Korona kuormittaa sote-palveluja – kiireellinen hoito turvataan

Koronatartunnat tuovat tällä hetkellä isoja haasteita Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluille. Asiakkaille turvataan kuitenkin kiireelliset ja välttämättömät p
Terveydenhoitajan vastaanottohuoneen numerokyltti.

Koronatartunnat tuovat tällä hetkellä isoja haasteita Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluille. Asiakkaille turvataan kuitenkin kiireelliset ja välttämättömät palvelut ja hoito. Kaikkia palveluja ei tällä hetkellä pystytä tuottamaan tai niissä esiintyy hitautta.

Henkilöstösiirrot koronapalveluihin aiheuttavat työntekijävajetta, ja sillä on vaikutusta palvelujen laatuun. Teemme kuitenkin kaikkemme, että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut ja hoidon.

Terveysasemilla ja hammashoidossa supistetaan kiireetöntä hoitoa

Jos asia ei ole kiireellinen, pyydämme odottamaan koronatilanteen rauhoittumista ennen yhteydenottoa terveysasemalle. 

Terveysasemien takaisinsoittoa rajataan 12.1.–13.2. Terveysasemien puhelinpalvelu on avoinna arkisin kello 8–16, mutta numerot tallentuvat takaisinsoittopalveluun vain välillä 8–12. Takaisinsoiton muutos ei koske Ruoholahden ja Kannelmäen terveysasemia.

Toivomme, että otat yhteyttä terveysasemalle vasta 13. helmikuuta jälkeen, jos asiasi ei vaadi hoitoa sitä ennen.

Pyrimme toteuttamaan terveysasemilla jo varatut vastaanotot, mutta henkilöstön poissaolojen takia niitä voidaan joutua siirtämään tai perumaan. Varatulle ajalle on tärkeää tulla, jos sitä ei ole peruttu.

Oli kyse koronasta tai muusta flunssasta, ylähengitystieoireita aiheuttavat taudit podetaan lähtökohtaisesti kotona. Ohjeita koronan kotihoitoon liittyen löytyy THL:n sivulta Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Hammashoidon hoitoaikoja on jouduttu korona-aikana vähentämään, mikä hidastaa hoitoon pääsyä. Kiireelliset tapaukset hoidetaan kuitenkin viiveettä.

Kaikkia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tarkastuksia ei pystytä toteuttamaan

Koronaepidemian vaikeutuminen ja henkilöstön saatavuuden heikkeneminen vaikeuttavat väliaikaisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimintaa. Tarkastuksia voidaan joutua siirtämään, kun terveydenhoitajat hoitavat koululaisten koronarokotuksia.

Opiskeluterveydenhuollossa jää tekemättä muun muassa opiskelijoiden 1. vuosikurssin terveystarkastuksia ja puolustusvoimien kutsuntatarkastuksia.

Mechelininkadun opiskeluterveydenhuollon keskitetyssä palvelussa voidaan turvata osittain akuutteja asioita kuten rokotukset, tuki mielenterveyskysymyksissä, raskauden ehkäisypalvelut ja jälkiehkäisy tarvittaessa sekä kiireelliset tartuntatautiselvitykset.

Vammaisten työ- ja päivätoiminnassa pyydetään arvioimaan osallistumista

Huonontunut epidemiatilanne vaikeuttaa vammaisten työ- ja päivätoimintojen palvelujen turvallista järjestämistä.

Vammaisten työ- ja päivätoiminnan palvelut ovat auki, mutta suosittelemme arvioimaan jokaisen asiakkaan kohdalla mahdollisuutta jättäytyä palvelusta pois omaehtoisesti, jos kotitilanne sen sallii. Tiedotamme tästä tarkemmin asiakkaille ja heidän läheisilleen.

Ikääntyneiden palvelukeskukset, päivätoiminta ja ryhmätoiminta kiinni

Epidemiatilanteen vuoksi ikääntyneiden päivätoiminta ja tuettu ryhmätoiminta ovat olleet suljettuja joulukuun lopulta alkaen. Myös palvelukeskukset ovat tällä hetkellä kiinni. Palvelukeskusten asiakasnumeroissa palvellaan normaalisti.
Eniten tukea tarvitseville asiakkaille pyritään löytämään vaihtoehtoisia tapoja tarjota palveluja. Näihin asiakkaisiin ollaan erikseen henkilökohtaisesti yhteydessä.

