Sairastumisia on tiedossa 19 ravintolasta tai myymälästä. Osterinäytteiden tulokset ovat valmistuneet ja osasta näytteitä on löydetty norovirusta. Myös potilasnäytteissä on todettu norovirusta.
Ostereita syöneet henkilöt ovat olleet aktiivisesti yhteydessä Helsingin ympäristöpalveluihin. Uusia sairastumisia ei ole enää ilmoitettu, joten epidemia näyttää olevan ohi.
Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.
Mikäli epäilet sairastuneesi ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostamastasi elintarvikkeesta, ole yhteydessä ympäristöpalveluihin sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Mikäli elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta kunnan elintarvikevalvontaan viipymättä. Ilmoitus pyydetään tekemään Ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Osterit ovat riskielintarvike
Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään vuosittain. Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua. Virus myös leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.