Kontroller har utförts i Helsingforsrestauranger och man har utfört livsmedelsprov på grund av misstankar om matförgiftning. Resultaten har ännu inte färdigställts. På basis av patientprover har matförgiftningarna orsakats av norovirus.
Misstänkta matförgiftningsfall hänför sig till ostron från flera olika importörer. Produkterna har sitt ursprung i Holland, Frankrike, Spanien och Irland.
Ostronen silar i sig norovirus när de lever i vatten som kontaminerats med människoavföring. Om ostronen som har kontaminerats med noroviruset äts, kan de som ätit dem insjukna. Restaurangerna kan inte upptäcka noroviruset i ostronen och en snabb uppvärmning förstör nödvändigtvis inte viruset.
Noroviruset förstörs när livsmedlet värms upp i +90 °C i två minuter.
Norovirusets inkubationstid är cirka 12–48 timmar från måltidstidpunkten. De vanligaste symptomen är illamående, kräkningar och diarré. Viruset sprids lätt i familjer och andra kontakter.
Sjuka ombeds anmäla misstänkta matförgiftningsfall
Vi hoppas att de invånare som misstänker att de insjuknat på grund av ostron i december ska kontakta livsmedelstillsynen via den elektroniska matförgiftningsblanketten(Länk leder till extern tjänst). Insjuknandet kan ha inträffat antingen på en restaurang efter måltiden eller på grund av livsmedel som köpts i affären.
Om en restaurang eller någon annan aktör inom livsmedelsbranschen får en anmälan om matförgiftning av kunden, är aktören lagenligt skyldig att utan dröjsmål underrätta kommunens livsmedelstillsyn om saken. Anmälan görs på adressen ilppa.fi(Länk leder till extern tjänst).
– Ostronrelaterade matförgiftningar utreds årligen i Helsingfors och Finland. Det är alltid en risk att äta ostron även om de inte är kontaminerade, konstaterar Riikka Åberg, chef för enheten för livsmedelssäkerhet.
Enheten för livsmedelssäkerhet fortsätter att utreda epidemin i samarbete med Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet.