Paavo Arhinmäki restauroi ranskalaistaiteilija Thierry Noirin muraalin Itäkeskuksessa

Kulttuurikeskus Stoan ja kauppakeskus Itiksen välisen kävelysillan muraali on nyt ehompi kuin vuosiin. ”Näiden kahden pitkän maalauksen nimi on Ostamme maidon aina Itäkeskuksesta. Maalaukset ovat osa muita freskoja, jotka tein Helsingissä vuosina 1994 ja 1995”, kertoo muraalin vuonna 1994 maalannut Thierry Noir.
Apulaispormestari Paavo Arhinmäen kanssa muraalia restauroimassa olivat katutaiteilija ja nuorisotyöntekijä Samuli Turunen ja pintakäsittelyn opiskelija Lumi Lilja. Kuva: Minna Majaniemi
Apulaispormestari Paavo Arhinmäen kanssa muraalia restauroimassa olivat katutaiteilija ja nuorisotyöntekijä Samuli Turunen ja pintakäsittelyn opiskelija Lumi Lilja. Kuva: Minna Majaniemi

Värikkäät hahmot ovat tervehtineet kadulla liikkujia kulttuurikeskus Stoan ja kauppakeskus Itiksen välisen kävelysillan molemmin puolin jo vuosikymmenien ajan. Katutaidemuraali pääsi vuosien saatossa rapistumaan jo niin kehnoon kuntoon, että kaupunkilaiset ottivat asiasta yhteyttä apulaispormestari Paavo Arhinmäkeen. Hän selvitti, mitä muraalille olisi vielä tehtävissä.

Keväällä 2024 Arhinmäki tapasi muraalin kävelysiltaan taiteilleen Thierry Noirin Berliinissä ja ehdotti, että taiteilija tulisi restauroimaan huonoon kuntoon päässeen teoksensa. Aikatauluhaasteiden vuoksi Noir puolestaan esitti, että kenties apulaispormestari voisi hoitaa entisöinnin itse.

"Harva on edes tiennyt, että Itäkeskuksesta löytyy maailmankuulun taiteilijan teos. Nyt kun teos on entisöity alkuperäiseen väriloistoonsa, toivottavasti entistä useampi sen huomaa ja teos on yksi Idän ylpeyden aiheista”, Arhinmäki sanoo.

Perjantaina 23. elokuuta apulaispormestari kiipesi nosturiin, tarttui pensseliin ja alkoi työhön. Hänen kanssaan muraalia ehostamassa olivat katutaiteilija ja nuorisotyöntekijä Samuli Turunen ja pintakäsittelyn opiskelija Lumi Lilja. Entistystyö saatiin valmiiksi vielä saman päivän aikana, ja nyt Turunlinnantien liikennettä tarkkailevat vastamaalatut hahmot.

Berliinissä vaikuttavan Thierry Noirin taiteilemiin hahmoihin voi törmätä suurkaupungeissa eri puolilla maailmaa. Helsingissä Noirin töitä voi ihastella Stoan lisäksi Kino Engelin aulassa sekä Kaapelitehtaalla.

Kaapelitehtaan porttikongista löytyvä Noirin muraali Let Us Be Your Mental Dentist on Suomen ensimmäinen laillinen moderni katutaidemuraali. Tuo Rakkautta & Anarkiaa -muraalinakin tunnettu teos syntyi kaupungin kutsusta vuonna 1994, jolloin Noir tiettävästi teki myös Stoan teoksen – spontaanimmin mutta kaupungin siunauksella.