Opiskelijat ideoivat tulevaisuuden roskatonta Helsinkiä

Helsingin kaupunki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu järjestivät yhteistyössä Puhdas Helsinki -ideakilpailun Metropolian opiskelijoille. Ideakilpailun tavoitteena oli ideoida ja kehittää uusia ratkaisuja, joilla voidaan hillitä roskaantumisongelmaa Helsingissä. Voittajaksi kruunattiin tiimi, joka ideoi kaupunkiin liikkuvia roskiksia.
Voittajatiimi suunnittelemassa pöydän ääressä.
Voittajatiimin ryhmätyötä. Tiimiin kuuluivat (vasemmalta oikealle) Roosa Haapala, Mona Valtonen, Niko Rättö ja Jonas Bäckström. Niko opiskelee Metropoliassa kulttuurituotantoa ja loput kolme tiimiläistä puolestaan tuotantotaloutta. Kuva: Teina Ryynänen

Kilpailussa etsittiin innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja roskaantumisen vähentämiseksi Helsingissä. Ratkaisut olivat esimerkiksi digitaalisia, teknisiä, sosiaalisia tai ympäristökasvatukseen ja tiedon lisäämiseen liittyviä innovaatioita. Erityisesti painotettiin toteuttamiskelpoisten ja innovatiivisten ideoiden kehittämistä, jotka estäisivät roskien syntymistä ja kulkeutumista vesistöihin. Kilpailun parhaat ideat toteutetaan mahdollisesti myös käytännössä tulevina vuosina.

Voittajaksi idea liikkuvista roskiksista

Kilpailun voittajaksi selviytyi tiimi ideallaan liikkuvasta ”Nolla-botista”. Nolla-botti-ideassa käytettäisiin ruokalähetysrobottien kaltaisia robotteja, jotka liikkuisivat sinne missä ihmisiä ja roskaantumista esiintyy eniten, ja toimisivat roska-astioina esimerkiksi tapahtumissa.

Ideointikisaan lähtö oli vapaaehtoista, vaikka opiskelijoita rekrytoitiinkin aktiivisesti Metropoliassa.

– Innostuimme lähtemään mukaan, koska ympäristöasiat ja luonto ovat meille tärkeitä asioita. Prosessi on ollut todella mielenkiintoinen ja motivoiva. Olemme kaikki oppineet jotakin uutta roskaantumisesta ja millainen ongelma se Helsingissä on. Konkretia kiehtoi meitä kaikkia – erona opiskelijaprojekteihin, joissa usein käsitellään kuvitteellisia tilanteita, tässä kisassa pystyi ideoimaan ratkaisuja oikeisiin ongelmiin. Onhan se tosi siistiä, jos voisimme tehdä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa ja oikeasti vaikuttaa roskaantumisen ongelmaan, tiivistävät voittajatiimin jäsenet.

Tuomaristoon kuului Metropolian kehityspalveluiden henkilöstöä sekä opiskelija-apuvalmentajien edustaja. Voittajatyön nähtiin tuovan uutta näkökulmaa tunnettuun robottikonseptiin. Lisäksi tuomaristo kiitteli sekä voittajatiimiä että kaikkia osallistujia hyvästä taustatyöstä ja panostuksesta.

– Puhdas Helsinki -haaste on upea esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan, kun yhdistämme voimamme. Opiskelijat yllättivät meidät rohkeudellaan ja innovaatiokyvykkyydellään, luoden hienoja ratkaisuja roskaantumisen hillitsemiseksi. Haaste antoi tilaa kokeilla, kasvaa ja uskaltaa, ja se näkyi tuloksissa. Tapahtuman aito yhdessä tekemisen henki todistivat, että voimme yhdessä luoda merkityksellisiä ratkaisuja ja tehdä Helsingistä entistä puhtaamman ja viihtyisämmän kaupungin meille kaikille, toteaa kilpailun järjestäjätiimin puolesta kehityspäällikkö Minttu Ripatti Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

– Kiitämme opiskelijoita ja Metropoliaa kilpailun upeasta toteutuksesta ja onnistumisesta, näinkin tiukalla aikataululla. Olemme saaneet hienoja ja innovatiivisia uusia ideoita, joista osaa voimme varmasti lähteä kehittämään eteenpäin yhteistyössä myös opiskelijoiden kanssa. Tällaiset luovat ideat yhdistettynä jo olemassa oleviin kaupungin toimiin tuovat ratkaisuja kotikaupunkimme roskaantumisongelmaan, pohtii Roskaantumisen hillinnän koordinaattori Laura Kotilainen Helsingin kaupungilta.

Helsingin kaupunki toimi kilpailun tilaajana ja toteutuksesta huolehti Metropolia Ammattikorkeakoulu. Kilpailu käytiin syksyllä ja talvella 2024 ja se liittyy Helsingin kaupungin Roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmaan, jossa etsitään ratkaisuja Helsingin roskaantumiseen.

Voittajatiimi sai palkinnoksi 3 000 euroa. Toiseksi sijoittunut tiimi palkittiin 1 000 euron palkintosummalla työstään ”SIFI”-sovelluksen parissa. Sovellus vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kannustaa aktiivisiin toimiin roskaantumisen ehkäisemiseksi sekä tietoisuuden lisäämiseksi. Kilpailun finaali järjestettiin 12. joulukuuta 2024, jolloin myös voittajat julkistettiin.