Kruunuvuorenrannassa parkkihallitkin ovat valoteoksia

Kruunuvuorenrannan valot näkyvät hämärässä hyvin Kauppatorille. Uuteen kaupunginosaan kannattaa tehdä kävelyretkiä nimenomaan valojen takia.
Portti-valotaideteos Kruunuvuorenrannassa.
Näyttävä Portti-valotaideteos sijaitsee Koirasaarentiellä. Kuva: Jari Vuorinen

Laajasalon Kruunuvuorenrannassa pääsee valotaidekierroksille, joita riittää useiksi illoiksi. Aiemmin kerroimme, millaista taidetta on Borgströminmäen alueella. Tällä kertaa kierros jatakuu Gunillankalliolle, ja oppaana on kaupungin valaistuspäällikkö Marjut Kauppinen.

Gunillankallion ”luxhelsingit” on helppo aloittaa Koirasaarentieltä, (osoitteet Koirasaarentie 32 ja 34), jossa toimii yksi Kruunuvuorenrannan näkyvimmistä valoteoksista; Portti. Kerrostalojen väliin on pingotettu vaijerit, jotka heijastavat violetin eri sävyjä.

Lähes naapurissa, osoitteessa Koirasaarentie 36, talon portaikon seinustalla on teos Värjätyt valot, valaistut neliöt.

Yksi Kauppisen suosikeista tulee vastaan etelään Gunillantietä kuljettaessa ja käännyttäessä pian oikealle Lorenzinkujalle. Siellä pääsee ihastelemaan valotaiteen yhdistämistä runoihin. Teoksessa Satu valaistaan maahan sanapareja, jotka kiertävät pihatietä kerrostalolta toiselle.

– Teos on myös visuaalisesti kaunis. Sitä varten on tehty paljon sisällöntuotantoa, mitä ei välttämättä heti huomaa.

Kun palataan takaisin Gunillantielle, vastaan tulee mielenkiintoinen teosten rypäs: Aallot, Valokirjontaa ja Valo-oksat. Ne sijaitsevat osoitteissa, Gunillantie 22, Gunillantie 1 ja Gunillantie 18.

– Valo-oksat saattaa näyttää kadulle päin vaatimattomalta, mutta pihan puolella näkee, kuinka teos jatkuu pihamuurin valaistuksena. Teos ilahduttaa asukkaita, kun he vievät roskia roskakatokseen tai hakevat fillariaan pyörävarastosta, Kauppinen kertoo.

Valokirjonta heijastuu kiinteistön muuraukseen, ja Aallot-teos on arvatenkin sininen ja ulottuu koko kiinteistön korkuiseksi. Näiden kolmen teoksen takana pääsee tutustumaan yhteen Kruunuvuorenrannan valaistuista pysäköintihalleista. Niillä on yhteinen nimi, Kruunuparkit, ja jokaisella yksittäisellä hallilla on omat värinsä. Tämä pysäköintilaitos loistaa sinisenä.

Kultasuoni-valotaideteos Kruunuvuorenrannassa.
Kultasuoni-teokseen voi tutustua osoitteessa Gunillantie 16, Kuva: Jari Vuorinen

Runsaasti yhteiskerhotiloja

Etenkin Kruunuvuorenrannan länsiosassa rakentaminen vielä jatkuu, mutta Gunillankallion korttelit ovat valmiit.

Arkkitehti Elina Ahdeojaa miellyttävät valotaiteen lisäksi erityisesti Gunillankallion kortteleiden väliin jäävät kapeat pihakadut. Satu-valotaideteos istuu tällaiseen ympäristöön erityisen hyvin.

Pihakadut ovat kuin tehdyt lasten juoksuleikkejä varten. Gunillankallion alueelle onkin muuttanut paljon lapsiperheitä, ja yksi houkutin on alueen peruskoulu.

Gunillankallion alueen asukkailla, kuten myös muilla kruunuvuorenrantalaisilla, on käytössään yhteiskerhotiloja osoitteissa Koirasaarentie 48 ja Jurmonkuja 3. Lisäksi suunnitteilla on yhteinen saunakylä Haakoninlahden rantaan ja rantataloon Koirasaarentien päätyyn.

Yhteiskerhotilojen käyttö on Kruunuvuorenrannan asukkaille ilmaista.

Pitkä taidekierros Gunillankalliolla

Gunillankallion valotaiteen kierros jatkuu. Yksi viehättävistä arkkitehtuuriin integroiduista valoteoksista on Gunillantie 16:n Kultasuoni, joka sijaitsee hiekkakenttää ja koulua vastapäätä. Illan hämärtyessä rakennuksen julkisivun reliefit, sisäänkäynnit ja ilmanvaihtokonehuoneiden seinät hohtavat kuin kullattuina. Kullansävy näkyy myös päiväsaikaan mutta iltaa vaatimattomampana.

Kun Gunillantieltä poiketaan Otonkujalle, tulee näkyviin teos nimeltä Korsi. Pihaa rajaava aita näyttää muodostuvan oksista tai korsista, jotka hehkuvat ruskan väreissä.

Matkaamme takaisin Gunillantielle. Osoitteessa Gunillantie 15 katsojaa tervehtivät eri vuodenajat. Rakennuksen keskiosan rappukäytävä on vaaleankeltainen, josta mieleen tulee kevät. Yhden porraskäytävän pääty hohkaa puolestaan kesän vihreää ja pääty ruskan oranssia. Rakennuksen yläosassa valo on talven valkoinen.

Kun Gunillantieltä kääntyy Mellinintielle (Mellinintie 3–5) on esillä teos nimeltä Muisto x 2. Teos on ikään kuin puu, jonka lyhyet oksat ovatkin valaisimia. 

Osoitteessa Mellinintie 10 pääsee tutustumaan valotaideteos Oivaan, joka elää vuorokauden aikojen mukaan. Kolmen sisäänkäynnin yhteydessä on luonnosta inspiraatiota saanut teos. Kun auringonvalo osuu metallin pintaan, kuviot liikkuvat ja muodot heräävät eloon. Keinovalossa näkyy metallin pinnalla staattisia varjoja ja symmetrisiä kuvioita.

Korsi-valotaideteos Kruunuvuorenrannassa.
Otonkujalla Korsi-teos on samalla pihaa rajaava aita. Kuva: Helsingin kaupunki

Vaihteleva luonto läsnä

Gunillankallion alueella kuten muuallakin Kruunuvuorenrannassa kulkiessa kannattaa kiinnittää valotaiteen lisäksi huomiota luontoon. Kallioiden lisäksi alueella on runsaasta rakentamisesta huolimatta onnistuttu säilyttämään metsää jalopuineen.

Iso valtti on meren läheisyys, sillä merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille tai luontopoluille on matkaa kaikkialta Kruunuvuorenrannasta korkeintaan muutaman sadan metrin matka. Kallioisen metsän lisäksi alueella on rantaniittyjä, laaksolehtoja ja saaristoluotoja. 

Elina Ahdeoja kertoo, että aluetta on alusta alkaen suunniteltu monia eri asumismuotoja ja eri elämäntilanteissa olevia helsinkiläisiä varten. Kruunuvuorenrantalaiset asuvat omistus-, vuokra- tai välimuodon kodeissa, ja niitä on perheellisille ja perheettömille, opiskelijoille ja senioreille.

Teksti: Kirsi Riipinen