Non-toxic - Syrjimätön pelikulttuuri -hanke valittu Vuoden pelikasvattajaksi 2021

Helsingin nuorisopalveluiden tuottama Non-toxic - Syrjimätön pelikulttuuri -hanke valittu Vuoden pelikasvattajaksi 2021
kuvassa peliohjain ja hiiri progressiivisen sateenkaarilipun väreissä

Pelikasvattajien verkoston jäsenistä koostuva raati on valinnut Vuoden pelikasvattajaksi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman, Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tuottaman Non-toxic - Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri on valtakunnallinen hanke, jossa pelikulttuuria ja pelitoimintaa kehitetään kaikille avoimeksi ja turvalliseksi, vihapuheesta ja häirinnästä vapaaksi harrastukseksi. Näin raadin jäsenet kommentoivat valintaansa:

Non-Toxic -hanke törmäyttää toimijoita eri sektoreilta ja aloilta, jotta pelikasvatuksen kehittämisen tueksi saadaan mahdollisimman monipuolisesti kokemuksia ja näkemyksiä.

Hanke on tehnyt todella tärkeää selvitys- ja muuta konkreettista työtä positiivisen pelikulttuurin edistämiseksi jo useiden vuosien ajan. Non-toxic -sertifikaatin luominen yhdessä SEUL:n kanssa on ollut tärkeä konkreettinen avaus myönteisemmän pelikulttuurin edistämiseen liittyvään työhön.”

Suomen elektronisen urheilun liiton ja Non-Toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen järjestämä Non-Toxic -sertifikaattikoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa tammi-helmikuussa 2021. Sertifikaatti kertoo, että toimija on sitoutunut kehittämään turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa pelaamista.

Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämä Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke on toiminut jo kahdella hankekaudella vuodesta 2017 lähtien.

”Kiitos kaikkien syrjimättömän pelikulttuurin edistämiseksi työskentelevien puolesta! Tämä kunnianosoitus kuuluu kaikille, jotka hanketta ovat olleet ideoimassa, toteuttamassa ja rakentamassa,” sanovat Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen projektisuunnittelija Riikka Lehtinen ja projektikoordinaattori Sonja Ahtiainen nuorisopalveluista. ”Lisäksi tämä on tunnustus kaikille, jotka ovat osallistuneet Non-toxic -työhön tavalla tai toisella sekä kaikille, jotka työssään tai harrastuksessaan edistävät yhdenvertaisuutta pelikulttuurin eri puolilla. Kuten valinnan perusteluissa todettiin, työtä pelikulttuurin syrjimättömyyden puolesta vielä riittää ja iloitsemme siitä, miten moni jo on ottanut työn omakseen.”

Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja.