Malminkentällä on tilaa olla ja harrastaa vielä vuosikausia, sillä reilun kolmensadan hehtaarin aluetta ei hetkessä rakenneta. Kaupunki kannustaa asukkaita ottamaan kentän omakseen. Alueella on jo nyt hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja urheiluun.
– Onhan tämä valtava! Anne ja Pietari Ranta-aho ovat tulleet vauvan ja koiriensa kanssa Malminkentälle sunnuntaikävelylle.
Kenttä on tullut heille aiemmin tutuksi ulkopuolelta, sillä he ovat ulkoiluttaneet koiriaan aidan toisella puolella. He päättivät tulla katsastamaan myös tämän puolen, koska se on nykyään mahdollista.
Malminkenttä avautui kaupunkilaisten virkistyskäyttöön alkuvuodesta 2022, ja samalla kaupunki alkoi kannustaa kaupunkilaisia ottamaan tilaa omakseen.
Asuntorakentaminen alueella alkaa vaiheittain eteläosista, mutta laajalla alueella mahtuu hyvin harrastamaan, järjestämään tapahtumia tai vaikka syksyiselle piknikille.
Liikuntaharrastuksiin kenttä toimii hienosti. Kentälle on rakennettu ulkokuntoilualue ja lasten leikkipaikka itä-länsisuunnan kävelytien varteen.
Malminkaaren viereistä toista kuntoilupaikkaa laajennetaan, ja kenttää kiertävän ulkoilureitin varrelle tulee lisää penkkejä ja roska-astioita.
Nämä suunnitelmat toteutetaan syksyn ja ensi kevään aikana.
Projektinjohtaja Kimmo Kuisma kaupunginkansliasta kertoo, että kentälle nyt järjestettävä väliaikaiskäyttö voi käytännössä tarkoittaa kymmeniä vuosia. Alueelle rakennetaan koteja asemakaava-alue ja kortteli kerrallaan, ja rakentaminen jatkuu 2040-luvun loppupuolelle saakka.
Ensimmäiset asuntoalueet ovat Nallenrinne ja Lentoasemankorttelit kentän eteläosassa Tattariharjuntien varrella. Kaiken kaikkiaan Malminkentän alueelle on tulossa noin 13 500 uutta asuntoa.
Frisbeegolfia ja matkaluistelua
Kuisma toteaa, että Malminkenttää ympäröi valmis kaupunki asukkaineen ja työpaikkoineen. Lähistön asukkaille Malmilta, Fallkullasta, Puistolasta, Alppikylästä, ja miksei yleisemminkin helsinkiläisille, halutaankin nyt tarjota tilaa harrastamiseen ja oleiluun.
– Käytännössä kentällä ja sen kiitoteillä voi tehdä lähes mitä vain paitsi päristellä moottoriajoneuvoilla. Kenttä sopii hyvin esimerkiksi lenkkeilyyn, rullaluisteluun tai pyöräilyyn.
Alueelle sopisi mainiosti myös koripallokenttiä tai vaikkapa kaupunkiviljelyä.
Projektinjohtaja Jere Saarikko kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että syksyn ja ensi kevään aikana kentälle rakennetaan tilapäinen frisbeegolfin harjoittelurata. Lintutorni on tulossa melko keskelle kenttäaluetta. Kentälle on tarkoitus saada myös Helsinki-huussi-kuivakäymälä itä-länsisuuntaisen kävelytien varrelle, kentän itäreunalle. Nämä ovat osa OmaStadi-hanketta.
Kentän ympärillä on yli kuusi kilometriä kävelyreittejä, ja niiden lisäksi käytössä ovat entiset kiitotiet.
Naapurustoon kuuluu Fallkullan tila Malminkaaren toisella puolella, ja nyt olisi mahdollista pohtia, kuinka Fallkullassa käyvät lapsiperheet ja muut vierailijat voisivat hyödyntää myös Malminkenttää.
Talvisin kentällä voi hiihtää sekä hoidettuja että itse avattuja latureittejä pitkin. Kenttää ympäröivää hiihtolatua eteläosassa siirretään, kun Nallenrinteen rakentaminen alkaa.
Talviulkoilun harrastusmahdollisuudet paranevat myös siksi, että Malminkentälle jäädytetään talvisin matkaluistelurata. Luistelukausi merenjäällä on jäänyt monena talvena melko lyhyeksi.
Suurtapahtumat mahtuvat kentälle hyvin
Laajalla kenttäalueella mahtuu tekemään paljon muutakin kuin urheilemaan. Tämän osoitti Ed Sheeranin kaksi konserttia kesällä 2019. Yleisöä keikoilla oli yhteensä 118 000 henkeä.
– Konsertit osoittivat, että alue taipuu mainiosti isoon tapahtumaan. Sellaisia silmällä pitäen olemme rakentaneet kentälle ajoyhteyden pohjoisesta Suurmetsäntieltä kentälle aiempien itä-länsisuuntaisten yhteyksien lisäksi. Tuhannet autot mahtuvat pysäköimään kiitoteillä. Kenttä sopii siis massatapahtumiin vielä aiempaa paremmin.
Kesällä 2022 palokuntanuoret järjestivät alueella kansainvälisen suurleirin, jossa oli lähes 2 500 osallistujaa. He majoittuivat ja ruokailivat kentällä sekä osallistuivat pelastuskoulutuksiin.
– Tuhansien ihmisten pidemmät kokoontumiset ovat täysin mahdollisia, mutta tietysti ne vaativat hyvää suunnittelua ja yhteistyötä, Kuisma kertoo.
Terminaaliin ja hangaariin uutta toimintaa
Malminkentän vanha lentoasemarakennus sekä lentokonehalli eli hangaari ovat asemakaavalla suojeltuja. Ne tullaan peruskorjaamaan.
– Kaava mahdollistaa niille hyvin kattavan käyttötarkoituksen, melkein kaiken muun paitsi asumisen.
Rakennukset voisivatkin olla jatkossa esimerkiksi kulttuurikäytössä, toimistoina tai vaikka liikuntapalvelujen tiloina.
Hangaaria on jo ehditty hyödyntää muun muassa musiikkivideoiden ja elokuvien kuvauksissa, lukuisissa yksityistilaisuuksissa häistä alkaen. Ensi kesäksi on suunniteltu urheilutapahtumaa, jossa tarvitaan sekä hangaaria että kenttää.
Alkuperäistä kasvillisuutta
Malminkentän luontoarvoja on selvitetty huolellisesti ja niitä sovitetaan yhteen rakentamisen kanssa. Niityille on laadittu hoitosuunnitelma. Niistä osa säilytetään luontoalueina muun muassa harvinaisten perhosten takia. Virkistyskäyttöä ohjataan vähemmän arvokkaille niittyalueille.
Lintujen kannalta arvokkaimmat niityt ovat kentän luoteisosassa.
Rakentamisen alle jääviltä niityiltä otetaan pintamaata siemenpankkeineen talteen ja siirretään virkistysalueille.
Kentällä myös opiskelijoita
Kenttä on hyötykäytössä muutoinkin. Kentän eteläpäädyssä toimii parin vuoden ajan Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) logistiikka-alan koulutus, kunnes se muuttaa uusiin tiloihin Roihupeltoon uuden kampuksen valmistuessa 2025 lopussa.
Pelastuslaitos toimii väliaikaisesti kentän eteläosassa hangaarin naapurissa, Rajavartiolaitoksen vanhassa hallissa. Se muuttaa takaisin aiemmalle paikalleen terminaalin eteläpuolelle, kun uusi pelastusasema valmistuu.
Kentän pohjoisosaan on tulossa tilapäinen alue myös lumen vastaanottopaikkaa varten.
Kaupunki on laatinut Malminkentän väliaikaiskäytöstä suunnitelman 2019. Sitä päivitetään kuluvan syksyn aikana.