Ensimmäinen Smaku Helsinki järjestetään 4.–14. syyskuuta, jolloin yli 20 ravintolaa ja kahvilaa eri puolilla Helsinkiä tarjoilevat maisteluannoksia eli Smakuannoksia.
Smaku Events Oy:n perustaja ja tapahtumaa alusta alkaen tuottanut Laura Varis tiivistää ydinajatuksen:
– Smaku on paikallisuuteen perustuva ravintolatapahtuma. Mukana olevat ravintolat luovat oman maisteluannoksensa, joka on kuin herkullinen käyntikortti. Se kertoo, millaisiin makuihin ravintolassa luotetaan.
Helsingissä paikallisuutta tuodaan esiin viemällä Smaku kolmelle eri alueelle: On keskustaan sijoittuva Downtown, Kallion alue sekä Helsingin omana erikoisuutena merellinen Smaku Sea.
Tapahtuman aikana omaa suosikkiannostaan voi äänestää tapahtuman sivuilla smakufestivals.com. Eniten ääniä saanut annos palkitaan tapahtuman lopuksi.
Kaikki Smaku Helsingin ravintolat ja annokset löytyvät tapahtuman sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) sekä Helsinki Food Guide -sovelluksesta.
Syötävä Helsinki jatkuu myös syksyllä
Helsingin kaupunki kutsui alkuvuodesta ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoita rakentamaan yhteistä Helsingin ruokavuotta. Avoimella haulla saatiin mukaan yli 130 ruoka- ja juomaelämystä alkukesän Syötävä Helsinki -viikoille. Myös syksylle ja loppuvuodelle on luvassa kymmeniä tapahtumia. Smaku Helsinki on näistä yksi.
– Smaku Helsinki tukee hyvin Syötävä Helsinki -ruokavuotemme tapahtumakokonaisuutta nostamalla esiin paikallisia makuja ja tekijöitä. Syksylle on tulossa myös runsaasti muita ruoka- ja juomatapahtumia, kuten Teurastamon sadonkorjuujuhlat, Hakaniemen torin sienifestivaalit sekä isompia ruoka-alan messuja - ja tietenkin perinteiset Stadin Silakkamarkkinat, kertoo Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.
Tapahtumien ohella kaupunki panostaa ruokavuoden aikana myös ravintola- ja tapahtuma-alan verkostojen vahvistamiseen.
– Yhtenä Syötävä Helsinki -ruokavuoden kokeiluna olemme toteuttaneet matkailu- ja tapatuma-alan yritysten tarpeisiin räätälöidyn Helsinki for Food Lovers -ravintolaoppaan. Oppaassa esitellään Helsinkiä kiinnostavana ruokakohteena ruokakulttuurin näkökulmasta ja listataan ravintola-alan asiantuntijoiden suosittelemat kaupungin kiinnostavimmat ravintolat, kertoo Vesterinen.
– Järjestimme keväällä onnistuneen Food for Thought -seminaarin alan ammattilaisille, ja syksylle on tulossa myös alan verkostoitumis- ja keskustelutilaisuus.
Kaikki Syötävä Helsinki -ruokavuoden tapahtumat löytyvät kaupungin tapahtumakalenterista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) sekä Helsinki Food Guide -sovelluksesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Poimintoja Syötävä Helsingin syksyn ohjelmasta:
- Smaku Helsinki 4.–14.9.
- Street Food Siesta Lauttasaari 6.–8.9.
- Teurastamon sadonkorjuujuhlat 7.9.
- Villi ruokavallankumous -sienifestivaali Hakaniemen torilla 28.9.
- Sakeluento ja -maistiaiset 5.10. ja 16.11.
- Stadin Silakkamarkkinat 6.–12.10.
- Viini ja ruoka -messut 24.–27.10.
- Lakritsi ja salmiakkifestivaalit 26.–27.10.
- Porkkanasta Picassoksi -ruokataidepaja 5.11.
- Tuomaan markkinat 29.11.–22.12.
- Teekävelykierrokset 16.11. saakka
- Riimit & Viinit 22.11. saakka
- Tislaamokierrokset 28.12. saakka
- Smaku Helsinki -ravintolat ja annokset tapahtuman sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Helsinki Food Guide -mobiilisovellus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Helsinki for Food Lovers -opas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Syötävä Helsinki -tapahtumasivusto
- Uutinen 26.6.2024: Smaku-ravintolatapahtuma saapuu Helsinkiin syyskuussa