Palvelupisterekisterin data hyötykäyttöön – kokeilussa ohjelmointitaitojakaan ei tarvita

Helsinki Region Infoshare on teettänyt kokeilun työkalusta, jolla rajapinnan kautta saatavilla olevaa Palvelupisterekisterin dataa voi tarkastella selaimessa.
Näin avoin data toimii. Kuva: Tussitaikurit.

Kaupungin dataa avataan yhä enemmän API-rajapintojen kautta. Niiden avulla voidaan tehdä pyyntöjä ohjelmistoille, joista halutaan noutaa tai tuoda tietoja. Se on kätevää ohjelmointitaitoisille, mutta hankalaa monille muille dataa tarvitseville. Pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelu Helsinki Region Infoshare (HRI.fi) on teettänyt nyt kokeilun työkalusta, jolla rajapinnan kautta saatavilla olevaa Palvelupisterekisterin dataa voi tarkastella selaimessa. Samalla tiedot voi ladata CSV- tai JSON-tiedostona itselleen.

Rajapintojen kautta jaettavan datan ehdoton hyöty on siinä, että sitä ei tarvitse muistaa manuaalisesti päivittää, dataa voidaan tarjota suurempina kokonaisuuksina ja ohjelmointitaitoisten on helppo käyttää rajapintoja sovelluksissaan. Mutta samalla haasteena on, että osa datan mahdollisista hyödyntäjistä jää ulkopuolelle, sillä rajapintojen käyttö vaatii omaa osaamista.

Datasette-työkalu
tarjoaa pääsyn avoimeen dataan – työkalusta kaivataan käyttäjäpalautetta

Rajatummilla ohjelmointitaidoilla varustettuja, mutta datan hyödyntämisestä kiinnostuneita varten HRI on tehnyt kokeilun, jossa Palvelupisterekisterin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) rajapinnan kautta saatavissa olevaa dataa voi tarkastella selaimessa. Kokeilussa käytetään Datasette(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-nimistä työkalua. Voit tutustua Palvelupisterekisterin sisältöihin tästä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Lisäksi sekä kokeilun lähdekoodi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) että loppuraportti ovat myös avoimesti kaikkien saatavissa.

Helsinki Region Infoshare ottaa mielellään vastaan käyttäjien palautetta Datasettesta. Mikä palvelussa toimii ja mitä voisi kehittää? Mihin muihin rajapintoihin Datasette-näkymiä tulisi saada? Palautetta Datasettestä voi antaa tällä lomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen hri@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Lisätietoa ja linkit työkalun käyttöön löydät Helsinki Region Infosharen verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).