Pasilaan nousee 32-kerroksinen tornitalo – kaupunginvaltuusto hyväksyi tornialueen keskiosan asemakaavan

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 11. lokakuuta kokouksessaan Pasilan tornialueen keskiosan asemakaavan. Kaava mahdollistaa pääosin toimistokäyttöön tulevan 32-kerroksisen tornirakennuksen rakentamisen Pasilansillan eteläpuolelle.
Havainnekuva Pasilan keskitornista Pasilansillalta nähtynä. Kuva: Varma-JKMM-Haahtela
Havainnekuva Pasilan keskitornista Pasilansillalta nähtynä. Kuva: Varma-JKMM-Haahtela

Kaupunginvaltuuston hyväksymä kaavaratkaisu on osa laajempaa Pasilansillan eteläpuolelle kaavailtua, tornitaloista koostuvaa, tiivistä ja urbaania asuin- ja työpaikka-aluetta. Koko tornialueen asemakaavaluonnos hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa kesäkuussa 2012 asemakaavaehdotusten pohjaksi.

Asemakaava on laadittu Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin syksyllä 2021 järjestämän suunnittelu-, toteutus- ja tontinluovutuskilpailun voittajan tekemän ehdotuksen perusteella. Tornirakennus sisältää pääosin toimistotiloja, pohjakerroksissa on myös liiketiloja. Rakennus on korkeudeltaan vähintään 130 metriä Veturitallinkujan tasosta ja kerroksia korkeimmassa osassa on 32.

Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että Pasila vahvistuu ja tiivistyy Helsingin keskustamaisena alueena ja alueelle syntyy lisää toimistotilaa. Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu myös liikennesuunnitelma, joka tuo uuden jalankulkuyhteyden Veturitallien alueelta Pasilansillalle ja sen joukkoliikenneterminaaliin.

Valtuusto päätti julkisten työvoimapalveluiden järjestämisestä 

Kaupunginvaltuusto päätti ottaa julkiset työvoimapalvelut kaupungin järjestettäväksi. Päätös on osa prosessia, jolla julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy Helsingin kaupungille vuoden 2025 alussa.

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun saaminen on ollut Helsingin pitkäaikainen edunvalvontatavoite. Helsinki on valmistautunut järjestämisvastuun pysyvään siirtoon osallistumalla 1.3.2021–31.12.2024 toteutettavaan työllisyyden kuntakokeiluun.

Helsingin kaupunki on valmistellut työvoimapalveluiden järjestämistä siten, että se tuottaa palvelut pääosin itsenäisenä työvoimaviranomaisena. Kaupunki tulee tuottamaan lakisääteisiä palveluita noin 70 000 henkilöasiakkaalle ja arviolta 5 000 yritysasiakkaalle vuosittain.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajaksi Juha Ahonen

Kaupunginvaltuusto päätti ottaa diplomilaulaja Juha Ahosen toimialajohtajan virkaan seitsemän vuoden määräajaksi. Ahonen on suorittanut diplomilaulajan ylemmän korkeakoulututkinnon Kölnin musiikkikorkeakoulussa sekä johtamisen erikoisammattitutkinnon Espoon seudun koulutusyhtymä Omniassa.

Ahonen on toiminut Tampereen kaupungin kulttuurijohtajana vuodesta 2021 lähtien. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa Tampere Filharmonian intendenttinä, Tapiola Sinfoniettan intendenttinä sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n tapahtumapäällikkönä.

Ahonen aloittaa toimialajohtajana tammikuussa 2024.

Lisäksi kaupunginvaltuusto käsitteli sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteen nuorten hyvinvointipalvelujen turvaamisesta sekä vihreiden valtuustoryhmän aloitteen varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisemisesta.

Kaikki kaupunginvaltuuston päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginvaltuuston asiakirjat -sivulla.