
Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on kaupungin taloudellisen toimeliaisuuden kasvu sekä elinkeinojen ja ammattien monipuolistuminen. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää yritysten tarpeiden, näkemysten ja odotusten ymmärtämistä.
Helsingin kaupunki on toteuttanut jo viidennen kerran laajan yrityskyselyn, jolla kartoitetaan kaupungin elinvoimaa ja yritysmyönteisyyttä. Vuoden 2024 kyselyyn vastasi noin tuhat Helsingissä toimivaa yrityspäättäjää eri toimialoilta ja kokoluokista.
– Helsingin elinvoima rakentuu yritysten menestyksestä. Kyselyn tulokset auttavat meitä ymmärtämään paremmin, miten voimme kehittää kaupunkia yhdessä yritysten kanssa. Yritysten edustajat toivovat sujuvampaa arkea, joustavampaa hallintoa ja parempia edellytyksiä kasvuun ja meidän tehtävämme on pyrkiä tarjoamaan Helsingissä kestävät onnistumisen mahdollisuudet, kertoo elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva Helsingin kaupungilta.
Kasvuodotuksissa havaittavissa nousua
Yrityskysely osoittaa, että yritykset suhtautuvat varovaisen optimistisesti tulevaisuuteensa. Lähes puolet vastaajista odottaa liiketoimintansa kasvavan, ja erityisesti teollisuus- ja kaupan alat ovat positiivisella kannalla. Suurimmat kasvuodotukset ovat 2–49 hengen yrityksillä, yksinyrittäjät uskovat tilanteensa pysyvän ennallaan. Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi yritykset toivovat sosiaaliturvan uudistamista ja kohtuuhintaisten asuntojen saatavuuden parantamista.
Helsingin kaupungin palveluiden käyttö on kasvanut, ja tyytyväisyys palveluihin on pysynyt ennallaan. Käytetyimpiä palveluita ovat lupa-asiat, kaupungin verkkosivut sekä rekrytointi- ja työllisyyspalvelut. Erityistä kiitosta saavat yrityksen perustamisen tukipalvelut ja yritysluotsit. Kriittisimmät palautteet kohdistuvat lupa-, kaavoitus- ja tonttiasioihin.
– On ilahduttavaa huomata, että kasvuodotukset ovat ottaneet positiivisen suunnan. Myös Helsingin kaupungin palvelut on löydetty hyvin, ja niihin ollaan laajalti tyytyväisiä. Tulosten perusteella voimme kohdistaa kehitystoimenpiteitä vaikuttavasti, jatkaa elinkeinojohtaja Rinkineva.
Liikenne ja hallinnon joustavuus keskiössä
Yritysten suositteluhalukkuus Helsinkiä kohtaan on hieman heikentynyt, ja suositteluhalukkuutta ja tyytyväisyyttä mittaava NPS-arvo on nyt -8. Eniten kriittisiä arvioita antoivat 20–49 hengen yritykset, kun taas yksinyrittäjät ja keskisuuret yritykset suhtautuivat myönteisemmin. Rahoitus- ja vakuutusala sekä matkailu-, majoitus- ja kiinteistöalat arvioivat Helsinkiä positiivisimmin, kun taas ravintola- ja rakennusala olivat kriittisimpiä. Suurin suositteluhalukkuuden lasku on tapahtunut muotoilu- ja luovilla aloilla.
Yritykset ilmaisivat tyytyväisyyttä julkisiin liikenneyhteyksiin kaupungin sisällä sekä yhteyksiin muualle Suomeen ja ulkomaille, mutta saavutettavuuteen ja jakeluliikenteen toimivuuteen kohdistuu kasvavaa kritiikkiä. Yritystonttien saatavuudessa ja kaavoituksen yrityslähtöisyydessä oli vastauksien mukaan tapahtunut pientä nousua.
Yritysten kehitystoiveet keskittyvät liikenteen sujuvoittamiseen, autolla saavuttamiseen, toimitilojen ja tonttien tarjontaan sekä hallinnon joustavuuteen. Erityisesti rakennuslupaprosessien nopeuttaminen, lupabyrokratian keventäminen ja kausiluonteisen yritystoiminnan joustavoittaminen ovat toivottuja kehitystoimia. Lisäksi yritykset pitävät verotuksen keventämistä ja taloudellisia kannustimia tärkeinä elinvoiman tukemisen keinoina.