– Robottia nimenomaan koekäytetään. Kokeilemme, mihin se pystyy. Kaikki tehdään potilaiden kanssa yhteisymmärryksessä ja niin, että potilaat saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon, ylihoitaja ja projektipäällikkö Kirsi Ahonen kertoo.
– Robotissa on monta eri turvaominaisuutta, jotka varmistavat, että robottia on turvallista käyttää sairaalassa. Se muun muassa aistii kosketusta ja voiman sen käsivarsissa eli se väistää, jos potilas työntää robottia. Robotilla on myös käytössään 360-asteen näkö, Touchlab Limitedin toimitusjohtaja, perustaja ja tekniikan tohtori Zakareya Hussein kertoo.
Robottia testataan yhdellä Laakson sairaalan osastolla. Kokeilu alkaa toukokuussa ja se kestää noin kaksi kuukautta. Osaston potilaita on tiedotettu asiasta.
Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa robottia
Robottia on koulutettu ohjaamaan 12 hoitajaa. Käytännössä robotin ohjaaminen tapahtuu ohjaushanskojen eli haptisten hanskojen, ohjauspuvun tai ohjaustuolin kautta
– Robotti toimii meidän hoitohenkilökuntamme tukena, hoitoalan ammattilaisen ohjaamana. Se ei missään nimessä korvaa meidän ammattilaisiamme. Hoitoalan henkilöstötilanne on haasteellinen ja tämä on yksi keino miettiä ja selvittää, voisiko robotiikasta olla apua niiden tehtävien hoitamiseen, jossa ei tarvita alan koulutusta, Ahonen miettii.
Työntekijät saivat äänestää uudelle robottikollegalleen nimen kuntalaisten ehdotusten perusteella.
– Nimeksi valikoitu Välkky, joka kuvaa hyvin sitä, että nyt pääsemme ensimmäisenä maailmassa testaamaan ihan uudenlaista robotiikkaa sairaalaympäristössä, Ahonen iloitsee.
Robotti hyödyntää elektronista ihoa ensimmäisenä maailmassa
Robotti toimii langattoman verkon kautta pitkienkin etäisyyksien päästä. Välkky-robotti toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan kehon, käsien ja pään liikkeitä. Robotti hyödyntää toiminnassaan elektronista ihoa, joka mahdollistaa sen, että tuntoaisti välittyy robottia ohjaavan hoitajan sormenpäihin, kämmeniin ja tarvittaessa koko kehoon.
Robotti käyttää yhtä ihmismäistä kättä sekä toista, kaksisormista apukättä. Kooltaan robotti on noin keskivertoihmisen kokoinen.
– Elektronisen ihon avulla robotti kykenee tekemään hienovaraisiakin liikkeitä. Välkky on ainutlaatuinen robotti. Sitä voi verrata ainoastaan kirurgisiin robotteihin, jotka ovat myös kauko-ohjattavissa, mutta niissä ei ole tuntoaistia, Hussein kertoo.
– Robottia voitaisiin jatkossa hyödyntää esimerkiksi eristyspotilaiden hoitoon. Robotin avulla on myös mahdollista vähentää hoitajien fyysistä kuormitusta. Robotti voi kumarrella, nostaa ja se ylettyy korkealle, Hussein jatkaa.
Robotin toimittaa ja kokeilun rahoittaa Touchlab Limited. Yhtiö on pidemmän aikaa kehittänyt elektronista ihoa, joka mahdollistaa ihmismäisen kosketusaistin robotilla. Kyseessä on maailman edistyksellisin elektronista ihoa hyödyntävä kauko-ohjattu robottiratkaisu, jota kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa sairaalassa. Robotti on alun perin kehitetty käytettäväksi avaruudessa.
– Tämä tilaisuus on myös meille loistava mahdollisuus päästä kehittämään robottia. Haluamme selvittää mihin kaikkeen robotti pystyy ja mitä meidän pitää vielä muuttaa ja parantaa, Hussein iloitsee.