Kyläjuhlassa summattiin Kannelmäen parhaat puolet: upeat ihmiset, yhteisöllisyys, kattavat palvelut ja luonto

Koko Kannelmäki vietti kyläjuhlaa elokuun viimeisenä lauantaina. Kantsulaisten omaa tapahtumapäivää vietettiin nyt toista kertaa.
Käsi ja keltaisia muistilappuja pöydällä
Palautteessa vinkattiin, että Sitratoria voisi kunnostaa yhä lisää. Muuten kirjoittaja kiitti kaupunginosaansa erittäin hyväksi paikaksi. Kuva: Kirsi Riipinen

Asukasaktiivit Jauri Varvikko ja Aino Palmroos kertovat, että asukkaiden spontaani idea omasta asukastapahtumasta sai heti alussa tuulta alleen. Heidän mielestään tällainen tapahtuma on tärkeä, sillä se edesauttaa aktivoimaan asukastoimintaa yhä lisää. Yhteinen kaupunginosapäivä antaa myös mahdollisuuden näyttää, mitä kaikkea Kantsusta löytyy.

Kannelmäen Mätäjoki-festivaalilla on pitkät perinteet, eivätkä vastikään alueelle muuttaneet ole välttämättä löytäneet sitä omakseen. Uusi asukastapahtuma sen sijaan saattaa innostaa monipuolisine ohjelmineen myös heidät mukaan yhteiseen tekemiseen.

Kaksi ihmistä keltaisissa paidoissa Kannelmäen torilla
Aino Palmroos ja Jauri Varvikko tietävät pitkän listan verran asioita, miksi Kannelmäessä on hyvä asua. Kannelmäen kyläjuhlaa vietettiin muun muassa Sitratorilla, jossa taustalla soittamassa Radioactive Pineapple. Kuva: Kirsi Riipinen

– Olemmekin saaneet uutta spontaania energiaa tekemiseen, Palmroos sanoo.
Tapahtuman järjestelyjä vetää asukkaiden kyläjuhlatyöryhmä, ja tiiviisti mukana ovat myös alueen toimijat.

Päivän ohjelma oli edellisvuoden tapaan rakennettu asukkaiden näköisesti. Sitratorille rakennetulle lavalle nousi paikallisia bändejä ja asukkaat pitivät suosittua kirppistä. Alueen toimijat järjestivät muun muassa tatuointipajan lapsille, ja heitä muistettiin myös kirjaston satutunneilla. Myös teatterin ja stand up -komiikan ystäville oli ohjelmaa. Tapahtumat ulottuivat Sitratorin lavalta Kanneltaloon, Kirkonpuistoon ja Kauppakeskus Kaareen.

Tärkeää yhteistyötä

Sitralavalla juhlan avannut Kanneltalon johtaja Ia Pellinen kertoi, että edellisen vuoden kyläjuhlat olivat upea tapahtuma, koska päivän aikana tapahtui niin paljon.

– Tänä vuonna emme jää vähemmälle. Tapahtumapaikkoja on useita ja ohjelmaa kaikenikäisille aamusta iltaan asti.

Pellinen huomautti, että vaikka tapahtuma on asukkaiden oma, alueen toimijoiden on tärkeää olla siinä mukana. Samalla tarjoutuu hienoja tilaisuuksia kuulla asukkaiden toiveita alueen tulevaa kehittämistä varten. Hän oli mielissään siitä, että paikalla oli paljon kaupungin ihmisiä ja yrittäjiä. Hänen erityiskiitoksensa saivat asukasakiivit.

– Mielipiteiden esittäjiä on paljon, mutta oikeasti tekemään ryhtyviä ja yhteiseen hyvään panostajia on huomattavasti vähemmän. Kiitos asukasaktiivit, teillä on paikkanne maailmankaikkeudessa.

Tarralapuilla ruusut ja risut

Kannelmäestä nyt ja tulevaisuudessa sai tietoa nuorisotalossa, jossa arkkitehti Minna Koskinen kertoi kartan avulla alueen kehittämisestä. Asukkaat pistäytyivät kysymään muun muassa rakennushankkeista ja kertomaan toiveitaan. He liimasivat tarralappuja karttaan ja antoivat niiden avulla ruusuja ja risuja sekä kehitysideoita jatkoa varten.

