Myllypuroon suunnitellaan terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennusta

Kaupunki suunnittelee laajennusta Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakennukseen. Tavoitteena on koota keskukseen Myllypuron, Vartiokylän, Mellunkylän ja Östersundomin asukkaille monipuoliset terveys- ja hyvinvointipalvelut laajoilla aukioloajoilla.
Keskuksen nykyiset tilat oikealla ja laajennusosa vasemmalla. Taiteilijan näkemys alustavien suunnitelmien pohjalta, Helin & Co Arkkitehdit.  Kuva: Helin & co Arkkitehdit
Keskuksen nykyiset tilat oikealla ja laajennusosa vasemmalla. Taiteilijan näkemys alustavien suunnitelmien pohjalta, Helin & Co Arkkitehdit. Kuva: Helin & co Arkkitehdit

Nykyisen metron lippuhallin paikalle suunnitellaan viisikerroksista laajennusosaa terveys- ja hyvinvointikeskukselle ja sen yhteyteen uutta lippuhallia. Keskus on osoitteessa Jauhokuja 4.

Keskuksen tilat suunnitellaan monikäyttöisiksi ja muunneltavaksi. Tarvittaessa rakennuksessa voidaan ottaa käyttöön erilliset tilat ja sisäänkäynnit infektiovastaanottoa varten.

Tämänhetkisen arvion mukaan laajennuksen rakentaminen alkaa vuoden 2024 lopulla. Tämä edellyttää, että  tekeillä oleva rakennuspaikan asemakaavan muutos on lainvoimainen. Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta. Sen jälkeen laajennusosa varustetaan käyttökuntoon. Laajennetun terveys- ja hyvinvointikeskuksen arvioidaan olevan käytössä 2028, mutta aikataulu tarkentuu suunnittelun edetessä.

Laajennuksen rakentaminen sekä vanhojen tilojen tarvittavat muutostyöt vaiheistetaan niin, että palvelut toimivat Myllypuron terveysasemalla mahdollisimman häiriöttä koko rakentamisen ajan.

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus sijaitsee keskeisellä paikalla, ja se on erinomaisesti saavutettavissa julkisella liikenteellä. Sisäpysäköintitilaan tulee 24 uutta autopaikkaa.

Rakentamiskustannusten enimmäishinnaksi 18.1.2023 päivitettynä kustannustasoon 12/2022 (RKI 120,5; THI 205,6) esitetään 69 478 000 euroa (alv 0 %).

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee laajennuksen hankesuunnitelmaa tänään 9. helmikuuta. Hankesuunnitelman hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Palveluvalikoima laajenee

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Myllypuron keskus tarjoaa seuraavat palvelut vuonna 2028:

  • Terveysasemapalvelut
  • Hammashoidon palvelut
  • Fysioterapia ja toimintaterapia 
  • Ravitsemusterapiaa ja jalkaterapiaa
  • Nuorten ja aikuisten sosiaalipalvelut
  • Perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut 
  • Erikoissairaanhoidon jalkautuvat palvelut (esim. diabeteskeskus)
  • Ikääntyneiden palveluohjaus
  • Laboratorio ja röntgen
  • Kahvila ja ravintola.

Kontulan ja Kivikon terveysasemien palvelut muuttavat uudistettuun Myllypuron rakennukseen arviolta vuonna 2028. Kontulaan jää pienimuotoinen lähipalvelupiste.

Henkilöstö, asiakkaat ja alueen asukkaat ovat aktiivisesti mukana keskuksen toiminnan kehittämisessä. Osallisuustyö on ollut suunnitelmallista ja se on kestänyt jo useita vuosia.