Helsinkiläisiin ravintoloihin on tehty tarkastuksia ja niistä on haettu elintarvikenäytteitä ruokamyrkytysepäilyiden vuoksi. Tulokset eivät ole vielä valmistuneet. Potilasnäytteiden perusteella ruokamyrkytyksiä on aiheuttanut norovirus.
Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin. Tuotteiden alkuperämaat ovat Hollanti, Ranska, Espanja ja Irlanti.
Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään vedessä, joka on saastunut ihmisen ulosteella. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua. Ravintolat eivät voi havaita osterissa olevaa norovirusta, eikä nopea kuumentaminen välttämättä tuhoa virusta.
Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Noroviruksen itämisaika on noin 12–48 tuntia ruokailusta. Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Virus leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.
Sairastuneita pyydetään ilmoittamaan ruokamyrkytysepäilyistä
Ruokailijoiden, jotka epäilevät sairastuneensa ostereista joulukuussa, toivotaan ottavan yhteyttä elintarvikevalvontaan sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Sairastuminen on voinut tapahtua joko ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostetusta elintarvikkeesta.
Jos ravintola tai muu elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta viipymättä kunnan elintarvikevalvontaan. Ilmoitus tehdään osoitteessa ilppa.fi.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
– Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään Helsingissä ja Suomessa vuosittain. Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg toteaa.
Elintarviketurvallisuusyksikkö jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.