Yhteensä yhdeksästä eri osterierästä on löytynyt norovirusta. Norovirusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdestä irlantilaisesta osterierästä. Viimeisimmät löydökset ovat maaliskuun alkupuolelta. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.
Osterit ovat riskielintarvike
Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua. Virus myös leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.
Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.
Mikäli epäilette sairastuneenne ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostamasta elintarvikkeesta, toivomme teidän olevan yhteydessä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Mikäli elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta kunnan elintarvikevalvontaan viipymättä. Ilmoitus pyydetään tekemään osoitteessa https://ilppa.fi.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)