Myös lyhytaikaishoidon paikkoja tullaan supistamaan erillisen suunnitelman mukaan.

Ikääntyneiden palveluissa neuvoa saa Seniori-infosta, puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9–15, p. 09 310 44556, tai verkkosivuilta www.hel.fi/seniorit

Kotihoidon asiakaskäyntejä joudutaan osin siirtämään

Koronatilanne vaikeuttaa väliaikaisesti myös kotihoidon toimintaa.

Kaikkia asiakaskäyntejä ei voida toteuttaa tällä hetkellä suunnitellusti. Asiakaskäyntejä joudutaan mahdollisesti lyhentämään ja siirtämään toiseen ajankohtaan.

Omaisten ja läheisten lisäapu on tärkeää ja tervetullutta kotihoidon asiakkaille.

Vierailuja seniorikeskuksissa, palvelutaloissa, hoivakodeissa ja vammaisten asumisyksiköissä rajoitettu

Uudet vierailuohjeet on otettu käyttöön vuodenvaihteessa. Vierailijoita läheisen luona voi olla enintään kaksi kerrallaan. Läheisen luona voi vierailla kerran päivässä. Yksittäisellä vierailulla ei ole aikarajaa.

Tapaamisesta tulee aina sopia etukäteen hoitavan yksikön työntekijän kanssa, viimeistään tapaamista edeltävänä päivänä. Toivomme ymmärrystä sille, että kaikkia vierailutoiveita ei voida välttämättä täyttää.

Hoitajat vastaanottavat vierailijat ulkona tai sovitussa paikassa. Vierailut tapahtuvat läheisen huoneessa tai erillisessä vierailutilassa. Vierailijat eivät saa liikkua muualla talossa tai yksikössä. Tapaamiseen tulee saapua vain terveenä.

Sairaalavierailut kielletty – saattohoitopotilaan luona voi käydä

Omaisten ja läheisten sisävierailut Helsingin sairaaloissa on tällä hetkellä kielletty. Vierailukielto on voimassa toistaiseksi. Kielto koskee Laakson, Malmin ja Suursuon sairaaloita sekä Auroran psykiatrista sairaalaa.

Potilaita voi tänä aikana tavata ulkona. Omaisen vointia ja kuulumisia voi kysyä puhelimitse. Vierailukielto on tarpeen, jotta pystymme suojelemaan potilaita ja henkilökuntaa koronavirustartunnalta.

Vierailut saattohoitopotilaan ja vakavasti sairaan potilaan luona sen sijaan ovat mahdollisia. Vierailulle tulevalla ei saa olla koronatartuntaa, karanteenia eikä pienimpiäkään hengitystieinfektion oireita. Vierailusta tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen. Vierailijoiden pitää käyttää suojamaskia sekä huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä.

Päihdepalveluissa viivettä

Myös päihdepalveluissa on viivettä, koska henkilökuntaa on siirretty hoitamaan koronaan liittyviä tehtäviä.

Vuosaaren päihdepalveluja supistetaan. Esimerkiksi vastaanottoja ilman ajanvarausta ei toistaiseksi järjestetä. Asiakkaita ohjataan Malmille, Kalastamaan tai Laaksoon.

Mieppi palvelee mielenterveysasioissa matalalla kynnyksellä

Mielenterveyspalvelut toimivat pääosin normaalisti. Keskustelutukea on saatavilla, mutta terveysasemien kiireettömien palveluiden supistaminen vaikuttaa lääkäripalveluiden saatavuuteen myös mielenterveysasioissa.

Asiakkaita kehotetaan hyödyntämään matalan kynnyksen Mieppi-palveluja terveysasemien kiireisen tilanteen vuoksi.

Tiedotamme muutoksista

Tiedotamme helsinkiläisille tulevista palvelumuutoksista. Pahoittelemme tilannetta.

Uutista on muokattu: 11.1. ja 12.1. tekstiin on lisätty tieto terveysasemien takaisinsoiton muuttuneesta palveluajasta ja täsmennetty kohtaa yhteyden ottamisesta terveysasemalle.
17.1. lisätty mielenterveyspalvelujen saatavuuteen liittyvä kohta.
19.1. lisätty tieto, että terveysasemien takaisinsoiton rajaus ei koske Ruoholahden ja Kannelmäen terveysasemia.
31.1. lisätty tieto, että terveysasemien takaisinsoiton rajaus jatkuu 13.2. asti.

Kuva: Virpi Velin