Nuorisotyö Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa – toimiiko se?

Helsinki on vahvistanut lasten ja nuorten yhteisöllisyyttä muun muassa pilotoimalla koulu- ja oppilaitosnuorisotyötä. Apulaispormestari Paavo Arhinmäki järjestää 31. elokuuta seminaarin, jossa kuullaan pilotin kyselytuloksista ja pureudutaan laajan asiantuntijakaartin voimin aiheeseen. Seminaaria voi seurata joko kaupungintalolla tai Helsinki-kanavan kautta.
Oppilaita Hiidenkiven peruskoulussa, Tapanilassa.  Kuva: Maija Astikainen
Oppilaita Hiidenkiven peruskoulussa, Tapanilassa. Kuva: Maija Astikainen

Helsingin kaupunki on pilotoinut nuorisotyötä kouluissa ja oppilaitoksissa osana koronapandemiasta palautumista. Toiminnan muodot ovat vaihdelleet oppilaitoksittain, mutta työn keskiössä on ollut kaikkialla nuorten kohtaaminen ja turvallisen aikuisen kiireetön läsnäolo oppilaitoksen arjessa.

– Mallista on tullut erittäin hyvää palautetta niin nuorilta kuin kouluiltakin. Nuoriso-ohjaajat tuovat lisää turvallisia aikuisia kouluun. He pystyvät tuomaan erilaista ammatillista osaamista ja nuorten voi olla jossain tilanteissa helpompi puhua murheistaan heidän kanssaan, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki.

Helsinkiläisissä yläkouluissa pilotoitiin koulunuorisotyötä vuonna 2021. Vuoden 2022 alussa pilotti laajeni lukioihin ja ammattioppilaitoksiin. Monissa oppilaitoksissa koulunuorisotyöntekijä on yhdessä nuorten kanssa esimerkiksi sisustanut nuorille omia hengailunurkkauksia ja olohuoneita, joissa voi hengähtää koulupäivän aikana ja hyppytunneilla.

Nuorisotyö kouluissa ja oppilaitoksissa – toimiiko se? -seminaari järjestetään 31.8. kello 10–12 Vanhan raatihuoneen Empire-salissa osoitteessa Aleksanterinkatu 20. Tilaisuudessa keskustellaan alan asiantuntijoiden johdolla muun muassa siitä, mitä Helsingin koulu- ja oppilaitosnuorisotyön pilotista on opittu ja tulisiko malli vakinaistaa. Seminaarissa kuullaan muun muassa lapsiasiavaltuutetun Elina Pekkarisen ja Nuorisotutkimusseuran erikoistutkijan Antti Kivijärven puheenvuorot.

Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille ja sitä voi seurata suorana myös Helsinki-kanavalta.

Seminaarin ohjelma

10:00–10:15 Kahvitarjoilu

10:15–10:25 Apulaispormestari Paavo Arhinmäen avauspuheenvuoro

10:25–10:40 Kokemuksia Helsingin koulunuorisotyön pilotista, Helsingin nuorisopalveluiden projektipäällikkö Lauri Hiltunen sekä Puistopolun rehtori Pertti Tossavainen

10:40–10:55 Tulkintoja yläkouluilla tehdyn nuorisotyön vaikutuksista, Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Antti Kivijärvi

10:55–11:05 Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen puheenvuoro

11:05–11:40 Paneelikeskustelu: Yhteisöllisyys lasten ja nuorten hyvinvoinnin peruspilarina – miten sitä voidaan vahvistaa?

Helsingin nuorisasianjohtaja Mikko Vatka, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg, Vantaan kaupungin nuorisotyön päällikkö Pekka Mäkelä, Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Antti Kivijärvi

11:40–11:55 Keskustelua

11:55–12:00 Tilaisuuden yhteenveto ja lopetus, apulaispormestari Arhinmäki

Lisätietoja ja ilmoittautumiset apulaispormestarin erityisavustajalle Lotta Staffansille (lotta.staffans@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)). Tervetuloa!