Restaurangevenemanget Smaku kommer till Helsingfors i september

Smaku, ett evenemang som presenterar de bästa smakerna från lokala restauranger, arrangeras för första gången i Helsingfors den 4–14 september.
I september kan man uppleva Smaku i fyra olika områden i Helsingfors. Bild: Karoliina Bärlund
I september kan man uppleva Smaku i fyra olika områden i Helsingfors. Bild: Karoliina Bärlund

Idén med matevenemanget Smaku är att presentera stadens matutbud genom förmånliga avsmakningsmenyer. Laura Varis som grundat Smaku Events Oy och producerat evenemanget från början sammanfattar kärnidén:

– Smaku är ett evenemang för matturism som grundar sig på lokalt matutbud. De deltagande restaurangerna skapar sin egen avsmakningsmeny, som är som ett läckert visitkort. Menyn berättar vilken typ av smaker restaurangen litar på.

I Helsingfors vill man slå vakt om den lokala anknytningen genom att ta Smaku till fyra olika områden. I september kan man uppleva Smaku Downtown, Smaku Berghäll, Smaku Tölö och Helsingfors egen specialitet Smaku Sea.

– De fyra evenemangen ger en bra överblick över Helsingfors. Det finns det sofistikerade Tölö, det urbana Berghäll, det bubblande centrum och det havsnära Helsingfors, säger Titti Myhrberg, producent för Smaku Helsingfors.

Hon lyfter fram evenemanget Smaku Sea, som tar besökaren med på en smakresa till det havsnära Helsingfors.

– I Helsingfors finns det gott om charmiga restauranger och kaféer vid havet. Dessutom introducerar Smaku besökaren till vad öarna har att erbjuda. Öarna Lonna, Sveaborg och Skanslandet ingår redan i evenemanget, säger Myhrberg.  

Myhrberg är mycket glad över att Smaku Helsingfors har Helsingfors stad som samarbetspartner. Smaku Helsingfors är ett av evenemangen under matåret Smakernas Helsingfors.

– Smaku Helsingfors bidrar till vår evenemangshelhet under matåret Smakernas Helsingfors genom att lyfta fram lokala smaker och aktörer. Vi ser fram emot de upplevelser som Smaku kommer att ge i Helsingfors mathöst! säger Nina Vesterinen, Helsingfors turismchef.

Smaku har tidigare presenterat restaurangers utbud i Borgå, Lovisa, Nådendal och Rovaniemi. Förutom områdets invånare har evenemanget även lockat matgäster utanför stadens gränser, till och med från utlandet, till smakupplevelser.  

Varis från Smaku Events påpekar att syftet med evenemanget är att bjuda på smakupplevelser, men också att lyfta fram lokala företagares ambitiösa arbete och hylla förstklassiga råvaror.

– Smaku har alltid arrangerats helt och hållet på grundval av förtroende för lokala företagare. Även när det gäller till exempel att fotografera mat eller köpa blommor.

Smaku är inte en tävling, utan syftar till att stärka gemenskapen i området. Evenemanget ordnas med vetskapen om att ett företags framgång är bra för hela områdets attraktionskraft.

Myhrberg uppskattar att tiotals restauranger och kaféer kommer att delta i Smaku Helsingfors den 4–14 september. Anmälningen för restauranger pågår för närvarande. 
– Ett tjugotal restauranger har redan anmält sig till Smaku Helsingfors-evenemanget. De omfattar alla typer av restauranger, från fine dining till avslappnade kvartersbistroer.

Mottagandet från restaurangerna har varit entusiastiskt. Myhrberg har märkt att hon inte är den enda som har längtat efter ett evenemang som Smaku Helsingfors.