
Miljötjänsterna har gjort en inspektion på restaurangen utan att hitta något att anmärka på. Restaurangen och övriga lokaler i riksdagshuset har städats grundligt. Ytprover har tagits i lokalerna. De har tagits för att säkerställa att städningsåtgärderna har varit tillräckliga.
De personer som har ätit på restaurang Pikkuparlamentti 7–11.3.2025, och de som insjuknat, får en elektronisk förfrågan av miljötjänsterna för att utreda epidemin.
Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet utreder antalet insjuknade, deras symtom och hänvisar en del insjuknade till provtagning för att fastställa orsaken till epidemin, samt ger anvisningar för att förhindra att smittan sprider sig.
Norovirus är den vanligaste orsaken i Finland till akuta tarminfektioner
Noroviruset smittar lätt mellan personer, antingen direkt eller indirekt, till exempel via kontaminerade ytor. Noroviruset kan också smitta lätt via förorenade livsmedel eller dito vatten. Det räcker med ett fåtal virus för att orsaka smitta. Inkubationstiden generellt för noroviruset är 12–48 timmar.
Typiska symtom är diarré, illamående eller uppkastningar samt ofta även feber, magont och -kramper. Symtomen vidtar ofta helt plötsligt och pågår i 12–72 timmar.
De personer som insjuknat och arbetar med livsmedel ska utebli från arbetet i minst två dygn efter att symtomen upphört.
Hindra viruset från att spridas
Tvätta händerna noggrant med mycket vatten och tvål, och särskilt efter toalettbesök samt innan måltider och matlagning.
Rengör och desinficera omsorgsfullt ytor som eventuellt kontaminerats av viruset, med ett klorhaltigt rengöringsmedel.
Vi informerar om epidemin nästa gång när laboratorieresultaten är klara.