Meri-Rastila rajautuu Vartiokylänlahteen, joka on osa Itä-Helsingin kulttuuripuiston vihersormea. Yhtenäiset virkistysmetsät ja -rannat jatkuvat Meri-Rastilasta Mustavuoren kautta Östersundomiin sekä Vuosaaren etelärantaa pitkin Kallahdenniemeen ja Uutelaan.
Alueella on paljon kallioisia merenrantoja ja arvokas linnusto.
Tiimipäällikkö Tuukka Linnas kaupungilta kertoo, että Meri-Rastilan rantareittiä ollaan kehittämässä Ramsinniementien ja Palmsenpolun välisellä osuudella.
Nykyinen yksityisillä mailla kulkeva polku on tarkoitus ehostaa julkiseksi yhteydeksi, jota pitkin voi kulkea myös lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa.
Pyöräilijät sen sijaan on tarkoitus ohjata jatkossakin Furuborginpolun ja Vilsandinkujan reitille, sillä rantaluonnon kuormitus halutaan pitää aisoissa.
Linnas korostaa rannan säilyttämistä luonnontilaisena. Vireillä olevissa asemakaavan muutoksissa rantaa on tarkoitus saada yleiseksi virkistysalueeksi ja rantareitti yhtenäiseksi. Samalla tutkitaan, saadaanko Meri-Rastilan reitistö yhdistettyä luontevasti rantaa pitkin myös Ramsinniemen suuntaan.
Meri-Rastilassa parannetaan muutoinkin pyöräilyn ja jalankulun mahdollisuuksia. Reittejä ja aukioita uusitaan sekä parannetaan erityisesti yhteyksiä metroasemalta merelle.
Meri-Rastilan tien pyöräkaistoista tehdään yksisuuntaisia ja eritellään jalankulusta. Lisäksi Ramsinrannassa Valkkusuonkujalle ja Pärnunkadulle on tulossa uudet jalkakäytävät.
Koko Meri-Rastilaa kehitetään
Koska Meri-Rastila on yksi kaupunkiuudistusalueista, sen kehittämiseen kiinnitetään huomiota tavanomaista huomattavasti laajemmin. Mukana erityiskohtelua suunnittelemassa ovat kaikki kaupungin toimialat.
Tuukka Linnas mainitsee, että Ramsinrannan lisäksi koko Meri-Rastilan profiili on nousemassa, mitä vauhdittavat esimerkiksi alueen uudet asuinrakennuskohteet. Vanhoja vuokrataloja puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uusia kiinteistöjä. Lisäksi rakennuskantaa tiivistetään, mikä tietää uusien asukkaiden lisäksi uusia palveluja.
Virkistymismahdollisuudet ovat uudistamisessa tärkeässä osassa, mistä Rantareitin parannus on yksi esimerkki.
Mutta rannan arvostus nousee muutoinkin. Alueella sijaitseva Hotell Rantapuisto on laajentamassa toimintaansa aiempaa monipuolisemmaksi kongressi- ja lomahotelliksi, mistä hyötyvät myös alueen asukkaat.
– Alusta alkaen on ollut selvää, että palveluja kehittäessämme suunnittelemme niitä myös asukkaille. Näin on myös jatkossa, kertoo Hotel Rantapuistoa pyörittävän Primehotelsin toimitusjohtaja Petri Isomäki.
Hän huomauttaa, että esimerkiksi hotellin ravintola Furu on ollut avoin kaikille koko olemassaolonsa ajan. Paikalliset asukkaat ovatkin löytäneet hienosti esimerkiksi ravintolan brunssin.
Myös hotellin rantasauna on jatkossakin vuokrattavissa yksityiskäyttöön.
Uudistuksia rannassa on muitakin. Parhaillaan kunnostetaan huonoon kuntoon päässyttä entisen Alkon koulutuskeskus Hotelli Vuorannan päärakennusta. Siitä on tulossa korkeatasoinen Hoivakoti Päiväkummun hoivakokonaisuus.
Aktiivista rantaelämää
Vuosaari on nimetty Helsingin merellisimmäksi kaupunginosaksi, ja Meri-Rastilalla on tässä iso rooli. Sen ranta-alue on hieno retkikohde jo sellaisenaan. Rantametsää kiertää 2,5 kilometrin mittainen lenkkipolku, joka talvisin muuttuu hiihtoladuksi.
Myös muinaisrantakivikko, Pirunpelto, on näkemisen ja kokemisen arvoinen.
Tarjolla on muitakin merellisiä aktiviteettejä. Esimerkiksi Natura Vivan melontakeskuksesta voi vuokrata vapusta syksyn tuloon asti kajakin, sup-laudan, soutuveneen tai vaikka Fatbiken.
Rastilan leirintäalueella on puolestaan vuokrattavana neljä saunaa sekä Kallahden rannan Sannan sauna.
Meri-Rastila on Malminkartano-Kannelmäen, Mellunkylän ja Malmin lisäksi kaupunkiuudistusalue. Kaupunkiuudistus on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on parantaa asuinalueiden palveluja, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen.
Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Lauri Rotko