Heinäkuussa avattu lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on saanut kustantajat liikkeelle: kokoelma käynnistyi miltei sadan e- ja äänikirjan laajuisena, mutta sitä on edellytykset kasvattaa jopa useaan tuhanteen kustantajien uusien sopimusten ansiosta. Lasten ja nuorten kokoelma tuo digiaineiston nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuville koko Suomessa ja mahdollistaa sähköisten aineistojen aikaisempaa helpomman käytön sekä löydettävyyden.
Tähän saakka lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjojen tarjonta kirjastoissa on ollut niukkaa, aineistot ovat olleet pirstoutuneina eri palveluissa ja tarjonta on vaihdellut eri kirjastojen välillä reippaastikin. Siksi heinäkuussa avattiin valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, joka sisältää lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden yhdellä alustalla. Hanke on kaksivuotinen, ja sen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.
Digikokoelma avattiin lasten- ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneiden kirjastoammattilaisten valitsemalla peruskokoelmalla, joka muodostui 95 lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisestä e- ja äänikirjanimikkeestä. Kesän aikana kustantajat ovat lähteneet innokkaasti mukaan hankkeeseen, ja kirjastoilla on edellytykset laajentaa kokoelmaa jopa useaan tuhanteen nimikkeeseen. Silloin se kattaisi jo yli 60 % kaikista kuluttajille suunnatuista nimikkeistä. Sekä uudet että tutut kustantajat ovat asettaneet digikirjojaan kirjastojen ostettavaksi kokoelmaa varten.
Lasten ja nuorten kirjoihin erikoistunut Kustannus-Mäkelä on yksi niistä, joka on tehnyt sopimuksen nimikkeiden lisäämisestä digikokoelmaan.
”Olemme yksi suurimmista lastenkirjakustantamoista Suomessa ja meidät tunnetaan hyvin painetuista kirjoistamme, joten koemme tärkeäksi, että nimikkeitämme on saatavilla myös digitaalisesti”, kertoo Kustannus-Mäkelän toimitusjohtaja Atso Mäkelä.
”Liian moni lapsi ja nuori lukee liian vähän, ja me pyrimme houkuttelemaan heitä kirjojen pariin laadukkailla ja helppolukuisilla kirjoillamme. Digikokoelmaan mukaan liittyminen on luonnollista jatkumoa tälle työlle”, Mäkelä jatkaa.
Digikokoelmasta myös lainattu ahkerasti
Erityisesti äänikirjojen kuuntelijat ovat löytäneet uuden palvelun kiitettävästi: 20 lainatuimmasta kirjasta peräti 17 on äänikirjoja. Aktiivisimmat lainaajat löytyvät Pirkanmaan Piki-kirjastosta, Kanta-Hämeen Vanamo-kirjastoista sekä Päijät-Hämeen Lastu-kirjastosta.
”On ilahduttavaa huomata, että digikokoelma on löytänyt yleisönsä. Tavoitteemme onkin kohdata lapset ja nuoret heille luontevassa ympäristössä ja tuoda digikirjallisuus osaksi heidän arkeaan”, sanoo suunnittelija Marja Hjelt Yleisten kirjastojen konsortiosta.
Sisältöjä voi hakea oman kirjaston Ellibs-palvelun kautta, joka toimii älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata Ellibs-sovelluksen. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Molemmissa tapauksissa kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan kunkin kirjaston paikallisella kirjastokortilla.
Lainatuimmat e- ja äänikirjat Lasten ja nuorten digikokoelmassa 9.7.–9.8.2021:
NIMI FORMAATTI LAINAUSMÄÄRÄ
1. Yökoulu ja kadonnut opettaja MP3 308
2. Nellyn uudet kuviot: IceLove 1 MP3 281
3. Lätkä-Lauri ja räpylän henki MP3 258
4. Paten jalkapallokirja MP3 251
5. Kadonnut kenttä. Pet Agents 3 MP3 246
6. Ella ja kaverit vihdoin kolmannella EPUB 236
7. Keskiyön jengi MP3 235
8. Allu ja outo Uolevi MP3 233
9. Kepler62 Uusi maailma: Gaia MP3 226
10. Agnes ja unien avain MP3 224
11. Kymnaasi MP3 224
12. Kauhukännykkä MP3 209
13. Mia ja valkoinen leijona EPUB 196
14. Myrskynsilmä MP3 194
15. Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto MP3 192
16. Kesämyrsky MP3 190
17. Sammakkoprinsessa MP3 161
18. Tuhatkuolevan kirous MP3 160
19. Risto Räppääjä ja ujo Elmeri MP3 146
20. Isämies ja räjähtävä kakka EPUB 141
Kuva: Helsingin kaupunki — Ants Vahter