Smaku Helsingfors och höstens andra matevenemang bjuder in till smakresa till Helsingfors

Matåret Smakernas Helsingfors, som sätter helsingforsisk matkultur i rampljuset, inleddes i våras med över 130 evenemang. Även under hösten utlovas det gott om upplevelser, evenemang och mässor med fokus på mat och dryck. Redan i början av september bjuder restaurangevenemanget Smaku, som ordnas för första gången i Helsingfors, in dig till att utforska lokala smaker genom olika smakprov.
Smaku Helsingfors hålls i Helsingfors den 4–14 september på tre ställen: Smaku Berghäll, centrumområdets Smaku Downtown och det havsnära Smaku Sea. Bild: Karoliina Bärlund
Smaku Helsingfors hålls i Helsingfors den 4–14 september på tre ställen: Smaku Berghäll, centrumområdets Smaku Downtown och det havsnära Smaku Sea. Bild: Karoliina Bärlund

Smaku, ett evenemang som presenterar de bästa smakerna från lokala restauranger, arrangeras för första gången i Helsingfors den 4–14 september. Över 20 restaranger och kaféer deltar i Smaku Helsingfors, och kommer att förbereda smakportioner, så kallade Smaku-rätter.

Laura Varis som grundat Smaku Events Oy och producerat evenemanget från början sammanfattar kärnidén:

– Smaku är ett restaurangevenemang som grundar sig på lokalt matutbud. De deltagande restaurangerna skapar sin egen avsmakningsmeny, som är som ett läckert visitkort. Menyn berättar vilken typ av smaker restaurangen litar på. 

I Helsingfors vill man slå vakt om den lokala anknytningen genom att ta Smaku till tre olika områden: Smaku Downtown, Smaku Berghäll, och Helsingfors egen specialitet Smaku Sea. 

Under evenemanget kan du rösta på din favoriträtt på evenemangets webbplats smakufestivals.com. Den rätt som fått flest röster får ett pris i slutet av evenemanget.

Alla restauranger och rätter som deltar i Smaku Helsingfors finns på evenemangets webbplats och i appen Helsinki Food Guide.

Smakernas Helsingfors fortsätter även under hösten

I början av året bjöd Helsingfors stad in aktörer inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen för att skapa ett gemensamt matår i Helsingfors. Med hjälp av en öppen utlysning fick man över 130 mat- och dryckesupplevelser till matveckorna Smakernas Helsingfors i början av sommaren. 

Även under hösten och i slutet av året utlovas tiotals evenemang. Smaku Helsingfors är ett av dem.

– Smaku Helsingfors bidrar till vår helhet av evenemang under matåret Smakernas Helsingfors genom att lyfta fram lokala smaker och aktörer. Under hösten ordnas också en mängd andra evenemang med fokus på mat och dryck, som skördefesten på Slakthuset, svampfestivalen på Hagnäs torg, större mässor inom matsektorn, och naturligtvis den traditionella Strömmingsmarknaden i Helsingfors, säger Nina Vesterinen, Helsingfors turismchef.

Förutom evenemang satsar staden också på att stärka nätverken mellan restaurang- och evenemangsbranschen under matåret.

– Som ett av försöken under matåret Smakernas Helsingfors har vi tagit fram restaurangguiden Helsinki for Food Lovers som är skräddarsydd för att möta behoven hos företag inom turism- och evenemangsbranschen. Restaurangguiden presenterar Helsingfors som en intressant matdestination ur matkulturens perspektiv och listar stadens mest intressanta restauranger rekommenderade av experter inom restaurangbranschen, säger Vesterinen.

– Under våren ordnade vi det framgångsrika seminariet Food for Thought för yrkespersoner inom branschen, och under hösten ordnas också ett evenemang för nätverkande och diskussion inom branschen.

Du hittar alla evenemang som ordnas under matåret Smakernas Helsingfors i stadens evenemangskalender och i appen Helsinki Food Guide.

Axplock ur programmet för Smakernas Helsingfors:

  • Smaku Helsingfors 4–14.9
  • Street Food Siesta Drumsö 6–8.9
  • Skördefest på Slakthuset 7.9
  • Svampfestivalen Villi ruokavallankumous (En vild matrevolution) på Hagnäs torg 28.9
  • Sakeföreläsning och -provning 5.10 och 16.11
  • Helsingfors Strömmingsmarknad 6–12.10
  • Mässan Vin och mat 24–27.10
  • Lakrits- och salmiakfestivalen 26–27.10
  • Matverkstaden Porkkanasta Picassoksi (Från morot till Picasso) 5.11
  • Tomasmarknaden 29.11–22.12 
  • Tepromenader fram till 16.11
  • Riimit & Viinit (Rim & Vin) fram till 22.11
  • Distilleriturer fram till 28.12

Du kanske är intresserad av