Arkkitehti Minna Koskinen kertoi asukkaille alueen suunnitelmista sekä kuunteli heidän toiveitaan.
Arkkitehti Minna Koskinen kertoi asukkaille alueen suunnitelmista sekä kuunteli heidän toiveitaan. Kuva: Kirsi Riipinen

Kannelmäki on yksi kaupunkiuudistusalueista, mikä tarkoittaa, että kaupunki kiinnittää sen kehittämiseen erityistä huomiota. Konkreettisia esimerkkejä ovat muun muassa Kannelmäen aseman ympäristön sekä Sitratorin kunnostaminen. Sitratorille väriä ovat tuoneet uudet istutuslaatikot ja leikkipaikka. Syksyn aikana valaistus paranee.

Sitratori kiinnostikin monia kannelmäkeläisiä. Uudet istutuslaatikot oli huomattu ja niitä kiitettiin.

Tarralappuihin tulivat myös kiitokset Kanneltalon hienosta ohjelmasta. Vahvuudeksi asukkaat nostivat myös alueensa viheralueet, mutta he toivoivat, että niiden mahdollisuuksia hyödynnettäisiin nykyistä paremmin. Esimerkiksi lasten leikkipaikkoja voisi olla niissä enemmän.

Asuntorakentamisesta tuli useita kysymyksiä. Koskinen näytti kartalta, että uusia kerrostaloja on tulossa Antinniityn puiston viereen Laulukujan alueelle. Koteja on rakentumassa lisää myös Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen alueelle.
Liikuntapuiston naapuriin valmistuu uusi päiväkoti vuodenvaihteessa, ja parin vuoden kuluttua uusi päiväkoti on tarkoitus saada myös Aurinkokallion läheisyyteen.
Suunnitelmissa on purkaa Runonlaulajantien koulurakennus ja rakentaa tilalle uusi, nykyistä isompi. Kannelmäessä asuu paljon lapsiperheitä.

Koskinen muistutti paikan päällä käyneitä lokakuussa pidettävästä Uutta Länsi-Helsinkiä -tilaisuudesta, jossa saa lisää tietoa alueen kehittämisestä. Tilaisuus pidetään verkossa 11.10.2023.

”Kantsusta löytyy kaikki”

Kun kantsulaisia pyytää kertomaan kaupunginosansa plussia, niistä ei meinaa tulla loppua. Ensimmäisenä mainitaan upeat ihmiset. Osaamista ja talentteja on jäätävästi. Tapahtumassa nähtiin, että taitoja halutaan tuoda myös esille.

Varvikko, pitkän linjan kantsulainen, sanoo, että paikallinen yhteistyöverkosto toimii hienosti. Asukkaiden ääntä myös kuullaan, mistä kyläjuhla on hyvä esimerkki. Siitä innostuivat niin seurakunta kuin vaikkapa kauppakeskus. Yhteistyö asukkaiden, kaupungin ja järjestöjen välillä on kehittynyt muutoinkin aktiiviseksi.

Kannelmäessä hyvää on myös se, ettei alueelta tarvitse matkata muualle ainakaan palveluiden perässä, sillä Kauppakeskus Kaaresta saa kaiken. Laadukasta kulttuuria on puolestaan tarjolla Kanneltalossa.

Entä sitten luonto! Kannelmäki on kuin maalaisidylli omassa pikkukaupungissaan. Kaikkialle on lyhyt matka.

– Myös kaupungin panostukset näkyvät täällä hyvin. Olemme saaneet Kannelmäkeen lukuisia kaupungin maksamia hankkeita tukitoimineen, Varvikko sanoo.

Alueen hyviin puoliin asukasaktiivit lisäävät myös monikulttuurisuuden. Kylätapahtumassa on esimerkiksi ollut tarjolla somaliperheen valmistamaa somalialaista ruokaa. Maahan muuttaneita saadaan mukaan yhä lisää yhteen ja samaan yhteisöön. Isona apuna myös tässä on toimiva yhteistyö järjestöjen ja kaupungin kanssa.